Doorgaan naar hoofdcontent

Voorzitter Federatie van Assurantieclubs

Gisteren ben ik gekozen als voorzitter van de Federatie van Assurantieclubs. De Federatie is het overkoepelend orgaan van 11 verenigingen, of ‘assurantieclubs’, verspreid over heel Nederland die samen ongeveer 4.500 leden hebben.
Hieronder (delen uit) mijn speech.

Bedankt, Gérard en alle besturen van de assurantieclubs, voor het in mij uitgesproken vertrouwen. Ik realiseer me dat ik de rijkdom van een 70-jarige jubilaris moet koesteren en dat doe ik heel graag. Ik wil die rijkdom samen met het bestuur, besturen en assurantieclubs uitbouwen in de komende jaren. Daar ga ik mijn stinkende best voor doen.

Dank

Ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken om het vorige Federatiebestuur te bedanken voor hun werk en licht dat kort toe. Hans, José en Gérard, dankjulliewel. Hans Ruiter kan er vandaag helaas niet bij zijn. Hans viel op door zijn ervaring in onderwijsland én is – ondanks dat hij nog maar 1 jaar aan boord is – een wandelende federatie-encyclopedie. José Altena-Prins, jou waardeer ik voor je nauwkeurige wijze van het secretariaat besturen. Maar eigenlijk nog meer hoe jij je werk verricht als voorbeeld van een modern financieel advieskantoor. Met Gérard blijf ik in het Federatiebestuur samenwerken. Ondanks dat je mij de afgelopen 2 jaar stapje voor stapje en steeds meer het bestuur in hebt weten te loodsen, waardeer ik jouw enthousiasme en drive. Jij hebt rust en richting in het Federatiebestuur gekregen. Het nieuwe Federatiebestuur heeft daarom vandaag besloten om jou als dank te benoemen tot lid van verdienste van de vereniging.

Mijn droom

Graag wil ik mijn idealen delen wat mij drijft om dit voorzitterschap op me te nemen. Ik zie veel toekomst in het vakmensschap, in het beroep, in de kennis en ervaring en in het aanzien van onze professie.
In de afgelopen jaren is de overheid zich gaan bemoeien met die kennis en vaardigheden. En heeft ons verplichtingen opgelegd. Daardoor is het vak er niet op vooruit gegaan. Mijn doel is om de trots terug te brengen.
De assurantieclubs hebben een gouden formule in handen van kennis delen én netwerken. Iedere club heeft daarbij de eigen nuances aangebracht. En dat is mooi. Maar gezamenlijk vinden we dat de vakbekwaamheid verder gaat dan een diploma en eens in de zoveel tijd een herhalingstoets. Actuele ontwikkelingen met elkaar delen en bespreken en marktontwikkelingen met elkaar duiden, draagt zoveel meer bij hoe wij klanten kunnen helpen.
Graag zoek ik de verbinding. Want alleen gaat dan wel sneller, maar samen kom je verder. De verbinding binnen de federatie en de verbinding met andere organisaties die hetzelfde doel nastreven. Alle assurantieclubs moeten de toegevoegde waarde van de samenwerking gaan en blijven ervaren. En andere organisaties nodig ik uit zodat we veel meer samen kunnen gaan optrekken.

Slagvaardig bestuur

Voor wat betreft de federatie ben ik blij dat alle aangesloten clubs nu een afvaardiging kunnen hebben in het federatiebestuur. We hebben er een laag tussenuit gehaald en kunnen slagvaardiger zijn. En wat mij betreft zijn we klaar voor de toekomst. Want deze 70-jarige ziet ’70 als het nieuwe 40’: we gaan de ervaringen uit onze rijke geschiedenis inzetten voor onze toekomst.

Het nieuwe bestuur bestaat uit Gérard Teurlings, Erik van den Berg, Edward van Gilst, Maurice Smit, Patrick Jansen, Ralph Cadier, Roderik Rietsema en Wim Maas.

Ook nieuw is het Federatiefonds. Dat fonds is mogelijk gemaakt door de sponsoren van vandaag. Met het nieuwe bestuur gaan we de bestemming bepalen passend binnen onze doelstellingen van kennisdelen, verbinden en de toekomst.

Traktatie

Een 70-jarige. Daar hoort een traktatie bij. Een traktatie voor alle leden van onze leden. Het is een traktatie waarin samenwerking en toekomst centraal staan. Het heeft te maken met kennis delen. En het onderstreept de toegevoegde waarde van de federatie.

De Federatie geeft jou – als lid van een lokale assurantieclub – tot 1 april 2019 als cadeau een gratis abonnement op Federatie PA. Dat is een Permanent Actueel tool. Wil je ook gebruik maken van Wft- PE-oefenexamens of  studiemateriaal? Ook dat is tot 1 april 2019 gratis voor jou – als lid –  beschikbaar.

Daarna is het afhankelijk van jouw assurantieclub hoe het verder loopt; dat kan als onderdeel van je contributie of als een toevoeging op het abonnement.

Toekomst

Vandaag begint de toekomst van de Federatie. Graag stroop ik mijn mouwen op om samen met bestuur, besturen en assurantieclubs de toekomst van verbinden, kennisdelen en netwerken in te gaan.










Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over de Europa. Over dat dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene Led

Vluchtheuvel in het midden is het CDA!

Woensdag 22 november 2023 gaan we allemaal stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En meer dan ooit tevoren wil ik je vragen om CDA te stemmen. Om de idealen, om de standpunten, om de lijsttrekker en om jouw strategisch stem. Idealen De christendemocratie is een politieke stroming van het midden. Niet het neo-liberale marktdenken waarbij de markt heilig is verklaard. Niet het socialistische overheidsdenken waarbij voor oplossingen alleen naar een steeds groter wordende overheid wordt gekeken. Maar wel het saamhorigheidsdenken waarbij problemen door mensen die het zelf aangaat, van onderop worden aangepakt; ouders in schoolbesturen, marktmeester die met marktkooplui spreekt, bewoners die samen een energiecoöperatie starten. Standpunten  Het CDA stelt verbeteringen voor voor studenten en starters, gezinnen en ouderen. Bestaanszekerheid, eerlijke economie en internationale solidariteit staan centraal. Oplossingen voor klimaat en landbouw moeten we versnellen. Migratie, onderwijs, zorg en wo

Wat doe ik - concreet - voor jou?

Foto Henri Bontenbal: Leonard Walpot De week is nog niet voorbij, dus je had het misschien nog niet verwacht. Maar, ik had voldoende materiaal voor een volgende blog... Blij ben ik met de reacties die ik krijg; of dat nu likes op social media zijn, reacties of WhatsApps. Dank daarvoor; dat geeft de burger moed. Kiezer dienen Daarover gesproken. "Het volk is immers de mooiste broodheer die een politicus zich kan dromen, zeker als je mensen vertegenwoordigt die anders geen stem krijgen", schrijft Vlaamse Celia Groothedde in haar column ' Confessies van een lijstduwster '. Ook: "Carl Devos schreef onlangs nog dat parlementsleden twee heren moeten dienen: kiezer en partij, en dat die laatste voor hun carrière de belangrijkste is". Met beide citaten passen mij goed; ik wil jou vertegenwoordigen in het Europees Parlement, maar ben daar niet afhankelijk voor voor mijn inkomen of baan.  Concreter! In jullie reacties lees en hoor ik regelmatig dat ik in mijn blogs c