Doorgaan naar hoofdcontent

Jelmer Kruyt is de Politicus van de Gooi en Vechtstreek van 't Jaar 2019

Jelmer Kruyt is de 'Politicus van de Gooi en Vechtstreek van 't Jaar 2019’. In de nominatieronde bleek Kruyt al door vijf (!) personen uit zijn directe omgeving genomineerd te zijn en kreeg daarna veruit de meeste stemmen in de drie stemrondes. Vanaf de start van het stemmen nam hij de leiding.

Jelmer Kruyt (Naarden; Gooise Meren) is sinds december 2010 gemeenteraadslid. Eerst in de gemeente Naarden en sinds de gemeentelijke fusie in de gemeente Gooise Meren.

Tot en met begin 2017 bezette Kruyt namens de VVD een zetel. Vanwege verschillen “over bestuursstijl, participatie en omgang en werkwijze binnen de fractie” stapte hij uit de fractie en ging eerst als eenmansfractie verder. Later dat jaar ging hij samen met de Jan Kwekkeboom/Gooise Ouderen Partij op in het Goois Democratisch Platform (GDP). Doel was aan te sluiten op de “steeds grotere behoefte onder inwoners en ondernemers om meer en beter betrokken te worden bij de lokale politiek”.

Bij de verkiezingen van 2018 verdubbelde het aantal raadszetels van GDP naar 4 door een campagne die gekenmerkt werd door een huis-aan-huis- én social mediacampagne. Als fractievoorzitter is Kruyt vaak haantje de voorste die zijn zaken met humor en vastberadenheid bepleit.

Een kenmerkende motivatie van iemand die op Kruyt stemden was: “Jelmer weet wat er leeft onder de bevolking en weet dit om te zetten in politieke acties”. Anderen noemen hem “een echte democraat”, “zeer makkelijk te benaderen”, “hij gaat voor een ieder op de barricaden” en “heel betrokken en aanspreekbaar”.

Natuurlijk hebben we Jelmer gebeld en hij reageerde zeer verheugd: "Wat een geweldige eer om tot politicus van het jaar van de Gooi en Vechtstreek gekozen te zijn! Ik zie daarin waardering voor de vernieuwende manier waarop wij met Goois Democratisch Platform de politiek dichterbij de mensen proberen te brengen. Door te luisteren, door te denken en door te doen. Hier doen we het voor en daar gaan we zeker mee door in 2020!"

Met 45,6% van de stemmen (422 van de 925 stemmen) versloeg het lid van een lokale partij twee andere ‘oude’ politieke rotten in het vak met grote bekendheid: Jan-Jaap de Kloet (wethouder voor DorpsBelangen in Wijdemeren) en Bianca Verweij (fractievoorzitter SP Hilversum).

De volledige uitslag:
1. Jelmer Kruyt, Goois Democratisch Platform, Fractievoorzitter Gooise Meren
2. Jan-Jaap de Kloet, DorpsBelangen, Wethouder Wijdemeren
3. Bianca Verweij, SP, Fractievoorzitter Hilversum
4. Olaf Streutker, CDA, Fractievoorzitter Hilversum
5. Christian Pfeiffer, GroenLinks, Gemeenteraadslid Weesp
6. Michel Klein, ChristenUnie, Statenlid Noord-Holland
7. Joke Lanphen, D66, Gemeenteraadslid Blaricum
8. Wimar Jaeger, D66, Wethouder Hilversum
9. Sicko Heldoorn, PvdA, oud waarnemend burgemeester Huizen
10. Ton Stam, VVD, Wethouder Laren

Dank voor de nominaties en voor alle uitgebrachte stemmen. Het doel lijkt behaald; om met deze verkiezingen alle politici in de Gooi en Vechtstreek in het zonnetje te zetten. In ieder geval door de bijna 1.000 mensen die hebben gestemd.

Voor straks een goede jaarwisseling en ik wens voor 2020 dat al jouw wensen uitkomen en een mooi politiek jaar in de Gooi en Vechtstreek!

Bert Sonneveld.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over de Europa. Over dat dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene Led

Vluchtheuvel in het midden is het CDA!

Woensdag 22 november 2023 gaan we allemaal stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En meer dan ooit tevoren wil ik je vragen om CDA te stemmen. Om de idealen, om de standpunten, om de lijsttrekker en om jouw strategisch stem. Idealen De christendemocratie is een politieke stroming van het midden. Niet het neo-liberale marktdenken waarbij de markt heilig is verklaard. Niet het socialistische overheidsdenken waarbij voor oplossingen alleen naar een steeds groter wordende overheid wordt gekeken. Maar wel het saamhorigheidsdenken waarbij problemen door mensen die het zelf aangaat, van onderop worden aangepakt; ouders in schoolbesturen, marktmeester die met marktkooplui spreekt, bewoners die samen een energiecoöperatie starten. Standpunten  Het CDA stelt verbeteringen voor voor studenten en starters, gezinnen en ouderen. Bestaanszekerheid, eerlijke economie en internationale solidariteit staan centraal. Oplossingen voor klimaat en landbouw moeten we versnellen. Migratie, onderwijs, zorg en wo

Wat doe ik - concreet - voor jou?

Foto Henri Bontenbal: Leonard Walpot De week is nog niet voorbij, dus je had het misschien nog niet verwacht. Maar, ik had voldoende materiaal voor een volgende blog... Blij ben ik met de reacties die ik krijg; of dat nu likes op social media zijn, reacties of WhatsApps. Dank daarvoor; dat geeft de burger moed. Kiezer dienen Daarover gesproken. "Het volk is immers de mooiste broodheer die een politicus zich kan dromen, zeker als je mensen vertegenwoordigt die anders geen stem krijgen", schrijft Vlaamse Celia Groothedde in haar column ' Confessies van een lijstduwster '. Ook: "Carl Devos schreef onlangs nog dat parlementsleden twee heren moeten dienen: kiezer en partij, en dat die laatste voor hun carrière de belangrijkste is". Met beide citaten passen mij goed; ik wil jou vertegenwoordigen in het Europees Parlement, maar ben daar niet afhankelijk voor voor mijn inkomen of baan.  Concreter! In jullie reacties lees en hoor ik regelmatig dat ik in mijn blogs c