Doorgaan naar hoofdcontent

Luisteren of bullebak?

Overzicht van de hoorzittingen van
voorgedragen Eurocommissarissen

Benieuwd naar de ander of zenden van jouw eigen boodschap? Willen horen of de wil dat je gehoorzaamd wordt? Luisteren of bullebak?

Europese hoorzittingen

Deze week is een belangrijke week. Als volger van de Europese politiek denk jij natuurlijk meteen aan de hoorzittingen door het Europees Parlement van de voorgedragen 26 kandidaten Eurocommissarissen. Nummer 27, de voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen, is al gekozen. De 26 genomineerde commissarissen zijn uitgenodigd om voor de meest passende commissies van het Europees Parlement te verschijnen om te beoordelen of zij geschikt zijn voor de beoogde post. Daarna volgt de 'echte' benoeming.

Schriftelijk en mondelinge vragen

Kandidaat-commissarissen worden beoordeeld op onafhankelijkheid, de bevoegdheden die ze gaan krijgen en de Europese toewijding. 
Iedere kandidaat heeft al geantwoord op de schriftelijke vragen vóór de hoorzitting. Tijdens de hoorzittingen lichten zij hun programma toe en beantwoorden ze mondelinge vragen van leden van het Europees Parlement. Deze gesprekken staan los van de politieke kleur. 

LSD

Daarvoor is luisteren essentieel. En benieuwd zijn naar de antwoorden. Wat is de kern van het antwoord en kan die door de vraagsteller worden samengevat. Dan kunnen ook de juiste verdiepende vragen worden gesteld (doorvragen). Dat luisteren-samenvatten-doorvragen (LSD) is iets heel anders dan meteen klaar staan met jouw oordeel, direct een mening over iets hebben of aannames doen die nergens op zijn gebaseerd.

Zenden zonder te luisteren

Helaas lukt het in het Europees Parlement vaak niet om echte gesprekken te voeren. Je hebt vast wel filmpjes gezien - vaak gepost door Europarlementariërs zelf - waarin zij 60 seconden spreektijd hebben en waarbij ze niet onderbroken worden en ook geen vragen krijgen. Daar wordt niemand wijzer van.

Amerikaanse verkiezingen

Of denk je dat ik de verkiezingen in de Verenigde Staten bedoel; keuze voor president, Huis van Afgevaardigden of Senaat? Winnen de democraten of de republikeinen? En wordt het 3-0, 0-3 of iets daartussen in? Het is spannend. En niet alleen voor de VS belangrijk, maar zeker ook voor Europa en de NAVO. Wordt het de komende 4 jaar zoals de campagnes eindigen: Trump bitter en gewelddadig en  Harris positief?

Gepolariseerd

Er zijn weinig landen waarin de kiezers zo tegenover elkaar staan als in Amerika. Minder en minder wordt er naar elkaar geluisterd. Politiek en het praten daarover worden gemeden bij familie- en verjaardagsfeestjes. Er wordt niet meer gezocht naar het waarom achter uitspraken en meningen.

Bullebak

De bullebak bepaalt. De levenslessen van Trump zijn: altijd aanvallen, nooit je verlies toegeven. En zijn verhaal is er eentje van macht, media en de omgang met de waarheid. Van kritiek trekt hij zich niets aan. En het gekke is dat hij er bij zijn achterban mee wegkomt. Die slikken al die leugens voor zoete koek.

Hongarije

Maar Europa kent ook bullebakken. Zo is in Hongarije premier Viktor Orbán al jaren aan de macht. Gestart als 'normale' christendemocraat. Maar inmiddels extreemrechts, ligt vaak dwars bij Brusselse besluiten en is als enige EU-leider openlijk Ruslandgezind. Zsuzsanna Szelenyi, politiek analist van het CEO Democracy Institute in Boedapest: "Zijn radicalisering is nog steeds gaande en er lijkt geen weg terug".

Geert Wilders

En wat te denken van Geert Wilders in Nederland? Even los van zijn enge, extreemrechtse ideeën en het keer op keer - onterecht - aanwijzen van asielzoekers als zondebok van problemen als woningbouw, armoede, inflatie en bestaanszekerheid. Afgelopen week liet Wilders nog bullebakgedrag zien waardoor staatssecretaris Folkert Idsinga (NSC) moest aftreden. Hij wilde NSC 'terugbetalen' omdat zij hem de noodwet door de neus hadden geboord. Wraak; en dat werd nog benadrukt door het gebruik van de term "niet dragend gemotiveerd".

Samen kunnen we dit veranderen

We luisteren - blijkbaar - niet meer naar elkaar en accepteren het gedrag van bullebakken. Laten we dit - samen - omdraaien. Nu!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over Europa. Over dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene LedenVerga

Stem op Bert Sonneveld

CDA-partijleider Henri Bontenbal (r) en aankomend Europarlementariër  Bert Sonneveld (l) Deze donderdag, 6 juni 2024, ga jij naar de stembus. Wil jij op mij stemmen? #stemCDA #lijst3nummer12.  In deze blog maak ik duidelijk - voor jou én voor de mensen aan wie jij deze blog doorstuurt - waarom je op mij kan stemmen. Leuke campagne Ik heb enorm van deze campagne genoten. Vooral de reacties die ik ontving in de vorm van likes, het delen van mijn berichten en jouw commentaar. Maar ook WhatsApp-berichten of berichten via LinkedIn ,  Facebook en Instagram . Zoals het bericht dat ik gisteren ontving: "Dank voor je enthousiasme, mooi om te zien hoe je het CDA zo positief uitdraagt". Of het meewandelen op de Europawandelingen in het Gooi als onderdeel van #23000stappen23000stemmen. Of het retweeten door voorzitter van het landelijk CDA Jean Wiertz of politiek influencer  Bram van Gendt . Of ... en ... en ... Maar ook de debatten, het EU-kinderdebat, bedrijfsbezoeken, spreekbeurten b

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i