Doorgaan naar hoofdcontent

Marokko, de vakantie

Onze vakantie 2011 ging dit jaar naar Marokko. Als vakantieland voor een gezin met jonge kinderen (7 en 5 jaar) was dit misschien niet de meest voor de hand liggende keuze. Maar wel een land dat wij graag wilden zien. En ach, die ongemakkelijkheden nemen we wel op de koop toe.

Van tevoren heb ik me drukker gemaakt dan andere vakanties; druk over de hitte, de overnachtingen, ramadan, de vele verplaatsingen en alle mogelijke ziektes. Niet eens zozeer voor mezelf, maar meer hoe de kinderen het zouden doen. En dan was er twee weken voor de vakantie ook nog de inenting voor – of beter geformuleerd; tegen – hepatitis A en DTP.
Op 31 juli 2011 startte de reis van 24 dagen, 12 verschillende overnachtingsplekken, vervoer met huurauto, trein en bus

En terecht. Toen we aankwamen in Marrakech was het 46 graden Celcius. Heet. Nog niet eerder voelde ik zonder iets te doen zweet in stroompjes langs mijn lijf lopen. Maar na een relatief korte periode waren we aan de hitte gewend. En ook aan de andere ongemakkelijkheden wenden we snel.

Koningssteden
Marrakech, Fes, Meknes en Rabat zijn mooie steden. De ommuurde stad, medina, kent vele kleine steegjes met veel kooplui. Die steegjes zijn er om te verdwalen; dus dat deden we dan ook. En die kooplui zijn er om te laten kopen; dus dat deden we dan ook.
De medina kent ook meerdere marktjes met kleden, huiden, kruiden, sloffen, zoetigheden en ijzerwerk, souks. Een openbaar toegankelijk – dus niet meer gebruikte – koranschool, médersa, was er ook altijd wel. En natuurlijk meerdere – in gebruik, dus voor heidenen niet te betreden – moskeeën. Ezels, toegangspoorten (babs) en de prachtigste en verstopte huizen met binnenplaatsen, riads, complementeerde de medina.
Maar als je een van die koningssteden hebt gezien, heb je ze wel allemaal gezien.

Woenstijnovernachting
Aan het eind van de middag werden we verwacht aan de rand van de woestijn: Erg Chebbi. Vanaf hier zagen de zandduinen al fantastisch uit. De oranjegloed stak fel af tegen ‘Carsland’, zoals mijn zoon het dorre landschap, rotsformaties, grind en stof noemde.
Kamelen waren stiekem dromedarissen. Samen met mijn zoon waren wij het zwaarst van de groep en kregen dus het sterkste dier onder het zadel. Echt een lolletje vond ik de hele tocht niet. Behalve dan de stop; halverwege. Net op het moment dat de zon onderging. Prachtig.
In het donker kwamen we bij ons Bedoeïenen tentenkamp aan. De tajine-maaltijd was de beste maaltijd van de drieënhalve week Marokko. Ons bed stond deels buiten de tent. Dus geslapen onder de sterrenhemel. Voor zonsopkomst werden we gewekt.
Dit was genieten. Allemaal.

Geen wanklank?
Natuurlijk wel . Ik blijf – ook op vakantie – kritisch. Lezers van mijn columns zouden beter moeten weten.

Stank en lange termijn
Marokko vind ik vies. Overal afval. Stank is eigenlijk alom aanwezig. Straatjes en tegelvloeren worden wel dagelijks natgemaakt, maar niet gepoetst.
En veel mensen die wij meemaakte in Marokko gaan vooral voor de korte termijn. Relaties worden niet echt aangegaan. Een voorbeeld: onze – niet officiële – gids voor onze eerste dag in Fes kwam de tweede dag gewoonweg niet opdagen. Als het geld voor de ene dag binnen is, lijkt het wel dat er niet meer wordt gezorgd voor volgende dagen.

En dan de islam. Ik heb in Marokko nieuwe inzichten gekregen. En daarover zal ik in mijn volgende column schrijven.

Wat vooral blijft zijn de mooie herinneringen. En ik hoop dat we die nog lang met elkaar kunnen delen.

Voor nu, وداعا

Bert Sonneveld

Reacties

  1. Hey Bert,

    Dit jaar heb ik ook een overnachting in de woestijn van Marokko gedaan en man wat was dat een ervaring. Vooral de zonsopgang en ondergang was een prachtig beeld. Ik heb mijn overnachting gecombineerd met een Marrakech excursie.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over Europa. Over dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene LedenVerga

Stem op Bert Sonneveld

CDA-partijleider Henri Bontenbal (r) en aankomend Europarlementariër  Bert Sonneveld (l) Deze donderdag, 6 juni 2024, ga jij naar de stembus. Wil jij op mij stemmen? #stemCDA #lijst3nummer12.  In deze blog maak ik duidelijk - voor jou én voor de mensen aan wie jij deze blog doorstuurt - waarom je op mij kan stemmen. Leuke campagne Ik heb enorm van deze campagne genoten. Vooral de reacties die ik ontving in de vorm van likes, het delen van mijn berichten en jouw commentaar. Maar ook WhatsApp-berichten of berichten via LinkedIn ,  Facebook en Instagram . Zoals het bericht dat ik gisteren ontving: "Dank voor je enthousiasme, mooi om te zien hoe je het CDA zo positief uitdraagt". Of het meewandelen op de Europawandelingen in het Gooi als onderdeel van #23000stappen23000stemmen. Of het retweeten door voorzitter van het landelijk CDA Jean Wiertz of politiek influencer  Bram van Gendt . Of ... en ... en ... Maar ook de debatten, het EU-kinderdebat, bedrijfsbezoeken, spreekbeurten b

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i