Doorgaan naar hoofdcontent

VerFrissing


Het CDA organiseert deze dagen een vijftal bijeenkomsten in het land. De leden van de werkgroep Organisatie gaan het land in om CDA-ers te horen over voorstellen voor verbeteringen in de structuur en cultuur van onze vereniging. De werkgroep is ingesteld naar aanleiding van de aanbevelingen van het evaluatierapport ‘Verder na de klap’ van Léon Frissen. En met een woordspeling is de naam van deze reeks ook verklaard: De VerFrissing van het CDA.

Natuurlijk legde jij – ook – meteen de link naar mijn boekje van anderhalf jaar geleden: ‘Verfrissend’. Wat een vooruitziende blik had ik. Want al ver voordat commissie Frissen de verkiezingsnederlaag van het CDA van 2010 onderzocht; en ver voor die Tweede-Kamer-verkiezing van 9 juni 2010; zelfs nog ver voordat het kabinet viel waardoor die verkiezingen moesten komen, werkte ik al met het motto ‘Verfrissend’ in de politiek. Dat vind ik leuk.

Trouwens, mijn boekje is nog steeds verkrijgbaar. Rechtstreeks bij mij. In de boekhandel van Bruna Bussum. Of online via http://www.boekscout.nl/index.php?pagina=Etalage&actie=bekijken&id=1754&subid=Verfrissend
Goed idee in deze boekenweek!

Het CDA is druk. In de VerFrissing-bijeenkomsten wordt dus over de organisatie van de partij gesproken. En daarnaast heeft de commissie van Jacobine Geel zich gebogen over nieuwe woorden en nieuwe beelden voor het CDA. Als derde is het CDA bezig met de inhoud. Daarvoor heeft het strategisch beraad, onder leiding van Aart-Jan de Geus, een rapport gepresenteerd: ‘Kiezen en Verbinden’.

Terug naar de VerFrissing. Gisteren, 14 maart 2012, was de Bussumse editie voor de provincies Flevoland, Noord-Holland en Utrecht. Geleid door fractievoorzitter van CDA-Flevoland, Marianne Luyer. Een prima opkomst, goede sfeer en stevig debat. Mooie avond dus.

Het CDA wil het debat binnen de partij terugbrengen; en niet alleen binnen de partij, maar ook heel, heel graag met onze trouwe stemmers én met de potentiele kiezers. Iedereen is het daar mee eens. Maar grote vraag – tijdens de VerFrissing-sessies – is, hoe doen we dat? Hoe organiseren we dat debat?

Twee zaken heb ik daar naar voren gebracht.

Ik zie binnen een vereniging twee gevaren. Aan de ene kant wil ik niet dat de hardste schreeuwers het voor het zeggen krijgen. Maar aan de andere kant wil ik ook weer niet dat alle discussies worden ‘wegbestuurd’.

Enige vorm van organisatie. Schreeuwers moeten niet de overhand krijgen, maar zieners moeten wel gehoord worden. Het voorstel voor een agendacommissie is zo slecht nog niet. Dat zal deels een kwantitatieve, maar vooral een kwalitatieve check moeten zijn.

Geen Pre-advies. Als we dan met z’n allen zo graag het debat in de partij willen hebben, dan moet de eerste discussie niet direct worden platgeslagen door een negatief advies van een bestuur, Tweede Kamerfractie of bewindspersoon. Dan moet je dus ook het lef hebben om het over te laten aan de CDA-leden. En echt, die zijn verstandig genoeg. Die willen graag het debat aangaan, de voor- en tegenargumenten wegen en de beslissing nemen. Een goede beslissing.

Met alles wat gisteren – en op de andere sessies – is gezegd, zal het nog lastig worden voor de werkgroep Organisatie om te komen tot een mooi voorstel op het aanstaande congres. Maar laten we daar het debat maar aangaan. Zonder schreeuwers. En zonder pre-advies.

Als je wilt reageren, graag!

Bert Sonneveld

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over de Europa. Over dat dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene Led

Vluchtheuvel in het midden is het CDA!

Woensdag 22 november 2023 gaan we allemaal stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En meer dan ooit tevoren wil ik je vragen om CDA te stemmen. Om de idealen, om de standpunten, om de lijsttrekker en om jouw strategisch stem. Idealen De christendemocratie is een politieke stroming van het midden. Niet het neo-liberale marktdenken waarbij de markt heilig is verklaard. Niet het socialistische overheidsdenken waarbij voor oplossingen alleen naar een steeds groter wordende overheid wordt gekeken. Maar wel het saamhorigheidsdenken waarbij problemen door mensen die het zelf aangaat, van onderop worden aangepakt; ouders in schoolbesturen, marktmeester die met marktkooplui spreekt, bewoners die samen een energiecoöperatie starten. Standpunten  Het CDA stelt verbeteringen voor voor studenten en starters, gezinnen en ouderen. Bestaanszekerheid, eerlijke economie en internationale solidariteit staan centraal. Oplossingen voor klimaat en landbouw moeten we versnellen. Migratie, onderwijs, zorg en wo

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i