Doorgaan naar hoofdcontent

Schuldig bevonden: PvdA, SP en PVV


Het tegenovergestelde van ‘verantwoordelijkheid nemen’ is ‘onverantwoord gedrag’. En als je verantwoordelijk bent voor een fout, dan ben je schuldig.

Een paar weken geleden was Nederland blij dat politici in Den Haag hun verantwoordelijkheid hadden genomen door het sluiten van het Lenteakkoord. Een akkoord tussen D66, VVD, GroenLinks, ChristenUnie en het CDA. Met een mooie rol van CDA-er Jan-Kees de Jager. In zeer korte tijd was het gelukt om een start te maken met het op orde brengen van de staatsfinanciën.

Ik schrijf bewust ‘een start te maken’, want een tekort van 3% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) betekent nog steeds dat er zo’n 18 miljard in 2013 extra wordt uitgegeven dan dat er binnenkomt. En dat is ongezond. De staatsfinanciën zijn pas echt op orde als we evenveel of minder uitgeven dan dat we binnenkrijgen. Ook moet de staatsschuld weer onder de 60% van het BBP komen. En natuurlijk moeten we streven naar het aflossen van de gehele staatsschuld.

Terug naar het Lenteakkoord. Iedereen – dus – blij. Behalve de tegenpartijen SP en PVV, waar de PvdA zich bij heeft aangesloten. Volgens mij is dit niet nemen van verantwoordelijkheid ‘onverantwoord gedrag’.

Toch even over de PvdA. Deze partij heeft dus geen verantwoordelijkheid genomen omdat zij niet meedoen aan de Lentecoalitie. En wat veel mensen vergeten, maar de PvdA had het veel beter kunnen doen dan alleen ‘meedoen’. De PvdA heeft op dit moment meer zetels (30) dan D66, GL en CU (25) bij elkaar. Dus als Samsom een echte kerel was geweest dan was hij in z’n eentje naar VVD en CDA toegelopen en had hij prima zaken kunnen doen.

Terug naar de ‘onverantwoordelijken’. De drie tegenpartijen roeptoeteren om het hardst dat de economie kapot wordt bezuinigd. En blijven dat keer op keer verkondigen. Maar het klopt van geen meter. De berekeningen van De Nederlandse Bank, OESO en CPB ontkrachten allen het beeld van kapot bezuinigen: “extra bezuinigingen leiden altijd tot een wat lagere groei”.
Mooi is ook de opmerking van CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma aan het adres van Roemer: de SP wil nooit bezuinigen; niet in slechte tijden, maar ook niet in betere tijden en dus nu ook weer niet.

Maar deze negatieve geluiden van de nieuwe oppositie creëren nieuwe onzekerheden in Nederland. Gaan de maatregelen uit het Lenteakkoord heel misschien niet door? Maar wat voor belabberds krijgen we er dan voor terug?
En het versterkt het ongewisse waar veel mensen zich in bevinden en wat het Lenteakkoord oploste. Hoe ziet de toekomst eruit. Met de huren en de hypotheekrenteaftrek. In de gezondheidszorg, als mijn geliefden of ikzelf die zorg echt nodig hebben. En hoe veilig is mijn baan en welk vangnet is er nog als ik die kwijtraak.
Dit is slecht, slecht, slecht. Ik noem dat ‘onverantwoord gedrag’.

Laten we om ons heen kijken. In Duitsland gaat het goed. De werkgelegenheid stijgt al tien jaar onafgebroken, de auto-industrie boekt recordwinsten en het Duitse consumentenvertrouwen piekt. Het Duitsland van Merkel, CDU; zusterpartij van het CDA. En opvallend; populistische tegenpartijen krijgen in Duitsland veel minder voet aan de grond. Niet zoals bij ons – en bijvoorbeeld bij de Grieken – wel gebeurt.
Maar ook in België gaat het – na de lange formatie – beter. Economisch doet België het beter dan wij. Ook daar geen grote tegenoppositie; geen antipartijen als SP, PvdA en PVV. De N-VA van Bart de Wever is er wel, maar kan niet als economische populistische partij worden gezien. Het is een communautaire tegenpartij, die winst boekt door de Vlaams-Waalse tegenstellingen. Economisch doen zij mee, zij zijn niet tegen. Deze week nog lanceerde zij een Groeipact, een eigen economisch relanceplan.

Conclusie kan dus zijn dat de Nederlandse economie slechter draait door de aanwezigheid van populistische tegenpartijen als PVV, PvdA en SP. Hun uitspraken vergroten onzekerheden en verslechteren het consumentenvertrouwen. En dat is slecht voor onze economie. Ik vind dat een fout.

En – zoals ik begon – als je verantwoordelijk bent voor een fout, dan ben je schuldig. Schuldig aan het voortduren van deze recessie.

Reacties? Graag!

Met een altijd optimistische groet,
Bert Sonneveld.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over de Europa. Over dat dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene Led

Vluchtheuvel in het midden is het CDA!

Woensdag 22 november 2023 gaan we allemaal stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En meer dan ooit tevoren wil ik je vragen om CDA te stemmen. Om de idealen, om de standpunten, om de lijsttrekker en om jouw strategisch stem. Idealen De christendemocratie is een politieke stroming van het midden. Niet het neo-liberale marktdenken waarbij de markt heilig is verklaard. Niet het socialistische overheidsdenken waarbij voor oplossingen alleen naar een steeds groter wordende overheid wordt gekeken. Maar wel het saamhorigheidsdenken waarbij problemen door mensen die het zelf aangaat, van onderop worden aangepakt; ouders in schoolbesturen, marktmeester die met marktkooplui spreekt, bewoners die samen een energiecoöperatie starten. Standpunten  Het CDA stelt verbeteringen voor voor studenten en starters, gezinnen en ouderen. Bestaanszekerheid, eerlijke economie en internationale solidariteit staan centraal. Oplossingen voor klimaat en landbouw moeten we versnellen. Migratie, onderwijs, zorg en wo

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i