Beste commissieleden en inwoners,
Zoals u en ik weten – en de beelden maar al te goed kennen – staat de wereld in brand. De gemiddelde temperatuur in de wereld is in de afgelopen 130 jaar met 1 graad Celsius gestegen. En in Nederland zelfs met 1,7 graden. Dat komt onder andere door de uitstoot van broeikasgassen. Gevolg is dat dieren- en plantensoorten steeds meer uitsterven, dat we vaker last krijgen van extreem weer en dat het nadelig is voor onze gezondheid: luchtwegproblemen, meer allergieën en meer ruimte voor infectieziekten.
Nederland heeft het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend. Doel van het akkoord is om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder 2 graden Celsius; met een duidelijk zicht op 1,5 graden Celsius. Dit kabinet heeft het doel voor 2030 van de CO2-reductie verhoogd van tenminste 55% naar 60%. En in het coalitieakkoord van dit kabinet is afgesproken om burgers actief te betrekken bij het klimaatbeleid.
Alle inwoners van Gooise Meren kunnen bijdragen door minder CO2 uit te stoten. Elektrisch rijden, energiemaatregelen in woningen en door zelf zonne-energie op te wekken. Zo staat er in het coalitieakkoord ‘Gooise Meren op koers’ dat er wordt ingezet op energieneutraliteit en de klimaatdoelen door de nadruk te leggen op onder andere opwek door zonnepanelen op daken.
Fantastisch dat er nu een raadsvoorstel met beleidsregel ‘zonnepanelen op erfgoed' is. Iedereen kan nu nog meer zijn steentje bijdragen. Maar het is ook een compromis. Ik roep de raad op om nog een stap verder richting het klimaat te zetten en om – in ieder geval voor dorpsgezicht het Spiegel – twee regels voor het zichtbaar plaatsen van zonnepanelen te schrappen; namelijk:
- aan de buitenste randen van het dakvlak blijft tenminste één dakpan zichtbaar, of bij andere dakbedekking minimaal 20 centimeter;
- ten opzichte van andere bouwkundige elementen in het dakvlak blijft tenminste één dakpan zichtbaar, of bij andere dakbedekking minimaal 20 centimeter;
En om de regel
- het legpatroon is rechthoekig of heeft een geometrische vorm gelijkend aan de vorm van het dakvlak
te wijzigen in
- de panelen worden recht – en niet schuin/scheef – ten opzichte van elkaar gelegd.
Als het gaat om de afweging tussen enerzijds de beeldkwaliteit binnen beschermde stads- en dorpsgezichten én anderzijds de verduurzaming in het kader van de energietransitie, dan zou ik de raad en het college willen vragen om meer te kiezen voor het verduurzamen.
Dat past bij:
- de idealen van de groene partijen GroenLinks en PLEK,
- zo veel mogelijk vrijheden voor burgers van liberale partijen D66 en VVD,
- de verkiezingsprogramma’s van de lokale partij (“We ondersteunen inwoners en ondernemers die willen Verduurzamen” – Hart voor BNM en “Wij willen ook dat onze inwoners (en ondernemers) duurzaam leven en werken. De gemeente stimuleert daarom waar mogelijk het gebruik van zonnepanelen”- GDP),
- en de steun voor internationale solidariteit en het gezin van de middenpartijen PvdA en CDA.
Want als een huis in brand staat dan zorg je eerst dat iedereen veilig is en ga je blussen. Je maakt je dan geen zorgen over de beeldkwaliteit van de inboedel van je huis.
Reacties
Een reactie posten