Kaapstad |
Blij
Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over Europa.
Over dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt.
Procedure binnen het CDA
Deze advieslijst - met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene LedenVergadering wordt deze advieslijst in stemming gebracht en kan er over aanpassingen worden gestemd. Na 26 januari 2024 worden alles bij elkaar opgeteld. De verwachting is dat er na die optelling niet heel veel zal wijzigen in de lijst. Maar het kan. De definitieve kandidatenlijst wordt vastgesteld op het CDA-verkiezingscongres op 23 maart 2024. Dat is dan de lijst waarmee het CDA de Europese verkiezingen ingaat.
Echte verkiezingen
Op donderdag 6 juni 2024 zijn de Europees Parlementsverkiezingen in Nederland. Iedereen die ouder dan 18 jaar is kan dan stemmen. Net zoals bij de verkiezingen voor een gemeenteraad, waterschap, provincie en Tweede Kamer.
Afgelopen week bleek dat mensen dachten dat er geen 'echte' verkiezingen zouden zijn. Maar dat er indirect - of getrapt - werd gekozen. Zoals bijvoorbeeld gebeurt bij de samenstelling van de Eerste Kamer: dan stemmen de provinciale statenleden de leden van de Eerste Kamer.
Echte verkiezingen dus.
Partij en kandidaat
Zoals bij iedere verkiezing kleur je met het rode potlood een hokje rood voor de kandidaat van jouw voorkeur. Deze kandidaat staat op de lijst bij een van de deelnemende politieke partijen.
Bij het samenstellen van het Nederlandse deel van het Europarlement wordt eerst bepaald hoeveel zetels iedere politieke partij (of lijst) krijgt. En vervolgens wordt bekeken wie van de lijst die zetels innemen. Daarbij wordt eerst gekeken of een kandidaat de drempel voor voorkeurstemmen heeft gehaald. Zo ja, dan worden de zetels ingevuld volgens het principe van 'meeste stemmen'. Zijn er nog partijzetels te vergeven als alle kandidaten die de voorkeurkiesdrempel heeft gehaald een zetel hebben gekregen, dan wordt de volgorde van de verkiezingslijst aangehouden.
Voor mij betekent dat - bij geen voorkeurstemmen - dat het CDA 12 of meer van de 31 zetels moet halen. Mocht het CDA dat aantal zetels niet halen, dan kan het als er - naar verwachting ongeveer - 23.000 of meer stemmen in heel Nederland op mij zijn uitgebracht (10% van de kiesdrempel). Voor beide gevallen is mijn advies aan jou: stem op mij!
Kortom
Plaats #12 op de CDA-advieslijst kan betekenen - na meerdere stappen en afhankelijkheden - een plaats in het Europees parlement.
Heb jij een vraag?
De komende maanden schrijf ik zeer regelmatig een blog. Heb je een vraag of wil je meer weten van een onderwerp, stuur dan een mail aan bert.sonneveld@hetnet.nl.
Dankjewel!
Reacties
Een reactie posten