Bert Sonneveld bij GooiTV |
31 Nederlanders - 3 CDA-ers
Op dinsdag 16 juli 2024 zijn de gekozen Europarlementariërs geïnstalleerd. 31 Nederlanders in het totaal. Helaas heb ik het - nu - niet gehaald. Maar stel je voor dat het me wel was gelukt...
Er zijn heel veel mensen die hun stem op 6 juni op mij hebben uitgebracht. Niet genoeg voor een voorkeurszetel, maar jullie hebben wel bijgedragen aan een hele goede verkiezingsuitslag voor het CDA; 3 zetels! Maar 3 CDA-kandidaten (de nummers 1, 2 en 3) kregen alle drie nog veel meer stemmen en zijn gekozen: Tom Berendsen, Ingeborg ter Laak en Jeroen Lenaers.
Commissies
De drie CDA-ers hebben zitting genomen in de volgende commissies:
- Tom Berendsen in de commissie industrie, onderzoek en energie en in de commissie vervoer en toerisme;
- Ingeborg ter laak in de commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid;
- Jeroen Lenaers in de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken
Van de voor de financiële dienstverlening belangrijk commissie Economische en monetaire zaken zijn Dirk Gotink (NSC), Anouk van Brug (VVD), Lara Wolters (PvdA) en Auke Zijlstra (PVV) lid geworden; daar mist nog een Nederlander uit de sector... ;-)
Fractie
En de parlementariërs zijn toegetreden tot hun fracties. Bij 1 partij, GroenLinks-PvdA, kozen de 8 parlementariërs voor 2 verschillende Europese fracties: sociaaldemocraten en de Groenen. En andere Nederlandse partijen kwamen nu juist weer met elkaar in 1 Europese fractie te werken: Volt bij de Groenen, VVD en D66 bij Renew, en CDA, BBB en NSC bij de EVP.
Fractie ≠ partij
Het CDA is de enige Nederlandse politieke partij die lid is van de Europese VolksPartij (EVP). BBB en NSC dus niet. Want er zit verschil tussen de EVP-partij en de EVP-fractie. Naast leden van de EVP-partij kunnen ook onafhankelijke parlementariërs als lid zijn van een Europese politieke fractie.
Twee EVP-ers als voorzitter
De nieuwe Europarlementariërs mochten direct twee keer stemmen: de voorzitter van het Europees Parlement voor de komende 2,5 jaar werd de al zittende voorzitter Roberta Metsola (EVP; Malta) en als de voorzitter van de Europese Commissie werd - met 401 van de 720 stemmen - Ursula von der Leyen (EVP; Duitsland) voor een tweede termijn van 5 jaar gekozen. Niet heel verrassend na de EU-top in Brussel waar de 27 regeringsleiders 4 Europese topfuncties verdeelden.
Von der Leyen erin of Sander Smit er niet in
Om lid van de EVP-fractie te worden, moest BBB (en NSC) het politieke programma van de EVP tekenen; en daarmee de Europese klimaatdoelen, het klimaatakkoord van Parijs en het migratiepact. Plus steun voor Ursula von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie? En wat heeft BBB-Europarlementariër Sander Smit gedaan? Voor de verkiezingen was hij duidelijk: een tweede termijn voor Ursula von der Leyen was wat hem betreft niet aan de orde: "Green Deal eruit of Von der Leyen eruit". Na de verkiezingen wil hij maar niet zeggen of hij vóór of tegen Ursula von der Leyen stemde. Wij weten wel beter...
Zware economische post
En dan moet er nog een Nederlandse Eurocommissaris komen (in de Europese Commissie onder leiding van von der Leyen). Het nieuwe kabinet moet de keus maken tussen
- een zware (economische) post en - dus - een verlenging van de termijn van CDA-er Wopke Hoekstra; of
- een eigen man of vrouw naar voren schuiven en - dus voor een 'starter' - een veel lichtere portefeuille.
Uit uitgelekte berichten van vanavond, 22 juli 2024, lijkt het kabinet te kiezen voor maximale invloed in Brussel en dus de eerste keuze. Blijft er toch een Bussumer in Brussel te werken... ;-)
Een dag later, 23 juli 2024, bevestigde premier Dick Schoof de voordracht van Wopke.
Wat wil jij weten?
Al met al doet het CDA het goed in Europa. Ik hoop dat je deze blog interessant vond. Wil je meer weten over Europa of over het CDA in Europa? Laat het me weten, dan schrijf ik daar misschien een volgende keer over.
Tot dan!
Reacties
Een reactie posten