Doorgaan naar hoofdcontent

Energienota: een socialistische, liberale en christendemocratische benadering

Afgelopen week berichtte de kranten over een besluit van de Europese Commissie. Vanaf 2015 is het afgelopen met het maandelijkse voorschotbedrag dat consumenten aan hun energiemaatschappij moeten betalen. Dan wordt maandelijks achteraf betaald voor werkelijk verbruik. De zomer wordt daarmee honderden euro’s per maand goedkoper, de winter veel duurder.

Zo werkt het met heel veel: tanken van benzine, boodschappen doen bij de supermarkt en de telefoonrekening. Gewoon achteraf betalen hoeveel iets ook echt kost. Lijkt mij een zeer logisch besluit. Zeker nu, met de nieuwe slimme energiemeters. Bijkomend voordeel is dat wij allemaal zuiniger gaan stoken als we elke maand een energienota krijgen die ons werkelijke gebruik weergeeft.

Natuurlijk kwam er in direct een tegengeluid. Het zou in Nederland eens soepel gaan. Het Nibud en een andere club vinden het een beroerd idee en waarschuwen: “Dit gaat gegarandeerd fout”. Wat een betutteling. Maar ook weer een goed voorbeeld van de drie politieke stromingen: socialisme, liberalisme en christendemocratie. Een mooi onderwerp voor mijn column!


Socialisme of planeconomie zegt dat de overheid de hoogste beslissingsbevoegdheid heeft over de verdeling van macht en goederen. De staat is de baas, zeg maar. En als wij, de samenleving, er eventjes niet uitkomen, dan worden er regels en wetten bedacht om het probleem van enkelen op te lossen. Daar past zo’n reactie van het Nibud goed bij “Mensen die altijd krap zitten moet je niet vragen om in juli of augustus te sparen voor de gasrekening van februari”. Wat een betutteling…

Liberalisme of laissez-faire heeft als uitgangspunt de vrijheid van het individu. Burgers genieten grote vrijheden en de vrije markt doet het werk. Minimale overheidsbemoeienis is een belangrijke pijler van het klassiek-liberalisme. Vanuit die benadering kan je denken aan het nog sneller invoeren van de maatregel om per maand achteraf de energierekening te laten betalen. Wie daardoor in problemen komt, die moet dat zelf maar oplossen. Lijkt mij ook niet de weg…

Christendemocratie kiest voor het subsidiariteitsbeginsel en de vier kernwaarden: gespreide verantwoordelijkheid, gerechtigheid, solidariteit en rentmeesterschap. We nemen allen een grotere eigen verantwoordelijkheid; meer verantwoordelijkheid voor de maatschappij om ons heen. Omdat het individu niet alles alleen kan, bepleit de christendemocratie een sterk maatschappelijk middenveld: vakbonden, werkgeversbonden, ledenorganisaties, belangengroepen. In laatste instantie, als wij – als maatschappij – er zelf niet meer uitkomen, behoort de overheid uitkomst te bieden.

Kritiek, die ik vaak hoor, is dat de christendemocratie – of makkelijker het CDA – nooit ergens voor kiest. Dat klopt dus niet. Het CDA kiest voor die gespreide verantwoordelijkheid. In het geval van die maandelijkse energierekening kiezen wij voor het invoeren van het maandelijks betalen voor het werkelijk gebruik. Maar wel een behoedzame invoer. Niet van de ene op de andere dag. En goed overleg tussen energiebedrijven en consumentenorganisaties. Het grootste deel van Nederland kan hun financiën prima plannen. Diegenen die dreigen dat niet te kunnen, moeten eerst de kans krijgen om dat zelf te doen. En als dat echt niet lukt, dan grijpen we in. Dan moeten wij opkomen voor de zwakkeren. Logisch. Toch?

Kies jij ook voor de christendemocratische benadering? Je bent van harte welkom om lid te worden. En natuurlijk lees ik ook graag jouw reactie.

Groet,
Bert Sonneveld

PS Vandaag, 10-10 2011, is het de dag van http://watdoejijuit.nl/. Doe jij ook mee? Gewoon doen! Het scheelt echt in jouw energierekening en verlaagt de CO2-uitstoot!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over de Europa. Over dat dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene Led

Vluchtheuvel in het midden is het CDA!

Woensdag 22 november 2023 gaan we allemaal stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En meer dan ooit tevoren wil ik je vragen om CDA te stemmen. Om de idealen, om de standpunten, om de lijsttrekker en om jouw strategisch stem. Idealen De christendemocratie is een politieke stroming van het midden. Niet het neo-liberale marktdenken waarbij de markt heilig is verklaard. Niet het socialistische overheidsdenken waarbij voor oplossingen alleen naar een steeds groter wordende overheid wordt gekeken. Maar wel het saamhorigheidsdenken waarbij problemen door mensen die het zelf aangaat, van onderop worden aangepakt; ouders in schoolbesturen, marktmeester die met marktkooplui spreekt, bewoners die samen een energiecoöperatie starten. Standpunten  Het CDA stelt verbeteringen voor voor studenten en starters, gezinnen en ouderen. Bestaanszekerheid, eerlijke economie en internationale solidariteit staan centraal. Oplossingen voor klimaat en landbouw moeten we versnellen. Migratie, onderwijs, zorg en wo

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i