Doorgaan naar hoofdcontent

Sixpack in Europa III; epiloog

Europa is niet technocratisch; Europa is gevoel.
Europa gaat niet over het overhevelen van bevoegdheden; Europa lost samen problemen op.
Europa sluit Griekenland en andere landen niet uit; Europa zijn wij allemaal.
Europa moet niet strakker en met deadlines en boetes; Europa leeft.

Vandaag wil ik iets rechtzetten. Mijn twee columns ‘sixpack in Europa’ heb ik nog goed eens nagelezen. En ik moet constateren dat ik de plank heb misgeslagen. Veel te methodisch. Veel te koud en kil.

Dat komt niet overeen met mijn gevoel van Europa. Sowieso begint alles in het leven met gevoel, en niet met de rede. De rede volgt dat gevoel.
Daarom schrijf ik vandaag juist over mijn gevoel voor Europa.

Een mens kent vele identiteiten. In welke groep voel ik me bij thuis? Hoe kijken anderen naar mij en in welke groep plaatsen ze me? En hoe onderscheid ik mezelf binnen een groep? Kortom wat is mijn culturele, geslachts-, politieke, arbeids- of persoonlijke identiteit?
En natuurlijk een nationale of regio-gebonden identiteit. De ene keer voel ik me Bussumer;  soms nog steeds oud-Maaslander; sporadisch Noord-Hollander; natuurlijk Nederlander; vaker en vaker Europeaan; en soms ook wereldburger. En hoe zit het bij jou?

Terug nu naar Europa, en naar de Europeaan in mij. Ik schreef al dat ik meer en meer mezelf als Europeaan zie. Maar hoe verklaar ik dat gevoel? Welke rede verklaart mijn pro-Europa-gevoel?

Natuurlijk heeft dat te maken met het feit dat er vrede is in Europa. Een gevoel van ‘wij’ tegen ‘zij’ is daardoor de laatste 66 jaar niet meer gevoed. Belangrijke mijlpalen zijn er, wat te denken van:
·         1945, Einde van de Tweede Wereldoorlog.
·         Berlijn, 1989, val van de muur. Gevolgd op 3 oktober 1990 toen Duitsland officieel werd herenigd. Einde van de oost-west-verdeling van Europa
·         Maastricht, 1992, het Verdrag betreffende de Europese Unie oftewel het verdrag van Maastricht. Diende ter oprichting van de Europese Unie.
·         2007. Uitbreiding van EU tot 27 landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Het vrije reizen zonder douanecontroles en het gebruik van een gezamenlijke munt, versterken de Europese eenwording.

Maar niet alleen het verleden en heden tellen. Vooral de toekomst is voor mij de belangrijkste reden van mijn Europeaan-gevoel. De toekomst van ons werelddeel kan alleen als we Europese problemen samen oplossen. Als  we met z’n allen Europa zijn. En als jij dat voelt, en jij, en jij, dan kunnen we zeggen dat Europa leeft!

Daarom is de enige weg die van een Europese federatie (column ‘Sixpack in Europa I; niet ondoorzichtig beslissen maar een federatie’) en een economische en fiscale unie ( column ‘Sixpack in Europa II; economische en fiscale unie’). Zo. Rechtgezet.

Natuurlijk lees ik graag weer jouw reactie. Doen!

Groet,
Bert Sonneveld

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over Europa. Over dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene LedenVerga

Stem op Bert Sonneveld

CDA-partijleider Henri Bontenbal (r) en aankomend Europarlementariër  Bert Sonneveld (l) Deze donderdag, 6 juni 2024, ga jij naar de stembus. Wil jij op mij stemmen? #stemCDA #lijst3nummer12.  In deze blog maak ik duidelijk - voor jou én voor de mensen aan wie jij deze blog doorstuurt - waarom je op mij kan stemmen. Leuke campagne Ik heb enorm van deze campagne genoten. Vooral de reacties die ik ontving in de vorm van likes, het delen van mijn berichten en jouw commentaar. Maar ook WhatsApp-berichten of berichten via LinkedIn ,  Facebook en Instagram . Zoals het bericht dat ik gisteren ontving: "Dank voor je enthousiasme, mooi om te zien hoe je het CDA zo positief uitdraagt". Of het meewandelen op de Europawandelingen in het Gooi als onderdeel van #23000stappen23000stemmen. Of het retweeten door voorzitter van het landelijk CDA Jean Wiertz of politiek influencer  Bram van Gendt . Of ... en ... en ... Maar ook de debatten, het EU-kinderdebat, bedrijfsbezoeken, spreekbeurten b

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i