Doorgaan naar hoofdcontent

Europese Parlementsverkiezingen


Logisch is het om met één lijsttrekker en met één verkiezingsprogramma de verkiezingen in te gaan. Dat doen we lokaal, provinciaal en landelijk. En dat moet ook gaan gebeuren bij de verkiezingen voor een Europees Parlement.

Mijn spreuk voor 2013; voor jou en voor Europa
Het is inmiddels alweer een week geleden dat Cameron zijn toespraak hield. Met zijn analyse ben ik het eens, met zijn oplossingen niet. Hij analyseerde drie problemen. De eurocrisis, vermindering van de concurrentiekracht van Europese bedrijven en slinkende steun van Europese burgers voor hun continent. Op een oplossing voor de derde uitdaging ga ik nu in.

Wij moeten naar echte Europese politieke partijen. Nu stemmen wij op het CDA, straks op de Europese VolksPartij. En op die EVP kunnen we dan in alle landen van Europa stemmen.
Of misschien nu – ik kan het me niet echt voorstellen – stem je op de PvdA, en straks op de Socialisten en Democraten. Hetzelfde met GroenLinks en De Groenen/Vrije Europese Alliantie; SP en Europees Unitair Links/Noords Groen Links; ChristenUnie en Conservatieven en Hervormers. SGP en Europa van Vrijheid en Democratie. En ach, de PVV past in geen fractie.
Of wie weet straks op de Liberalen en Democraten voor Europa, en nu op zowel D66 als VVD. Hé, dat is raar. Bij de laatste verkiezingen stond het ‘ja’ van D66 zo ongeveer haaks op de moeilijk-doenerij van de VVD. Maar in het Europees Parlement zitten ze cosy in één fractie. Dit soort zaken zorgt voor die slinkende publieke steun, waar Cameron het over had.

En in heel Europa is er per partij één en dezelfde lijsttrekker. In alle – vanaf juli 2013 – 28 landen dezelfde. Zo’n lijsttrekker wordt met voorverkiezingen gekozen; een beetje op z’n Amerikaans. Per land kunnen aanhangers van de partijen een stem uitbrengen op hun lijsttrekker. Daarmee betrek je de Europese burger veel meer bij hun werelddeel en hun Europese politici.

Die gekozen lijsttrekker voert in heel Europa campagne met hetzelfde verkiezingsprogramma in alle landen van de Europese Unie. Op de dag voor de verkiezingen wordt ook een debat op alle Europese televisies getoond tussen de lijsttrekkers. Normale zaken dus voor normale verkiezingen.

Vanaf nummer twee staan er nationale kandidaten op de lijst. Ook dat lijkt mij logisch.

De lijsttrekker van de grootste partij wordt na de verkiezingen ook voorzitter van de Europese Commissie. Vergelijkbaar met de lijsttrekker van de grootste partij in een land, hij of zij wordt ook minister-president of bondskanselier of iets dergelijks. De huidige praktijk is dat de regeringsleider wheelen and dealen over de bemensing van de Europese Commissie. Dat is niet transparant en niet democratisch. Ook hierdoor wordt de kloof tussen de Europese burger en hun Unie niet kleiner.
Maar ook een rechtstreeks gekozen Commissievoorzitter, zoals weleens wordt geopperd, lijkt mij niet de oplossing. Een dergelijk gekozen president met logischerwijs veel macht is veel te Amerikaans. Dat past minder bij Europa en minder bij de EVP/ het CDA. De lijsttrekker van de grootste fractie is dan zo gek nog niet.

Europa kan zelf zorgen voor een grotere democratische legitimiteit; voor verkleining van de afstand die nu wordt ervaren tussen burger en de Europese Unie. Door het invoeren van één lijsttrekker en één verkiezingsprogramma bij de verkiezing van Europarlementariërs.
Ik ben voor.

En ben heel benieuwd wat jij van dit voorstel vindt.

Bert Sonneveld
Politiek columnist, Europa-expert en CDA-lid

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over Europa. Over dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene LedenVerga

Stem op Bert Sonneveld

CDA-partijleider Henri Bontenbal (r) en aankomend Europarlementariër  Bert Sonneveld (l) Deze donderdag, 6 juni 2024, ga jij naar de stembus. Wil jij op mij stemmen? #stemCDA #lijst3nummer12.  In deze blog maak ik duidelijk - voor jou én voor de mensen aan wie jij deze blog doorstuurt - waarom je op mij kan stemmen. Leuke campagne Ik heb enorm van deze campagne genoten. Vooral de reacties die ik ontving in de vorm van likes, het delen van mijn berichten en jouw commentaar. Maar ook WhatsApp-berichten of berichten via LinkedIn ,  Facebook en Instagram . Zoals het bericht dat ik gisteren ontving: "Dank voor je enthousiasme, mooi om te zien hoe je het CDA zo positief uitdraagt". Of het meewandelen op de Europawandelingen in het Gooi als onderdeel van #23000stappen23000stemmen. Of het retweeten door voorzitter van het landelijk CDA Jean Wiertz of politiek influencer  Bram van Gendt . Of ... en ... en ... Maar ook de debatten, het EU-kinderdebat, bedrijfsbezoeken, spreekbeurten b

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i