Doorgaan naar hoofdcontent

De Tweede Kamer krijgt een 5. En jij?


Richinen Bellwald Matterhorn
Uitzicht vanaf Richinen (Bellwald); ook op de Matterhorn

Hoe zou jij het vinden als de elf Commissarissen van de Koningin plus de Limburgse Gouverneur het Nederlands beleid op hoofdlijnen zouden bepalen? Dat zij met z’n twaalven het hoogste politieke orgaan van ons land zouden zijn? En dat onze Tweede Kamer géén initiatiefrecht zou hebben bij het opstellen van wetten?

Of – dichter bij huis – dat alle burgemeesters het in de provincie voor het zeggen hebben? Meer nog dan de gekozen Provinciale Statenleden?

Juist ja, dat zou ondemocratisch en onlogisch zijn. Maar waarom hebben we het dan in de Europese Unie wel zo geregeld?
En hoe is het eigenlijk met jouw kennis van Europa gesteld?

Vorige week hield Nieuwsuur een enquête onder de Europarlementariërs. Daaruit bleek dat zij vinden dat De Tweede Kamer onvoldoende op de hoogte is van wat er speelt in de Europese Unie. Ze geven het rapportcijfer 5 voor de kennis bij de Kamerleden: “Het klopt gewoon niet wat jullie beweren” over Europese feiten en “Teveel Kamerleden niet goed weten wat is nou de Commissie, wat doet het Parlement en wat is de Raad”.

Natuurlijk niet voor jou, maar wel voor onze Kamerleden: de politieke Europese instellingen nog even op een rijtje.

Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt alle Europese burgers.
Wie:     754 gekozen leden uit de 27 lidstaten, waarvan Nederland 26 zetels heeft. De CDA-leden zijn Wim van de Camp, Esther de Lange, Lambert van Nistelrooij, Ria Oomen en Corien Wortmann. De voorzitter is de Duitser Martin Schulz.
Wat:     Het Parlement stelt samen met de Raad van de EU wetten vast, besluit over de begroting van de EU en oefent democratische controle uit op de Europese Commissie (EC).

De Europese Raad is het hoogste politieke orgaan van de EU.
Wie:    Staatshoofden en regeringsleiders van de lidstaten. Rutte vertegenwoordigt Nederland. De voorzitter is de Belg Herman Van Rompuy.
Wat:    De Europese Raad bepaalt het EU-beleid op hoofdlijnen en is dus vooral strategisch van aard.

Raad van de EU wordt ook wel de Raad van Ministers genoemd
Wie:     De Raad van de EU bestaat uit de ministers van de 27 lidstaten. Per onderwerp een andere (vak)minister. Sinds 1 januari 2013 is Ierland voorzitter van de Raad.
Wat:     De Raad stelt samen met het EP EU-wetgeving vast en coördineert het beleid van de EU-landen. Ook besluit de Raad samen met het EP over de EU-begroting.

Europese Commissie (EC) is het uitvoerende orgaan van de EU.
Wie:     Elk lidstaat levert één lid. Namens Nederland ‘doet’ Neelie Kroes de digitale agenda. De voorzitter is de Portugees José Manuel Barroso.
Wat:     De Commissie dient wetsvoorstellen in en is er verantwoordelijk voor dat de lidstaten de besluiten van de Raad van Ministers en het Europees Parlement correct uitvoeren.

Logischer – en democratischer – zou het zijn als de Europese Raad en de Raad van Ministers veel minder invloed zouden krijgen. Als we die twee uit het bovenstaande lijstje zouden wegstrepen. 
Dan zou je een situatie krijgen dat alle Europese burgers het Parlement kiezen. En dat dit Europees Parlement in meerderheid kan instemmen met de Europese Commissie. Waarbij – ook na aantreden – het Europees Parlement de Commissie ook kan wegsturen.

Dat zou pas ergens op gaan lijken.

Ik lees graag jouw reactie.

Groet,
Bert Sonneveld
Politiek columnist, Europa-expert en CDA-lid

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over de Europa. Over dat dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene Led

Vluchtheuvel in het midden is het CDA!

Woensdag 22 november 2023 gaan we allemaal stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En meer dan ooit tevoren wil ik je vragen om CDA te stemmen. Om de idealen, om de standpunten, om de lijsttrekker en om jouw strategisch stem. Idealen De christendemocratie is een politieke stroming van het midden. Niet het neo-liberale marktdenken waarbij de markt heilig is verklaard. Niet het socialistische overheidsdenken waarbij voor oplossingen alleen naar een steeds groter wordende overheid wordt gekeken. Maar wel het saamhorigheidsdenken waarbij problemen door mensen die het zelf aangaat, van onderop worden aangepakt; ouders in schoolbesturen, marktmeester die met marktkooplui spreekt, bewoners die samen een energiecoöperatie starten. Standpunten  Het CDA stelt verbeteringen voor voor studenten en starters, gezinnen en ouderen. Bestaanszekerheid, eerlijke economie en internationale solidariteit staan centraal. Oplossingen voor klimaat en landbouw moeten we versnellen. Migratie, onderwijs, zorg en wo

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i