Doorgaan naar hoofdcontent

Het beste voor de jeugdwerkloosheid: Europa, Rutte of jij?


Wandeling bij Kasteel Drakensteyn, Lage Vuursche
Afgelopen week zijn er twee Europese toppen georganiseerd over jeugdwerkloosheid. Maar heeft dat iets geholpen?

In Brussel besloot de Europese raad (regeringsleiders) vorige week dat de Europese Unie acht miljard euro uittrekt om de grote werkloosheid onder jongeren in voornamelijk Zuid-Europa aan te pakken. Het geld is bedoeld voor landen waar meer dan 25 procent van de jongeren zonder baan zit.

En gisteren waren alle – nu met eentje extra; Kroatië erbij – 28 EU-landen weer bijeen in Berlijn om te praten over de jeugdwerkloosheid. Op uitnodiging van bondskanselier Angela Merkel. De naamgevers van het kabinet Rutte-Asscher vertegenwoordigde Nederland. Nu ging het niet over geld, maar werden ideeën en ervaringen uitwisselen.

En wat zegt Rutte allemaal?
Vorige week reageerde Rutte op het feit dat Nederland geen cent krijgt van de acht miljard: "Ik vind dat zeer terecht”.  Nederland heeft ‘maar’ tien procent werklozen.
Maar het maakt een jeugdwerkloze in Nederland natuurlijk helemaal niets uit welk percentage van de jongeren in ons land geen baan heeft. Het enige dat telt is dat hij of zij een baan wil; en snel.

Ook zei hij: “De andere landen hebben grote problemen dus die moeten we echt helpen. Maar wel onder één voorwaarde, ze moeten hervormingen doorvoeren”.
En dan te bedenken dat Nederland zelf nog geen hervormingen op de arbeidsmarkt heeft ingevoerd. Er is wel veel over gesproken, maar dat heeft nog tot niets geleid. Lijkt mij – om het voorzichtig te stellen – ongepast. Zeker ook gezien de snelheid waarmee de werkloosheid in Nederland nu stijgt.

En gisteren maakte Rutte het nog bonter. Hij wil werkloze jongeren uit Europa met werkervaring en specifieke kwaliteiten in de techniek of energie naar Nederland halen.
Altijd weer die jongeren mét werkervaring. Maar dat is nog niet het ergste. In Nederland moet vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd; dus bijvoorbeeld meer techneuten en verpleegkundigen opleiden. Laten we een voorbeeld nemen aan het Duitsland. Opleidingen zijn daar in handen zijn van bedrijven en jongeren werken en leren tegelijkertijd.
Daarnaast zullen we op korte termijn werkzoekenden versneld moeten omscholen.

En Rutte zei na afloop van de top in Berlijn dat hij werkloze jongeren uit Europa met werkervaring en specifieke kwaliteiten in de techniek of energie naar Nederland wil halen. Alsof wij nog niet genoeg werklozen hebben!
Rutte gaat hier volledig voorbij aan de persoonlijke drama’s van mensen die nu zonder baan zijn. Er wordt al over een verloren generatie gesproken. Mijn tweet van gisteren: “Kloof tussen Rutte en Nederlandse samenleving wordt groter en groter. Oogkleppen voor drama's Nederlandse werklozen”.
En zo is het.

Geld
Of de acht miljard van de Europese Unie effectief gaat zijn, heb ik vorige week al beschreven. Een groot deel gaat helaas naar vergaderkosten. En de echte oplossing – duurzame, economische groei – wordt onvoldoende gestimuleerd met dit geld.

Dus wat kunnen wij – zelf – doen?
Ja, nu komen we ergens. Want zoals ik in de vorige alinea schreef is de oplossing voor jeugdwerkloosheid, maar ook die van 50-plussers en van mensen van middelbare leeftijd, meer banen (banen, banen); en dat kan alleen als de economie herstelt. Dat vertrouwen van consumenten en producenten groeit. Van deze regering hoeven wij wat dat betreft niet al te veel te verwachten.
Daarom maar zelf doen.

Als jij verantwoordelijk bent voor taken, afdeling, bedrijf, etc., dan weet je dat er altijd mogelijkheden zijn om de dienstverlening naar klanten of de omzet te verhogen. Daarvoor heb je extra mensen nodig. Maar vanwege aannamestop, FTE-bezuinigingen en voorzichtigheid is het daar niet van gekomen; nog niet.  Laat deze column alsjeblieft de aanleiding zijn om dit wel te gaan doen. Om dit bij jouw leidinggevende krachtig aan te kaarten of om ‘ja’ te zeggen tegen voorstellen van jouw medewerkers. Heb en geef dat vertrouwen.
Doen. Nu!

Het beste om de jeugdwerkloosheid op te lossen komt dus niet van Europa of van Rutte, maar het beste komt van jou. 
Laat je mij weten wat jij hebt gedaan?

Groet,
Bert Sonneveld

Econoom | Europa | CDA-lid

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over de Europa. Over dat dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene Led

Vluchtheuvel in het midden is het CDA!

Woensdag 22 november 2023 gaan we allemaal stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En meer dan ooit tevoren wil ik je vragen om CDA te stemmen. Om de idealen, om de standpunten, om de lijsttrekker en om jouw strategisch stem. Idealen De christendemocratie is een politieke stroming van het midden. Niet het neo-liberale marktdenken waarbij de markt heilig is verklaard. Niet het socialistische overheidsdenken waarbij voor oplossingen alleen naar een steeds groter wordende overheid wordt gekeken. Maar wel het saamhorigheidsdenken waarbij problemen door mensen die het zelf aangaat, van onderop worden aangepakt; ouders in schoolbesturen, marktmeester die met marktkooplui spreekt, bewoners die samen een energiecoöperatie starten. Standpunten  Het CDA stelt verbeteringen voor voor studenten en starters, gezinnen en ouderen. Bestaanszekerheid, eerlijke economie en internationale solidariteit staan centraal. Oplossingen voor klimaat en landbouw moeten we versnellen. Migratie, onderwijs, zorg en wo

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i