Doorgaan naar hoofdcontent

Ja, ik ben kandidaat

Zuidbuurt
Hij is weg. Vandaag heb ik mijn brief verstuurd. Niet voor niets schrijf ik al geruime tijd deze columnreeks ‘Van Bussum naar Brussel’. Ik wil na de verkiezingen van 22 mei 2014 het Europees Parlement in. Namens jou.

Nederlands geluid
Ik wil zaken omdraaien: minder de nadruk leggen op het uitleggen van wat er in ‘Brussel’ gebeurd en meer het Nederlandse geluid in de Europese Unie laten horen. Wij zijn een van de founding fathers en hadden altijd grote invloed. Dat zijn we kwijtgeraakt. Ik ben er van overtuigd dat ons land weer meer de regie kan voeren en ik wil daar graag aan bijdragen.

Ik zeg niet ‘ja’, ik zeg geen ‘nee’. Ik wil een beter Europa.

‘Beter Europa’ is geen loze kreet. Ik vind dat wij – vanuit Nederland en met de EVP-fractie – veel kunnen verbeteren aan wat er in de Europese instituties gebeurt en is gebeurd. De eurocrisis bewijst dat er zaken onvoldoende helder zijn vastgelegd. Afgelopen mei heeft oud minister-president Ruud Lubbers publiekelijk gezegd dat het Verdrag van Maastricht het meest haalbare was en dat de onvolkomenheden uit het verleden snel hersteld moeten worden. Daar ben ik het mee eens.

Nederlandse campagne
Het CDA dient een Nederlandse campagne te gaan voeren. Op 22 mei 2014 worden er namelijk uit Nederlandse politieke partijen 26 Nederlandse volksvertegenwoordigers gekozen, die Nederlandse belangen behartigen.

De laatste jaren heeft ‘Europa’ veel gedaan voor de euro, banken en schulden van landen. Dat is – met alle respect – ‘maar’ geld. Echte problemen ervaren mensen als zij geen werk hebben. Op dit moment zijn er 26 miljoen Europeanen werkloos; inclusief veel Nederlanders.

Zeker met het opengaan van de grenzen voor Bulgaarse en Roemeense werknemers per 1 januari 2014 wil ik ons CDA-antwoord klaar hebben. Het bestaande geld voor Europese regio’s moet naar arbeidsintensieve projecten in regio’s met hoge werkloosheid; voor werk voor de bevolking in die regio. Zij moeten geen olijven exporteren, maar dat eerst verwerken tot half – en beter nog eind – fabricaten.
Tevens kunnen wij in Nederland geen obscure constructies accepteren met lagere lonen dan de cao-lonen en net zo min met ontduiking van sociale premies. Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt moeten beter matchen zodat de Nederlandse taal weer aan het bed wordt gesproken en meer ‘eigen’ techneuten in de Eemshaven werken.

Nederlandse verantwoordelijkheden
Subsidiariteit in Europa betekent dat wij alleen die verantwoordelijkheden naar ‘Brussel’ overhevelen die we beter samen met andere landen kunnen aanpakken. Als aan zo’n overheveling van bevoegdheden geen toegevoegde waarde zit, moeten we het niet doen (of terugdraaien).
Het gaat niet alleen om welke zaken wel of niet, maar ook over de gedetailleerdheid van ‘Brussel’. Slechte voorbeelden van de laatste tijd zijn olijfolieflesjes, babyfoto’s op melkpoeder en schoolfruit.

De Europese Unie moet zich vooral richten op het vergroten van de taart en minder op de verdeling ervan.

Nederlandse burgers
De afstand tussen ‘Brussel’ en haar Europese – en de Nederlandse – burger is groot. Het draagvlak neemt af. Ik wil helpen om deze afstand te verkleinen door ‘Europa’ in een positief daglicht geplaatst te krijgen.

‘Wij zijn Europa’ is mijn vertaling van de Europese Volkspartij. En soms klinkt het beter in het Engels: ‘we are the people’ is equal to the European People’s Party. Het zijn geen instituties of ver-weg-bestuurders. De Europese burgers – wij dus – maken dit continent.

Nederlandse kandidaat
Ik voel mij gesteund door de velen die mij afgelopen weken hebben aangeraden om me verkiesbaar te stellen voor het CDA bij de Europese verkiezingen.

Ook ben ik blij met de steun van vier provinciale CDA-afdelingen, het CDAV in Noord-Holland, oud-ministers, oud-parlementariërs en vierentwintig plaatselijke CDA-afdelingen.

Maar belangrijker nog dan steun binnen onze partij, is draagvlak bij kiezers. Ook daar krijg ik goede feedback op.  Daar dank ik jou voor. En ik hoop op nog meer en blijvende steun. Doe jij mee?

Bert Sonneveld

Econoom | Europa | CDA-lid

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over Europa. Over dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene LedenVerga

Stem op Bert Sonneveld

CDA-partijleider Henri Bontenbal (r) en aankomend Europarlementariër  Bert Sonneveld (l) Deze donderdag, 6 juni 2024, ga jij naar de stembus. Wil jij op mij stemmen? #stemCDA #lijst3nummer12.  In deze blog maak ik duidelijk - voor jou én voor de mensen aan wie jij deze blog doorstuurt - waarom je op mij kan stemmen. Leuke campagne Ik heb enorm van deze campagne genoten. Vooral de reacties die ik ontving in de vorm van likes, het delen van mijn berichten en jouw commentaar. Maar ook WhatsApp-berichten of berichten via LinkedIn ,  Facebook en Instagram . Zoals het bericht dat ik gisteren ontving: "Dank voor je enthousiasme, mooi om te zien hoe je het CDA zo positief uitdraagt". Of het meewandelen op de Europawandelingen in het Gooi als onderdeel van #23000stappen23000stemmen. Of het retweeten door voorzitter van het landelijk CDA Jean Wiertz of politiek influencer  Bram van Gendt . Of ... en ... en ... Maar ook de debatten, het EU-kinderdebat, bedrijfsbezoeken, spreekbeurten b

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i