Doorgaan naar hoofdcontent

Kabinet VVD-PvdA is failliet

Siciliaanse zoutwinning
Failliet kent twee betekenissen:
* bankroet; schulden niet meer kunnen betalen
* tekortschieten, echec of mislukking

Gisteren werden erbarmelijke cijfers over ons uitgestort. De werkloosheid in Nederland was in juli 2013 verder toegenomen; met 19.000 mensen. Ook is er weer een kwartaal toegevoegd aan de voortdurende recessie; dat terwijl de hele eurozone de recessie achter zich heeft gelaten. En de vooruitzichten van het CPB zijn ook verslechterd: voor 2014 wordt een begrotingstekort voorzien van 3,9%.

Recessie
Nederland blijft volgens de cijfers van het CBS in een recessie. Alweer het vierde achtereenvolgende kwartaal is er krimp; een heel jaar dus. Daarmee wordt het tweede dal van de double dip omvangrijker dan het eerste. Ja, lees die zin nog maar eens.
De recessie 2011 – 2013 (of 2014!) lijkt ernstiger te worden dan de recessie van 2008/09. Nee, die is ernstiger.

Het is bar en boos over de hele linie. De consumptie krimpt nu al ruim twee jaar. Bedrijfsinvesteringen waren fors lager. En ook is de export gekrompen ten opzichte van vorig jaar.

Eurozone
Hoe anders is het nieuws uit Europa. Eurostat meldt dat de eurozone niet langer in recessie is. In het tweede kwartaal van 2013 deden de 17 landen met de euro het gemiddeld 0,3 procent beter dan in het tweede kwartaal van 2012. Groei in de ons omliggende landen: Duitsland, België en – zelfs – Frankrijk.

Verklaring
Dat Nederland het slechter doet dan de onze buurlanden kan op twee manieren worden verklaard. Aanhangers van dit kabinet wijzen vooral naar structurele problemen van banken, huizenmarkt, zorg, pensioenen en arbeidsmarkt. En dat is dan de erfenis waar dit kabinet mee is opgezadeld. Wat zij echter vergeten is dat deze problemen ook zijn op te lossen. Maar waarschijnlijk zat dat niet in het kaartenspel van VVD en PvdA.

Alle anderen verklaren het verschil door verkeerd kabinetsbeleid. Dit kabinet geeft als antwoord bezuinigingen en belastingverhogingen, zonder dat de structurele problemen worden aangepakt.
Korte termijn trucjes krijgen voorrang. Sylvester Eijffinger : “Mensen wordt geen enkel perspectief geboden, waarmee het vertrouwen kan herstellen”.
Want vertrouwen is de basis van economische groei. Vertrouwen van consumenten, werknemers en producenten.  En vertrouwen in de regering. Nu is er geen vertrouwen in deze VVD-PvdA-regering. Wat Nederland nodig heeft, is een regering met visie, daadkracht en een meerderheid in beide Kamers der Staten Generaal. Dan komt het vertrouwen ook.

Werkloosheid
Ondertussen wordt het grootste probleem – dat van de werkloosheid – groter en groter. In juli 2013 een toename van 19.000 mensen. In totaal bijna 700 duizend mensen zonder werk. Dat betekent dat 8,7 procent van de beroepsbevolking werkloos. En volgens het CPB loopt de werkloosheid volgend jaar verder op; naar 9,25 procent.
Straks heeft dus bijna 1 op de 10 mensen die graag willen werken, geen werk.

Persoonlijke drama’s zijn het stuk voor stuk. Iedereen zonder baan of werk. Want dat zou je bijna vergeten met al die cijfers.

Het roer moet om
Gisteren gaf Sybrand Buma het aan dat het roer om moet: “Ondernemers moeten weer lucht krijgen en werk moet weer lonen. Dus een beleid dat ruimte geeft voor structureel economisch en financieel herstel, en geen verdere lastenverzwaringen of banenverslindende nivellering meer”.

Een oproep aan dit failliete kabinet om nu alles uit de kast te halen. Door – net zoals bij surseance van betaling – orde op zaken te stellen en een alomvattend akkoord (of New Deal) te sluiten. Want anders zullen de burgers van Nederland dit kabinet definitief failliet verklaren.

Groet,
Bert Sonneveld
Europa | Econoom | CDA-lid


Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over Europa. Over dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene LedenVerga

Stem op Bert Sonneveld

CDA-partijleider Henri Bontenbal (r) en aankomend Europarlementariër  Bert Sonneveld (l) Deze donderdag, 6 juni 2024, ga jij naar de stembus. Wil jij op mij stemmen? #stemCDA #lijst3nummer12.  In deze blog maak ik duidelijk - voor jou én voor de mensen aan wie jij deze blog doorstuurt - waarom je op mij kan stemmen. Leuke campagne Ik heb enorm van deze campagne genoten. Vooral de reacties die ik ontving in de vorm van likes, het delen van mijn berichten en jouw commentaar. Maar ook WhatsApp-berichten of berichten via LinkedIn ,  Facebook en Instagram . Zoals het bericht dat ik gisteren ontving: "Dank voor je enthousiasme, mooi om te zien hoe je het CDA zo positief uitdraagt". Of het meewandelen op de Europawandelingen in het Gooi als onderdeel van #23000stappen23000stemmen. Of het retweeten door voorzitter van het landelijk CDA Jean Wiertz of politiek influencer  Bram van Gendt . Of ... en ... en ... Maar ook de debatten, het EU-kinderdebat, bedrijfsbezoeken, spreekbeurten b

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i