Doorgaan naar hoofdcontent

Schaliegas. Nee.

Siciliaanse zoutwinning - 2
Schaliegas geeft teveel risico en vertraagt de ontwikkeling van duurzame energie. En daarom moeten we er in Nederland niet aan beginnen.

Vrijdag maakte de VVD-PvdA-regering nogmaals bekend dat dat zij het boren van schaliegas overwegen. Dit naar aanleiding van het uitlekken van een geheim rapport. In dat rapport zou onomwonden staan dat boren naar schaliegas in Nederland veilig kan.
Aanstaande vrijdag neemt het kabinet een beslissing over schaliegas in Nederland.

Schaliegas is aardgas dat wordt gewonnen uit het gesteente schalie. Gewone boringen zijn niet voldoende om het gas te winnen omdat schaliegas zit opgesloten in ontelbaar veel mini-gasreservoirtjes. Eén gat boren volstaat niet om het er uit te krijgen. Daarom wordt een techniek gebruikt die hydraulisch fractureren, fraccen of fracking wordt genoemd. Onder hoge druk worden grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën ingespoten. Door die grote druk breekt het gesteente en ontstaan scheuren waarlangs het gas naar de boorschacht kan lopen. De ontstane scheurtjes worden open gehouden door het ingespoten zand. De mix van water en chemicaliën wordt na gebruik weer opgepompt. Dit productiewater neemt zware metalen en van nature radioactieve elementen uit de ondergrond op.

Voordelen
Voordeel is natuurlijk het gewonnen gas. Er schijnt veel van dat gas in de Nederlandse bodem te zitten; misschien wel drie keer zo veel is als het gasveld uit Slochteren. Andere schattingen gaan uit van maar 5 tot 10 procent van Slochteren. Dat het er zit, betekent echter nog niet dat alles gewonnen kan worden. In het dichtbevolkte Nederland kan niet zomaar duizenden putten de grond worden ingeslagen. Deze hoeveelheid schaliegas levert vijf tot tien jaar extra gas op en in totaal zo'n 20 tot 30 miljard euro. Best interessant
En niet te vergeten een paar duizend banen; voor al die jaren. In een tijd van grote werkloosheid is dat zeer welkom.

Nadelen
Nadeel is dat het veel energie kost om deze schalie-energie uit de grond te halen, dus is het energierendement laag. De ecologische schade kan ook aanzienlijk zijn omdat er veel boringen nodig zijn op korte afstand van elkaar.
En dan ook nog die vele duizenden liters giftige chemicaliën en de radioactieve troep die ook mee naar boven komt. Die dan weer opgeslagen moeten worden in ondergrondse tanks.

Risico’s
Dat met die chemicaliën en radioactiviteit levert altijd een risico op. Maar er zijn ook andere grote risico’s.
Tijdens het winningsproces komt methaan vrij en het fraccen van methaanhoudende schalies kan tot methaan in het grondwater leiden. Op internet zijn filmpjes te zien die lijken te bewijzen dat er methaan zit in het drinkwater dat uit de waterkraan komt.

Mogelijk kan de winning van schaliegas leiden tot aardbevingen als gevolg van bodemdaling. Groningers ervaren nu laatste tijd steeds meer welke gevolgen ‘normale’ gaswinning heeft. In de toekomst kan de kracht van een beving bij het Groningen-veld wel eens uitkomen op 4 tot 5 op de schaal van Richter.

Nog meer?
Verder geloof ik dat de winning van schaliegas zal zorgen voor een minder snelle ontwikkeling van schone en nieuwe energiebronnen. En dat is voor mij het belangrijkste argument.
We zitten aan het begin van een transitie; we gaan naar een duurzame en schone economie. Een economie gebaseerd op samenwerking, het Rijnlands model en de coöperatie.

Daar hoort schaliegas niet bij. Laat gas, olie en kolen maar onder de grond zitten. We kunnen alles van boven de grond prima gebruiken: zonne-energie, windenergie, energie uit water en bio-energie. Laten we daar volop op inzetten.

Tot slot
Ook het CDA zal zich duidelijk tegen schaliegas moeten uitspreken. Hopelijk gevolgd door het kabinet. Want we kunnen voor- en nadelen tegen elkaar afwegen, maar de risico’s zijn en blijven te groot.
En bovenal moeten we deze tijd gebruiken om in te zetten op de ontwikkeling van duurzame energie.

Groet,
Bert Sonneveld

Europa | Econoom | CDA-lid

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over Europa. Over dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene LedenVerga

Stem op Bert Sonneveld

CDA-partijleider Henri Bontenbal (r) en aankomend Europarlementariër  Bert Sonneveld (l) Deze donderdag, 6 juni 2024, ga jij naar de stembus. Wil jij op mij stemmen? #stemCDA #lijst3nummer12.  In deze blog maak ik duidelijk - voor jou én voor de mensen aan wie jij deze blog doorstuurt - waarom je op mij kan stemmen. Leuke campagne Ik heb enorm van deze campagne genoten. Vooral de reacties die ik ontving in de vorm van likes, het delen van mijn berichten en jouw commentaar. Maar ook WhatsApp-berichten of berichten via LinkedIn ,  Facebook en Instagram . Zoals het bericht dat ik gisteren ontving: "Dank voor je enthousiasme, mooi om te zien hoe je het CDA zo positief uitdraagt". Of het meewandelen op de Europawandelingen in het Gooi als onderdeel van #23000stappen23000stemmen. Of het retweeten door voorzitter van het landelijk CDA Jean Wiertz of politiek influencer  Bram van Gendt . Of ... en ... en ... Maar ook de debatten, het EU-kinderdebat, bedrijfsbezoeken, spreekbeurten b

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i