Doorgaan naar hoofdcontent

De start van een verkenningstocht naar hoe het echt zit met het Oekraïne-referendum

"Netherlands Ukraine Locator"
De originele uploader was
Groubani op de Engelstalige Wikipedia
Over ruim tien weken kunnen we naar de stembus om een 'ja' of een 'nee' uit te brengen over 'Oekraïne'. Ik ben - nu - geneigd om 'ja' te stemmen vanwege verbondenheid in Europa en vanwege de positieve effecten op de Nederlandse economie. Maar om eerlijk te zijn, weet ik er eigenlijk niets vanaf.

Natuurlijk weet ik van de actie van GeenPeil. En ja, ik heb twee weken de commotie meegekregen over de uitspraak van Juncker over de consequenties van een 'nee'; dat dat vooral Poetin in de kaart zou spelen. Ook weet ik dat de PVV en SP in het tegenkamp zitten; en dat de voorstemmers in de Tweede Kamer er niet heel duidelijk over communiceren.
Maar hoe het nu precies zit? Ik zou het niet weten.

Mooi om dat de komende tijd eens uit te zoeken. Tien weken is een goede periode om meer over het referendum op 6 april 2016 te weten te komen.

Eerste begin

Vandaag, 21 januari 2016 las ik in het NRC het artikel 'Dit referendum gaat over veel meer dan Oekraïne'. Dat artikel ging vooral over de consequenties van als Nederland 'nee' zou stemmen. Helaas weinig over welke vraag er nu echt voorligt.

Wat daar een beetje bij in de buurt kwam was het volgende:
"Formeel is aan de orde of Nederland zijn handtekening onder het verdrag met Oekraïne moet terugtrekken.

Premier Rutte (VVD) staat achter het akkoord omdat het handel bevordert. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) ondersteunt het verdrag, „hoe het referendum ook afloopt”, omdat hij hoopt dat Oekraïne via associatie met de EU de „strijd tegen corruptie en voor zelfbeschikking” kan winnen. SP-parlementariër Van Bommel is tegen, omdat het 11 miljard euro zou kosten en omdat „de corruptie dan ook Nederland binnenkomt”.

Politiek gaat het referendum echter om meer dan die handtekening. Het draait om de verhouding tussen regering en burgers. De initiatiefnemers hebben Oekraïne uitgekozen omdat ze het „ondemocratische karakter” van de EU-expansie aan de kaak willen stellen. Door de Russische annexatie van de Krim en de afscheidingsoorlog in de Donbas is Oekraïne daarvoor geschikter dan de ex-Sovjet-republieken Georgië en Moldavië, die ook politieke handelsakkoorden met de EU hebben gesloten, maar niet (meer) op voet van oorlog met Rusland leven."

Vervolg

Laat deze blog niet alleen het begin van mijn zoektocht zijn, maar ook het begin van die van jou. Alle tips en suggesties zijn van harte welkom.
En ik meld me snel.

Groet,
Bert Sonneveld.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over Europa. Over dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene LedenVerga

Stem op Bert Sonneveld

CDA-partijleider Henri Bontenbal (r) en aankomend Europarlementariër  Bert Sonneveld (l) Deze donderdag, 6 juni 2024, ga jij naar de stembus. Wil jij op mij stemmen? #stemCDA #lijst3nummer12.  In deze blog maak ik duidelijk - voor jou én voor de mensen aan wie jij deze blog doorstuurt - waarom je op mij kan stemmen. Leuke campagne Ik heb enorm van deze campagne genoten. Vooral de reacties die ik ontving in de vorm van likes, het delen van mijn berichten en jouw commentaar. Maar ook WhatsApp-berichten of berichten via LinkedIn ,  Facebook en Instagram . Zoals het bericht dat ik gisteren ontving: "Dank voor je enthousiasme, mooi om te zien hoe je het CDA zo positief uitdraagt". Of het meewandelen op de Europawandelingen in het Gooi als onderdeel van #23000stappen23000stemmen. Of het retweeten door voorzitter van het landelijk CDA Jean Wiertz of politiek influencer  Bram van Gendt . Of ... en ... en ... Maar ook de debatten, het EU-kinderdebat, bedrijfsbezoeken, spreekbeurten b

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i