Doorgaan naar hoofdcontent

Is Brussel democratisch?

Regelmatig krijg ik de vraag of dat 'Brussel' wel zo democratisch is. Is het zo dat ongekozen, ontoegankelijke bureaucraten de dienst daar uitmaken en dat die elite ons van alles en nog wat oplegt. Hoogste tijd als onderwerp voor mijn wekelijkse blog. Is Brussel democratisch?

Wat merkt Nederland van een EU-wet?

Veel van de wetten en regels waar we in Nederland mee te maken hebben en krijgen, komen uit Brussel. ‘Brussel’ maakt Verordeningen, Richtlijnen, Besluiten, Aanbevelingen, Adviezen, Gedelegeerde handelingen en Uitvoeringshandelingen. Sommige zijn geheel bindend vanaf hun inwerkingtreding en gelden automatisch en op dezelfde manier in alle EU-landen. Andere zijn niet bindend. Richtlijnen, als derde categorie, moet Nederland – en de andere 26 EU-landen – zelf omzetten in nationale wetgeving die tot hetzelfde doel leidt.

EU-wetgeving; hoe zat het ook alweer?

Op besluitvorming in de Europese Unie is veel ruimte voor invloed. De Europese Commissie begint vaak met een impact assessment; een studie naar het probleem en naar de effecten van de oplossing. Bij een nieuw voorstel voor een nieuwe EU-wet en tijdens het hele proces van besluitvorming, vraagt de Europese Commissie burgers, bedrijven (sectoren, lobbyclubs) en overheden naar hun mening. Iedereen kan zijn stem laten horen door deel te nemen aan openbare online raadplegingen.

Bij de gewone wetgevingsprocedure dient de Europese Commissie  een wetgevingsvoorstel in bij het Europese Parlement en de Europese Raad. Die laatste twee moeten het eens worden over de inhoud ervan; zowel het Parlement en de Raad hebben evenveel te zeggen. Samen kunnen ze de tekst wijzigen. Dat gebeurt tijdens behandelingsrondes; ‘lezingen’ genoemd. Het kan zelfs pas na drie – na tussenkomst van een bemiddelingscomité – lezingen EU-wet worden. Zie ook dit artikel over trilogen.

Commissie en Parlement

De Europese Commissie is de Europese ‘regering’; het dagelijks bestuur van de EU. Voorzitter is de Duitse Ursula von der Leyen en ieder land heeft een ‘eigen’ commissaris. De Nederlandse commissaris is Wopke Hoekstra. 

Het Europees Parlement wordt rechtstreeks door alle inwoners gekozen. Nederland heeft in dat parlement 31 van de 720 zetels. Op 6 juni 2024 zijn er verkiezingen. Huidige voorzitter is de onbekende Italiaanse Roberta Metsola.

Europese Raad

Normaal gesproken blijft het vaak bij een regering en een parlement. Maar niet in Europa. Daar hebben de landen gezamenlijk best veel macht: de Europese Raad. Dit zijn de regeringsleiders en als het over ‘minder’ belangrijke zaken gaat, zijn dat de vakministers van de 27 EU-landen. De Belg Charles Michel is de voorzitter en Mark Rutte – of een van onze ministers – vertegenwoordigt Nederland. Vergeleken met Nederlandse verhoudingen is het alsof de provincies – via de Commissaris van de Koning – evenveel macht hebben als de Tweede Kamer. Niets aan te doen; dit is nu eenmaal afgesproken in een verdrag.

Democratisch

Zo dat kostte nog wel wat hoofdbrekens om het goed uit te leggen. Ja, 'Brussel' is veel democratischer dan wellicht gedacht. Want jij hebt invloed:

  • door zelf in te spreken bij een online raadpleging; of dat te laten doen door bijvoorbeeld een branchevereniging;
  • via de - door jou gekozen - politieke partij in de Tweede Kamer die de regering ‘jouw’ boodschap meegeeft voor in de Europese Raad;
  • door op 6 juni aanstaande te gaan stemmen voor het Europees Parlement.

Kan er dan niets beter?

Ook. Veel van wat uit ‘Brussel’ komt – de EU-wetgeving – heeft goede bedoelingen, maar over de uitvoerbaarheid is niet goed nagedacht. Het is het compromis van compromissen. Ja, de Europese regeldruk moet minder. Nee, dat betekent niet meer vrijheid blijheid; want sommige zaken kunnen we veel beter in EU-verband regelen. Laten we zorgen dat vooral rapportagevereisten en administratieve lasten voor zowel consumenten, het mkb en overheden minder wordt. Dat het werkbaarder wordt.

Stem jij ook op mij?

Dat past ook bij mijn slogan om verkozen te worden als Europarlementariër op 6 juni 2024: Mooi Nederland in een sterk Europa; kies voor een meer veilig, werkbaar en zelfvoorzienend Europa.

Reacties

  1. Hoe kan het dat Ursula von der Leyen zomaar benoemd werd door Frankrijk en Duitsland, terwijl andere kandidaten voorgeslagen waren, bijv. onze heer Timmermans.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over Europa. Over dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene LedenVerga

Stem op Bert Sonneveld

CDA-partijleider Henri Bontenbal (r) en aankomend Europarlementariër  Bert Sonneveld (l) Deze donderdag, 6 juni 2024, ga jij naar de stembus. Wil jij op mij stemmen? #stemCDA #lijst3nummer12.  In deze blog maak ik duidelijk - voor jou én voor de mensen aan wie jij deze blog doorstuurt - waarom je op mij kan stemmen. Leuke campagne Ik heb enorm van deze campagne genoten. Vooral de reacties die ik ontving in de vorm van likes, het delen van mijn berichten en jouw commentaar. Maar ook WhatsApp-berichten of berichten via LinkedIn ,  Facebook en Instagram . Zoals het bericht dat ik gisteren ontving: "Dank voor je enthousiasme, mooi om te zien hoe je het CDA zo positief uitdraagt". Of het meewandelen op de Europawandelingen in het Gooi als onderdeel van #23000stappen23000stemmen. Of het retweeten door voorzitter van het landelijk CDA Jean Wiertz of politiek influencer  Bram van Gendt . Of ... en ... en ... Maar ook de debatten, het EU-kinderdebat, bedrijfsbezoeken, spreekbeurten b

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i