Doorgaan naar hoofdcontent

Freedom - actions speak louder than words

Foto: Adger van Helden
Mooie week was het weer. 

CDA-congres

Op het CDA-congres is het verkiezingsprogramma aangepast en de lijst met kandidaten definitief vastgesteld. 
Helaas kon ik er zelf niet bij zijn omdat ik 3 maanden op sabbatical ben en door Zuid-Amerika reis. Wel lukte het - om de campagne draaiende te houden - om een blog over het congres te schrijven. Deze is veel gelezen en staat in de top 5 van blogs van het afgelopen jaar. Absolute topper van het afgelopen jaar blijf 'Van advieslijst naar Europarlementariër'. Ook de blog '23.000 stemmen - 23.000 stappen' werd deze week nog goed gelezen. Maar dat komt wellicht omdat ik op social media berichten had gepost met een foto dat ik op twee dagen meer dan die 23.000 stappen had gezet.

Chili en Argentinië

Hier in Zuid-Amerika, ver van huis, zie ik de zaken soms nog helderder. Bijvoorbeeld de waarde van de democratie en de rechtsstaat. 
In Santiago (Chili) bezochten we het herinneringsmuseum van de Mensenrechten over de coup en de militaire dictatuur van 1973 tot 1990 van Augusto Pinochet: het Museo de la Memoria y los Derechos Humanos in Santiago. 

Foto's van slachtoffers op de grote muur in het museum. En onder meer officiële documenten, kranten en tijdschriften en audiovisuele fragmenten, die de coup en de dictatuur 'beeld' geven.

Nunca Más.

En op 24 maart 2024 waren we in Buenos Aires (Argentinië) bij de Nationale herdenkingsdag voor waarheid en gerechtigheid. De dag waarop de coup van Jorge Videla 48 jaar eerder (24 maart 1976) en de naar schatting 30.000 slachtoffers die zijn gestorven of verdwenen tijdens de junta's van 1976-1983 werden herdacht: El Día Nacional de la Memoria por la Verdad y la Justicia. 

Doordat het ook een protest was tegen de populist en extreemrechtse president Javier Milei, waren er meer mensen dan in jaren.

Indrukwekkend was het. Mensen werden vervolg omdat ze iets anders vonden dan diegene die aan de macht waren. 
We moeten blijven - spreekwoordelijk - vechten voor onze democratie.

Nunca más.

Henri Bontenbal

Daarom vond ik de toespraak van Henri Bontenbal op het congres zeer treffend waarin hij het vrijheidsbegrip van de christendemocratie tegenover die van de Partij voor de Vrijheid zette: "Ze praten over vrijheid (...), maar zijn niet bereid om ook maar iets te doen of te laten voor het beschermen van onze vrijheid. Vrijheid is bij hen niet in goede handen. Vrijheid is bij hen een leeg begrip. Het betekent bij hen niets meer dan vrijblijvendheid en onverschilligheid. Het is een houding van gemakzucht en een gebrek aan historisch besef". Zo juist!
En ook: "Populisten zeggen de Nederlander op één te zetten, maar in feite zetten ze het egoïsme op de eerste plek".

Afschuwelijk

Maar ik zag - ook hier op reis - de reacties op X op deze woorden en op een foto van Henri Bontenbal en Hugo de Jonge. Vreselijk om te lezen wat zij naar hun hoofd geslingerd krijgen. Dat is niet normaal.
Dat moeten we in onze democratie niet accepteren. Veel waardering dat zij zich zo blijven inzetten.


Oplossing?

Geen extra wetten en regels, maar meer fatsoen om tegenspel te bieden aan spektakel en polarisatiepolitiek. Vrijheid moet je doen: actons speak louder than words. Daar passen de drie pijlers van het nieuwe CDA goed bij:
  • Hoopvolle en fatsoenlijke politiek. We kiezen voor hoop, tegenover wantrouwen.
  • Partij van de samenleving. Gemeenschapszin, bloeiende verenigingen en buurten maken mensen gelukkig. 
  • Nieuwe ideeën op basis van vaste waarden. Herwaardering van verantwoordelijkheid, solidariteit, rechtvaardigheid en rentmeesterschap. 
De scepsis over de Europese Unie kunnen we overwinnen door de Unie allereerst weer als waardengemeenschap te zien met een koestering voor nationale en lokale verschillen. In Europa én in Nederland moet politiek weer gebaseerd zijn op visie, ideologie en overtuigingen. Dat is waar Nederland volgens Henri’s overtuiging naar snakt en dat is de missie van het nieuwe CDA.


Tom Berendsen

Op het partijcongres in Nijkerk hield onze lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, Tom Berendsen, een bevlogen speech op weg naar 6 juni. "Als Christendemocraten weten wij dat het ons alleen goed gaat als het de landen om ons heen ook goed gaat. Dat een fatsoenlijk Europa moet samenwerken op de uitdagingen die we alleen niet goed aan kunnen. Een fatsoenlijk Europa waar we onszelf kunnen verdedigen, onszelf van schone energie voorzien, controle hebben over onze buitengrens én zelf produceren wat we nodig hebben voor de economie van de toekomst. Daar geloof ik in.”


Actions speak louder than words

Samen met Henri, Tom, de hele lijst en alle CDA-ers ga ik op campagne.
Doe je mee?

Reacties

  1. Gaaf Bert die sabattical en hoe jij je inzet voor de democratie. Succes in juni bij de Euroverkiezingen. Groet, Jacques-Hein

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vanbussumnaarbrussel.blogdpot.com30 maart 2024 om 11:13

      Dank, Jacques-Hein.
      Doet me goed dit te lezen. Alle steun is zeer welkom!
      … en ja, het is super om met ons tweeën te kunnen reizen.
      Goed paasweekend!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over de Europa. Over dat dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene Led

Vluchtheuvel in het midden is het CDA!

Woensdag 22 november 2023 gaan we allemaal stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En meer dan ooit tevoren wil ik je vragen om CDA te stemmen. Om de idealen, om de standpunten, om de lijsttrekker en om jouw strategisch stem. Idealen De christendemocratie is een politieke stroming van het midden. Niet het neo-liberale marktdenken waarbij de markt heilig is verklaard. Niet het socialistische overheidsdenken waarbij voor oplossingen alleen naar een steeds groter wordende overheid wordt gekeken. Maar wel het saamhorigheidsdenken waarbij problemen door mensen die het zelf aangaat, van onderop worden aangepakt; ouders in schoolbesturen, marktmeester die met marktkooplui spreekt, bewoners die samen een energiecoöperatie starten. Standpunten  Het CDA stelt verbeteringen voor voor studenten en starters, gezinnen en ouderen. Bestaanszekerheid, eerlijke economie en internationale solidariteit staan centraal. Oplossingen voor klimaat en landbouw moeten we versnellen. Migratie, onderwijs, zorg en wo

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i