Doorgaan naar hoofdcontent

Regels zijn als konijnen: ze tieren welig


Nederlandse bedrijvigheid

Het zijn mooie campagneweken. Steeds meer spontane reacties krijg ik. Deze wil ik je niet onthouden: “Bert, ik stem altijd VVD. Maar gun jou mijn stem. Maar… dan moet ie wel de doorslag geven. 😁”

It’s the economy, stupid

Dan moet ik daar maar mijn best voor doen. Vandaar deze week een economisch onderwerp voor mijn blog; niet alleen voor altijd- of ooit-VVD-stemmers, maar ook omdat voor het winnen van stemmen het de economie is, stommeling. Een uitdrukking die in 1992 door James Carville werd bedacht. Carville was een strateeg bij de succesvolle Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1992 van Bill Clinton tegen de zittende George HW Bush. 

Rechtsstaat 

Nederland - en Europa - kan niet zonder wetten en regels. Zo houden we het leefbaar en doen we het juiste; recht doen. De rechtsstaat is een onmisbare voorwaarde voor de bescherming van de menselijke waardigheid. De overheid is er om samenleven mogelijk te maken voor ons allemaal. Dit is een van de vier uitgangspunten van het CDA, Publieke gerechtigheid: “Het CDA maakt zich sterk voor een rechtvaardig bestuur dat duidelijke grenzen stelt en mensen zekerheid geeft. De overheid is er om onrecht te bestrijden, ze moet rechtvaardig zijn. Daarom worden we strijdbaar als minderheden worden gediscrimineerd, als er tussen regio’s oneerlijk wordt geïnvesteerd of als mensen door de overheid van het kastje naar de muur worden gestuurd”.

Verstikking 

Maar teveel regels is ook niet goed. “Regels zijn als konijnen: ze tieren welig. Dan krijg je een toestand waarin regels van het spel het spel zelf gaan verstikken.” schreven Coen van de Ven en Jan Tromp in ‘Wantrouwen in de wandelgangen’ (bladzijde 79). En dat klopt. Zij schreven over de toegankelijkheid van de Tweede Kamer en dat - vanwege beveiliging - er steeds meer poortjes en controles kwamen, dat tot onwerkbaar of minder soepele omgang tussen politici en journalisten leidde. Maar het gaat op voor veel meer; ook voor onze economie.

The computer says no

Bij teveel regels zie ik te vaak dat diegene aan de telefoon of uitvoerders van die regels steeds minder zelf nadenken. Geen eigen regel-verantwoordelijkheid. Alleen doen wat de regel voorschrijft, en niet - echt - kijken naar de situatie. Als de omstandigheden iets anders zijn, dan krijg ik een ‘nee’. Het wordt niet passend gemaakt. “The computer says no”…

Welke balans?

Als te weinig niet goed is, maar teveel ook niet. Wat is dan het juiste? Mijn meetlat daarvoor is ‘als het in de praktijk goed werkt’. En de - eerder genoemde - regelcapaciteit geven aan de mensen die de uitvoering doen.

Marktmeester 

Het CDA ziet de overheid als marktmeester; diegene die de marktkooplui hun werk goed laat doen en op tijd ingrijpt als dat nodig is. Dit is een belangrijk onderdeel van de christendemocratie en het Rijnlands model: de samenleving bepaalt, en dan niet de individuele burger maar zijn of haar verbanden (coöperatief werken). En die marktmeester is een krachtig alternatief voor het liberalisme (de markt vrijlaten en zo min mogelijk regels) en het socialisme (de overheid regelt de economie met een stevig pakket aan regels).

Ruimte aan ondernemers 

Graag geef ik bedrijven - en zeker midden- en kleinbedrijven - alle ruimte om te ondernemen. Dus zal ik me - straks - als Europarlementariër sterk maken om de administratieve rompslomp en belastingdruk terug te dringen. Zo kan Europa helpen Nederland zelf de arbeidsmarkt te hervormen naar eerlijk werk; de energiemarkt te herstructureren, zodat we lagere energieprijzen krijgen; de woningmarkt te stimuleren en meer woningen bouwen; en landbouw en natuur hand-in-hand te laten optrekken waardoor boeren perspectief krijgen; enzovoort.

Werkbaarder Europa

In Europa hebben we heel veel heel goed geregeld, maar zijn we soms doorgeslagen in de regeldruk. Europa moet werkbaarder worden; we willen beter kunnen ondernemen, werken, wonen, recreëren. Dat moet iedere VVD-stemmer aanspreken.

Met het CDA-verkiezingsprogramma én jouw stem, ga ik Europa die goede kant op brengen.

Dank voor jouw support!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over Europa. Over dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene LedenVerga

Stem op Bert Sonneveld

CDA-partijleider Henri Bontenbal (r) en aankomend Europarlementariër  Bert Sonneveld (l) Deze donderdag, 6 juni 2024, ga jij naar de stembus. Wil jij op mij stemmen? #stemCDA #lijst3nummer12.  In deze blog maak ik duidelijk - voor jou én voor de mensen aan wie jij deze blog doorstuurt - waarom je op mij kan stemmen. Leuke campagne Ik heb enorm van deze campagne genoten. Vooral de reacties die ik ontving in de vorm van likes, het delen van mijn berichten en jouw commentaar. Maar ook WhatsApp-berichten of berichten via LinkedIn ,  Facebook en Instagram . Zoals het bericht dat ik gisteren ontving: "Dank voor je enthousiasme, mooi om te zien hoe je het CDA zo positief uitdraagt". Of het meewandelen op de Europawandelingen in het Gooi als onderdeel van #23000stappen23000stemmen. Of het retweeten door voorzitter van het landelijk CDA Jean Wiertz of politiek influencer  Bram van Gendt . Of ... en ... en ... Maar ook de debatten, het EU-kinderdebat, bedrijfsbezoeken, spreekbeurten b

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i