Nederlandse bedrijvigheid |
Het zijn mooie campagneweken. Steeds meer spontane reacties krijg ik. Deze wil ik je niet onthouden: “Bert, ik stem altijd VVD. Maar gun jou mijn stem. Maar… dan moet ie wel de doorslag geven. 😁”
It’s the economy, stupid
Dan moet ik daar maar mijn best voor doen. Vandaar deze week een economisch onderwerp voor mijn blog; niet alleen voor altijd- of ooit-VVD-stemmers, maar ook omdat voor het winnen van stemmen het de economie is, stommeling. Een uitdrukking die in 1992 door James Carville werd bedacht. Carville was een strateeg bij de succesvolle Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1992 van Bill Clinton tegen de zittende George HW Bush.Rechtsstaat
Verstikking
Maar teveel regels is ook niet goed. “Regels zijn als konijnen: ze tieren welig. Dan krijg je een toestand waarin regels van het spel het spel zelf gaan verstikken.” schreven Coen van de Ven en Jan Tromp in ‘Wantrouwen in de wandelgangen’ (bladzijde 79). En dat klopt. Zij schreven over de toegankelijkheid van de Tweede Kamer en dat - vanwege beveiliging - er steeds meer poortjes en controles kwamen, dat tot onwerkbaar of minder soepele omgang tussen politici en journalisten leidde. Maar het gaat op voor veel meer; ook voor onze economie.
The computer says no
Bij teveel regels zie ik te vaak dat diegene aan de telefoon of uitvoerders van die regels steeds minder zelf nadenken. Geen eigen regel-verantwoordelijkheid. Alleen doen wat de regel voorschrijft, en niet - echt - kijken naar de situatie. Als de omstandigheden iets anders zijn, dan krijg ik een ‘nee’. Het wordt niet passend gemaakt. “The computer says no”…
Welke balans?
Als te weinig niet goed is, maar teveel ook niet. Wat is dan het juiste? Mijn meetlat daarvoor is ‘als het in de praktijk goed werkt’. En de - eerder genoemde - regelcapaciteit geven aan de mensen die de uitvoering doen.
Marktmeester
Het CDA ziet de overheid als marktmeester; diegene die de marktkooplui hun werk goed laat doen en op tijd ingrijpt als dat nodig is. Dit is een belangrijk onderdeel van de christendemocratie en het Rijnlands model: de samenleving bepaalt, en dan niet de individuele burger maar zijn of haar verbanden (coöperatief werken). En die marktmeester is een krachtig alternatief voor het liberalisme (de markt vrijlaten en zo min mogelijk regels) en het socialisme (de overheid regelt de economie met een stevig pakket aan regels).
Reacties
Een reactie posten