Doorgaan naar hoofdcontent

Mijn vader viert zijn 85 jaar

Fotoshoot bij Leonard Walpot

Afgelopen week vierde mijn vader zijn 85e verjaardag. Op zondag 5 mei. Een paar dagen eerder was zijn verjaardag. Dat had te maken dat het op een zondag makkelijker is om de hele familie, mijn broer en zus met hun gezinnen en ons gezin, bij elkaar te hebben. We hopen nog vele vele jaren zijn verjaardag te vieren.

Mijn vader

Waarom een blog over dit onderwerp? Het simpele antwoord is omdat het mijn vader is.
En aan de hand van zijn 85 jaar wil ik de drie speerpunten voor mijn campagne om Europarlementariër te worden, toelichten: een meer #veilig, #werkbaar en #zelfvoorzienend #Europa!

Campagne

Campagne gaat nu naar de volgende fase. Overleg in Breda gehad met landelijke campagneteam en CDA-kandidaten. Naar de fotograaf voor de campagnefoto; welke foto moet het worden? Druk overleg met het lokale campagneteam. Tussendoor de hond uitlaten voor #23000stemmen23000stappen. En ook de markt op; dit keer was het de jaarmarkt in ‘s Graveland. Met alleen maar enthousiaste mensen flyeren voor het CDA en #lijst3nummer12. Tot slot blij met ondersteuningen uit verschillende hoeken op social media en WhatsApp. Wat dacht je van dit bericht van een collega van mij: "Stempas is binnen. En ook al wil ik je eigenlijk niet kwijt als manager en zou CDA normaal niet echt hoog op mijn lijstje staan: ik ga op jou stemmen! Ik gun jou je dromen zoals je dat ook altijd mij hebt gegund". 

Een meer #veilig Europa - 1

Op 30 april 1939 is mijn vader geboren. Vier maanden voor het begin van de Tweede Wereldoorlog. Als kleine jongen op het platteland heeft mijn vader vooral verhalen uit die tijd van zijn vader en moeder, mijn opa en oma Sonneveld. En die verhalen heeft hij volop gedeeld; bijvoorbeeld in interviews met onze kinderen als ze een opdracht voor school moesten maken over verhalen rondom 4 en 5 mei. Hij genoot er niet alleen zichtbaar van, maar vond het ook belangrijk om te delen. Nooit meer oorlog!

Een meer #veilig Europa - 2

Op 9 mei was Europadag. Christendemocraat en Frans minister van Buitenlandse Zaken, Robert Schuman, deed op die dag in 1950 zijn oproep die leidde tot de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS), de voorloper van de EU. Want: kolen en staal zijn de belangrijkste grondstoffen voor de wapenproductie en de zes oprichtende landen wilden een nieuwe wapenwedloop tussen de geopolitieke aartsvijanden Frankrijk en Duitsland voorkomen.

Een meer #veilig Europa - 3

Na vele jaren van relatieve rust, is het geopolitiek zeer onrustig. Met een oorlog van agressor Rusland op ons continent, cyberaanvallen vanuit landen als Iran en Noord-Korea en onaangename bijbedoelingen van China voor het leveren van producten en kopen van Europese havens. Pas had Jaap de Hoop Scheffer het over afhankelijkheden: Amerika voor onze veiligheid, Rusland voor energie en China voor spullen. Door - in de EU - beter samen te werken op defensiegebied (wapens, munitie, communicatie en cyber). Dat is mijn inzet als ik gekozen ben in het Europees Parlement.

Een meer #werkbaar Europa - 1

Mijn vader is gaan werken toen hij 15 jaar oud was. Als boerenknecht. Later is hij vrachtwagenchauffeur - vooral op veetransport - geworden. Na onze verhuizing naar het poldergemaal van de Aalkeet-Binnenpolder, kwam daar het werk van parttime poldermachinist bij. En weer later is hij ambtenaar geworden bij Hoogheemraadschap Delfland en hield zich bezig met de controle van dijken. Dat er hard gewerkt moest worden, was niet meer dan logisch. Aan mij gaven mijn ouders me mee om kansen te pakken en dat te doen waar je de talenten voor hebt gekregen.

Een meer #werkbaar Europa - 2

Sinds de jaren 50 en 60 is er veel veranderd. Onze samenleving heeft veel regels gekregen. Het waarom daarvan is goed, maar de uitvoering klopt vaak van geen kant. En verantwoordelijk is verschoven van mensen naar systemen. Het maken van keuzes in de uitvoering gebeurt bijna niet meer; alles wordt langs de meetlat van de regel gelegd. Goed luisteren naar mensen en een maatwerk-oplossing komt bijna niet meer voor. The computer says no; that's it.

Een meer #werkbaar Europa - 3

Plannen zijn pas goed als ze ook uitgevoerd kunnen worden. Dat schreef ik in mijn opiniestuk 'Goed idee. Slecht uitvoerbaar.' in VVP hét platform voor financieel adviseurs. Wie zorgt er straks in Brussel voor dat goede bedoelingen ook goed uitvoerbaar worden? En wie voorkomt de extra regeldruk zoals #CSRD, #DORA en #FIDA? Wie zorgt dat er ruimte is voor echte verbeteringen in plaats van meer rapportagevereisten en administratieve lasten? Dat kan iemand uit de praktijk toch het beste doen. Stem daarom op 6 juni iemand van ons naar Brussel!

Een meer #zelfvoorzienend Europa - 1

Mijn vader is hobbyboer geweest en had een grote groentetuin. Toen dat nog mocht kwam een uitbener bij ons, op de keukentafel, een geslacht rund klein maken in diepvriesporties voor 5 personen. Diezelfde keukentafel lag in de zomer vol met snijbonen of sperziebonen; die eerst geblancheerd (kort in kokend water en gelijk daarna met ijskoud water afspoelen) werden voordat ze de vriezer ingingen. Of alle hens aan dek bij de aardbeienoogst en het maken van jam. En in de winter genieten van de voordelen van het zelfvoorzienend zijn.

Een meer #zelfvoorzienend Europa - 2

Jaap de Hoop Scheffer had het al (zie hierboven) over afhankelijkheden. We staan aan de vooravond van een handel-krachtmeting tussen Peking en Brussel. Uit eerdere ervaringen hebben we geleerd dat oneerlijke handelspraktijken leidden tot afhankelijkheden, stond in het FD. Zonnepanelen maakten Europa zelf totdat Peking de turbo aanzette en de Chinese producenten ondersteunden met staatssteun. 

Een meer #zelfvoorzienend Europa - 3 

In een wereld vol onzekerheden kun je maar beter zelfvoorzienend zijn. "Je wilt bij een conflict met China niet binnen vier weken zonder antibiotica zitten", zei president Clemens Fuest van het Duitse Ifo-instituut. En dat geldt zeker ook voor militaire technologie. De EU moet een trots producent worden van alle halffabricaten en producten die we nodig hebben: voedsel, medicijnen, essentiële bouwstoffen en ingrediënten, waterstofproductie en -logistiek en producten met andere nieuwe technologieën. 'Made in Europe' is de basis.

Nog vele jaren erbij!

Ik hoop dat ik de verjaardag van mijn vader - en moeder - nog vaak mag vieren; plus hun trouwdag. Van hen heb ik meegekregen om vooral te voelen en overeenkomstig je gevoel te handelen. Mijn vraag aan jou is om - als mijn standpunten en mijn stijl jou aanspreekt - op 6 juni jouw stem op mij uit te brengen. En in de tussentijd te helpen om meer steentjes in de vijver te gooien en met ieder steentje in de vijver grotere kringen te maken. Liken, delen en van commentaar voorzien van mijn berichten op social media blijft welkom!

Tot volgende week.





Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over Europa. Over dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene LedenVerga

Stem op Bert Sonneveld

CDA-partijleider Henri Bontenbal (r) en aankomend Europarlementariër  Bert Sonneveld (l) Deze donderdag, 6 juni 2024, ga jij naar de stembus. Wil jij op mij stemmen? #stemCDA #lijst3nummer12.  In deze blog maak ik duidelijk - voor jou én voor de mensen aan wie jij deze blog doorstuurt - waarom je op mij kan stemmen. Leuke campagne Ik heb enorm van deze campagne genoten. Vooral de reacties die ik ontving in de vorm van likes, het delen van mijn berichten en jouw commentaar. Maar ook WhatsApp-berichten of berichten via LinkedIn ,  Facebook en Instagram . Zoals het bericht dat ik gisteren ontving: "Dank voor je enthousiasme, mooi om te zien hoe je het CDA zo positief uitdraagt". Of het meewandelen op de Europawandelingen in het Gooi als onderdeel van #23000stappen23000stemmen. Of het retweeten door voorzitter van het landelijk CDA Jean Wiertz of politiek influencer  Bram van Gendt . Of ... en ... en ... Maar ook de debatten, het EU-kinderdebat, bedrijfsbezoeken, spreekbeurten b

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i