Doorgaan naar hoofdcontent

Mijn analyse


Een week geleden waren de verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer. De naar de flanken opgeschoven VVD en PvdA groeiden sterk ten koste van de echte flanken van respectievelijk PVV en SP. Het politieke midden van CDA en D66 bleef leger dan ooit.

Het CDA heeft een all-time-low behaald: 13 zetels.

Een historisch perspectief. Terug naar 50 jaar geleden; 1963. Het CDA bestond nog uit drie afzonderlijke partijen: KVP, ARP en CHU. De CHU had in dat jaar – net zoals het CDA nu ook – 13 zetels. Ook de ARP had er toen 13. De KVP kreeg bij deze verkiezingen 50 zetels. Bij elkaar dus 76 zetels in de Tweede Kamer; oftewel een meerderheid.
Het CDA nu is dus even groot – beter gezegd even klein – als de kleinste van de drie voorgangers van de partij. Drama.

Hoe komt dit? En belangrijker hoe komt het weer goed?
Het CDA komt met een commissie om dat te onderzoeken. Hier is alvast mijn analyse en enkele oplossingen.

Inhoud
Wij, CDA-ers, vinden de inhoud het allerbelangrijkst. Maar vergeten dat – anno 2012 – het veel meer gaat om de sfeer, merkbeleving en oneliners. Kortom om de verpakking; de buitenkant. Marketing en communicatiestrategieën zijn veel belangrijker.
Met onze inhoud zit het wel goed. Het ‘Kiezen en Verbinden; politieke visie vanuit het radicale midden’ van het Strategisch Beraad 2012 is goed. Ons verkiezingsprogramma ‘Iedereen’ is goed. We moeten er aan blijven werken, maar op onze inhoud kunnen we trots zijn.
Het probleem is ons ‘merk’. Wij zijn teveel een partij van de kerk geworden. Terwijl ik vind dat we de partij van verenigingen en carnaval, van pannenkoeken, stroopwafels, haring, oliebollen en kroketten, van voetbal en schaatsen, van het Rijksmuseum, de Veluwe en de Deltawerken en van Arnon Grunberg, Doe Maar en Rembrandt moeten zijn. Met respect voor elkaar. Met verantwoordelijkheid voor onszelf en anderen. Met verbinding naar de toekomst. Vol waarden.
Nu alleen nog ons CDA-merk laden met deze kenmerken.

Lijsttrekker
Een van de belangrijkste momenten in deze campagne was het premiersdebat van RTL 4. Daar begon de opmars van Samsom en de neergang van Roemer. En bovenal Buma was daar niet bij. Dit had het CDA nooit mogen laten gebeuren. Wij hadden alles op alles moeten zetten om wel aan te schuiven; tot en met het weigeren van alle medewerking aan alle RTL-programma’s in de campagne. Gewoon onze tanden laten zien.
Buma deed het goed; niet uitzonderlijk, maar zeker ook niet slecht. Vele prima optredens gehad. Debat bij Knevel en Van de Brink was niet goed. Het beste was zijn optreden bij De Wereld Draait Door op 11 september.
In de tweestrijd van deze campagne tussen VVD en links heeft het CDA zich nooit kunnen mengen. Niet als één van de twee en niet als een derde. Strategisch stemmen heeft ons waarschijnlijk twee zetels gekost.
Achteraf kreeg ik veel opmerkingen dat ‘men’ het CDA graag meer had gegund. En dat Buma zo’n aardige man is. Blijkbaar was Buma aan het begin van de campagne te onbekend en is hij te degelijk voor een SNELLE opmars. Als hij zich als oppositieleider ontpopt, komt die opmars er. Zeker weten.

Lijst
De kandidatenlijst bestond volgens onze partijvoorzitter uit ervaring in de Kamer en maatschappelijke smaakmakers. Dat laatste was een van de aanbevelingen uit het rapport van Frissen na de vorige verkiezingsnederlaag, Verder na de klap. Achteraf kan ik concluderen dat de smaakmakers nog geen grote stemmentrekkers zijn.
Zelf vind ik dat een Kamerlid die voor nog een periode de Kamer in wil, minimaal op eigen kracht gekozen moet worden; dus minimaal een kwart van de kiesdrempel, 15.708 stemmen, behaalt. Naast de top 3 is dat alleen Pieter Omtzigt (nummer 39) gelukt. Knap van Pieter; teleurstellend van anderen.
Onze lijst had – achteraf geconcludeerd – te weinig stemmentrekkers. Dat past niet bij een partij van de regio’s.  In het ook al eerder genoemde rapport van Léon Frissen werd de suggestie voor primaries gedaan, of voorverkiezingen in regio’s. Laten we dit voor de Europese Parlementsverkiezingen van 2014 oppakken.

Commissie mag dit overnemen. Veel meer is er niet.
En nu vooral aan de slag.

Natuurlijk zijn opmerkingen en aanvullingen van harte welkom.

Groet,
Bert Sonneveld

Reacties

  1. Zomaar wat punten waarom ik, als buitenstaander, niet zal stemmen op CDA. Hopelijk hebben jullie er wat aan…
    - Balkenende die gekwetste moslims belangrijker vindt dan vrijheid van meningsuiting
    - Donner die vindt dat Sharia moet kunnen
    - Geen verhaal, visie en missie (vaak oppervlakkige standpunten)
    - Focus op gezin blijven leggen terwijl maatschappij individualiseert
    - Geen oog voor secularisatie maatschappij
    - Geen scheiding tussen kerk en staat
    - Moslims opnemen in de partij
    - Twee fronten binnen partij die elkaar de tent uitvecht
    - Backstabbende mastodonten
    - Koningshuis uit de wind houden bij misstanden
    - Bleker (man die je niet serieus kunt nemen…)
    - Jack de Vries die het buiten de deur doet
    - PVV uitsluiten
    - Intern lijstrekkersdebat wat meer had van een mislukte musical
    - Ernst Hirsch Ballin = met afstand engste man die ik ken en probeert mensen hun vrijheid af te nemen

    En het blijft jammer dat de kroonprins Eurlings niet werd gekozen boven Balkenende = grootste strategische fout van CDA.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je toch niet overweegt om op het CDA te stemmen, dan moet je dat misschien toch eens gaan doen. Dan val je ook meteen in onze doelgroep, Bob.
    In ieder geval bedankt voor jouw opmerkingen.
    Een aantal zaken kloppen niet (bijvoorbeeld 'geen verhaal, visie en missie'), een aantal zaken speel je - ongewenst - op de persoon, een aantal zaken speelden twee jaar geleden (zie ook rapport http://www.cda.nl/Upload/verder%20na%20de%20klap.pdf) en uit een aantal zaken blijkt dat jouw toekomstidealen andere zijn dan de onze; of in ieder geval de mijne (focus op gezin ipv op individualistische samenleving).
    Wel blijkt heel duidelijk dat onze inhoud niet overeenkomt met ons beeld naar buiten. En daar moeten we echt iets aan gaan doen.
    Nogmaals bedankt, Bob.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over de Europa. Over dat dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene Led

Vluchtheuvel in het midden is het CDA!

Woensdag 22 november 2023 gaan we allemaal stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En meer dan ooit tevoren wil ik je vragen om CDA te stemmen. Om de idealen, om de standpunten, om de lijsttrekker en om jouw strategisch stem. Idealen De christendemocratie is een politieke stroming van het midden. Niet het neo-liberale marktdenken waarbij de markt heilig is verklaard. Niet het socialistische overheidsdenken waarbij voor oplossingen alleen naar een steeds groter wordende overheid wordt gekeken. Maar wel het saamhorigheidsdenken waarbij problemen door mensen die het zelf aangaat, van onderop worden aangepakt; ouders in schoolbesturen, marktmeester die met marktkooplui spreekt, bewoners die samen een energiecoöperatie starten. Standpunten  Het CDA stelt verbeteringen voor voor studenten en starters, gezinnen en ouderen. Bestaanszekerheid, eerlijke economie en internationale solidariteit staan centraal. Oplossingen voor klimaat en landbouw moeten we versnellen. Migratie, onderwijs, zorg en wo

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i