Doorgaan naar hoofdcontent

Morele Crisis II

Ik ben kwaad.

Op mezelf.
En op ons systeem.

Als eerste maar bij mezelf beginnen. Kwaad op mezelf. Afgelopen week heb ik een column geschreven, ‘Morele Crisis’. http://sonneheerdt.blogspot.nl/2012/12/morele-crisis.html

Zanderij Cruysbergen, met sneeuw, 8 december 2012
Een goed stuk, waar ik instemmende reacties op heb gekregen. Maar achteraf teruglezend, kom ik erachter dat ik dit schreef vanuit de ratio; analyserend. En niet vanuit mijn emotie; niet vanuit de reden waarom ik het schreef.

De reden dat ik over de morele crisis in het onderwijs, de wetenschap, de politiek, de journalistiek, de banken en de woningbouwverenigingen schreef, is omdat ik kwaad ben. Kwaad op ons systeem.

Er is van alles mis in hoe wij mensen met elkaar omgaan. Hoe kan het zijn dat iemand jaar in jaar uit het systeem beduvelt. Alleen ter meerdere glorie van hem- of haarzelf. En dan ook nog vaak alleen uit financieel gewin op de korte termijn.
Bewust beduvelen. Weten dat het niet goed is wat je doet, en het toch doen. Er mee door blijven gaan.

Het individualisme is doorgeschoten. Het eigen denken vanuit het eigen belang is te groot. Grote bonussen vanwege het behalen van niet-duurzame sub-doelstellingen. Sjoemelen, frauderen en corruptie. Het eigen gewin gaat namelijk altijd – ik herhaal ALTIJD – ten koste van een ander. Er is – at the end – altijd iemand anders die die bonus en dat sjoemelen betaald.

Vaak is het niet terug te herleiden naar wie die ander is. Wie draait nu op voor dat geknoei en gepruts? Het systeem, ons systeem, is daar niet transparant over.
Ten koste van wie gaat bijvoorbeeld een bankenbonus? Wie betaalt dat uiteindelijk? Niemand lijkt het op het eerst oog. Maar uiteindelijk blijkt onze economie, en dus onze maatschappij daar de dupe van.
Ten koste van wie gaat bijvoorbeeld het uit de duim zuigen van onderzoeksresultaten? Als het niet ten koste is van het imago van het wetenschappelijk onderzoek, dan is het wel ten kosten van de – wel – hardwerkende wetenschapper.
Ten koste van wie gaat bijvoorbeeld dat een journalist niet of onvoldoende checkt? Ook hier weer imago, collega’s die wel hard werken, onderling vertrouwen en de maatschappij in het algemeen.

Wangedrag gaat ALTIJD ten koste van iets anders.

En dat wordt vergeten. Door het systeem. Ons systeem is een walhalla voor wangedragers. Zij ontlopen hun persoonlijke verantwoordelijkheid. Dat blijkt te kunnen. Past in de graaicultuur. Ze kunnen zelfs met een premie van 3,5 miljoen naar Bonaire vertrekken.

We moeten stoppen met dit onpersoonlijke systeem. Terug naar de menselijke maat.

Begrippen als persoonlijke verantwoordelijkheid, solidariteit en rentmeesterschap moeten weer inhoud krijgen. Niet ‘de markt’ of ‘de staat’ brengen de oplossing, maar wij samen lossen deze crisis op. Met elkaar. Dan vereist handelen van mensen en maatschappelijke organisaties. Handelen van jou en mij.

Ik ben kwaad.
Jij ook?
Doe mee!

Groet,
Bert Sonneveld
Politiek, Europa, HRM, Nieuwe Media en CDA.

Reacties

  1. Beste Bert,

    Ik heb je stukken gelezen en kom tot andere analyses en conclusies. De overheid heeft een aantal taken in dit land:

    • het vastleggen van eigendommen van burgers en deze beschermen
    • de vrijheid van het individu beschermen en de veiligheid van burgers waarborgen
    • het waarborgen van de scheiding van kerk en staat
    • het innen van belastingen en transparant zijn bij de besteding
    • het maken van wetten en nog bijna belangrijker het handhaven daarvan

    En vooral dat laatste is waar het aan schort. We moeten het niet complexer maken dat het is. Het is geen kwestie van moraal, zoals iedere keer weer bij het CDA naar boven komt drijven, maar simpelweg het maken van wetten en de handhaving daarvan. Het doet me denken aan Balkenende over normen en waarden. Inhoudsloze kreten als je er geen opvolging aan geeft in regelgeving en handhaving. De politiek is geworden tot een grote vriendenclub die elkaar baantjes toeschuift. En als er dan iemand op non actief wordt gezet wegens wantoestanden dan krijgen ze jaren wachtgeld en komen na een tijd weer boven drijven om op een andere functie gezet te worden. Ze komen er keer op keer mee weg. Ook de banken en zorgbestuurders. Waarom zit iemand op Aruba en niet in de gevangenis? Dat heeft niet te maken met individualisme maar juist omdat het lijkt dat iedereen verantwoordelijk is waardoor er uiteindelijk niemand verantwoordelijk is.
    Overigens ga ik volledig mee in je vraagstellingen over hoe we zaken op het gebied van onderwijs, nutsbanken en andere gebieden vorm zouden moeten geven. Zou liever wel zien dat je daar een uitgebreide visie over hebt (iets voor je volgende blog?) en dan graag op het niveau van de volgende link:

    http://www.youtube.com/watch?v=Dm3sDOcNpjw&feature=player_embedded

    Groeten,

    Bob Henzen

    p.s. Overigens ben ik van mening dat Stapel vooral zijn eigen linkse gedachtegoed wilde veiligstellen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Bob,

    Dank voor jouw reactie.

    In mijn eerste column over de morele crisis, heb ik proberen aan te tonen dat deze crisis overal is. Niet alleen in de poltiiek. Niet alleen in de zorg. Niet alleen bij de banken.
    Wantoestanden komen overal voor. En dat is ook van alle tijden. Maar anno nu zijn het geen uitzonderingen meer. Alle gevallen bij elkaar maken de huidige morele crisis. En daarover maak ik me zo kwaad in deze tweede column.

    In een morele crisis gaat het niet - alleen - om het overtreden van beschreven wetten, maar gaat het om het niet naleven van onbeschreven regels; dat onze gedeelde waarden en normen niet meer worden gedeeld.

    En die waarden en normen zijn nu juist niet te vatten in wetten. Dat maakt het zo lastig. Dus 'wetten en de handhaving' kunnen niet de oplossing zijn.

    Kortom een andere analyse en conclusie, maar gelukkig wel uitkijkend naar een volgende column. Ik ga m'n best doen.

    Groet,
    Bert.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over Europa. Over dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene LedenVerga

Stem op Bert Sonneveld

CDA-partijleider Henri Bontenbal (r) en aankomend Europarlementariër  Bert Sonneveld (l) Deze donderdag, 6 juni 2024, ga jij naar de stembus. Wil jij op mij stemmen? #stemCDA #lijst3nummer12.  In deze blog maak ik duidelijk - voor jou én voor de mensen aan wie jij deze blog doorstuurt - waarom je op mij kan stemmen. Leuke campagne Ik heb enorm van deze campagne genoten. Vooral de reacties die ik ontving in de vorm van likes, het delen van mijn berichten en jouw commentaar. Maar ook WhatsApp-berichten of berichten via LinkedIn ,  Facebook en Instagram . Zoals het bericht dat ik gisteren ontving: "Dank voor je enthousiasme, mooi om te zien hoe je het CDA zo positief uitdraagt". Of het meewandelen op de Europawandelingen in het Gooi als onderdeel van #23000stappen23000stemmen. Of het retweeten door voorzitter van het landelijk CDA Jean Wiertz of politiek influencer  Bram van Gendt . Of ... en ... en ... Maar ook de debatten, het EU-kinderdebat, bedrijfsbezoeken, spreekbeurten b

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i