Doorgaan naar hoofdcontent

Morele Crisis III; op naar een nieuwe moraal

Ik ben kwaad.
Het is goed mis in het onderwijs, de wetenschap, de politiek, de journalistiek, bij de banken en de woningbouwverenigingen. Het is goed mis met Nederland, in Europa en in ons liberale Angelsaksische systeem. Losgeslagen.
Deze eerste zinnen vatten mijn twee columns over de huidige morele crisis kort samen.

Hier zijn mijn columns volledig te lezen: Morele Crisis en Morele Crisis II.

Na het schrijven van deze columns zijn Amarantis, Diederik Stapel, Van Rey en Hooijmaijers, knip- en plakwerk van kranten, de bonuscultuur bij banken en Vestia opgevolgd door: ‘Laat Frans Weekers (VVD) eerst maar eens uitleg geven over zijn relatie met Van Rey en over de keuze voor een belastingkantoor in Roermond in plaats van Venlo’, ‘De Zwitserse bank UBS betaalt zware boete voor Liborfraude’, ‘Premier Rutte houdt vol dat hij geen fouten heeft gemaakt bij de aanstelling van Co Verdaas (PvdA) als staatssecretaris’, ‘ABP zegt door de Amerikaanse bank JPMorgan Chase te zijn misleid’, ‘HSBC-bank schikt voor 1,5 miljard’, ...
Bah, bah, bah.

STOP.

Wat kunnen we doen?
Veel. En het begint bij onszelf.

Vooruit met het Rijnlandse model
We moeten afscheid nemen van het Angelsaksische systeem en het Rijnlands model omarmen. Het Rijnlands model oftewel het kapitalisme met een menselijk gezicht.

We zijn klaar met zelfredzaamheid, particulier initiatief, vrijheid en een beperkte sociale zekerheid centraal. De overheid maakt zich druk over milieu, ruimtelijke ordening, onderwijs en sociale vraagstukken. En er komt een grote samenwerkingsbereidheid tussen overheid, werkgevers en werknemers.

Weg van de ik-gerichtheid, de graaicultuur en het casinokapitalisme. Juist persoonlijke verantwoordelijkheid, rentmeesterschap en solidariteit komen centraal te staan.

Naar duurzame – sustainable – bedrijven
Het draait niet om beleggerswaarde alleen. Klanten en medewerkers zijn veel belangrijker. En in die volgorde: klant – medewerker – aandeelhouder.

We moeten weg van de Excel-managers. Niet alleen ‘de cijfertjes onder elkaar’ bepalen welke kant een bedrijf op moet. Visie en verantwoord handelen bepalen de koers.

En soms moet het anders. Verantwoord zaken doen betekent dat niet de korte termijn winst telt, maar een duurzaam partnership. Als jouw klant zware tijden heeft, trek je het lot van dat bedrijf of die persoon aan en zoekt samen naar oplossingen.

Meer aanspreken op gedrag
Spreek je medemens aan op de afspraken die gemaakt zijn of over – geschreven en ongeschreven – regels. Dat betekent dat je anderen de spiegel voor te houden, maar dat je ook accepteert dat jezelf een spiegel krijgt voorgehouden.

Want waarom zou je anderen geen bruikbare tips en aanwijzingen geven waarmee zij hun optreden kunnen verbeteren? Dat wil jij toch ook?

Kortom, op naar een nieuwe moraal
Anders. Andere politieke partijen leggen de bal bij ‘de markt’ of ‘de staat’. Dat blijkt beide niet te werken. Wat wel werkt is dat we de zaken gezamenlijk doen. Dat we problemen met elkaar oplossen.

Een nieuwe moraal. En dat is niet heel ingewikkeld. Het goede gedrag van een rekeninghouder, mag ook van de bankier worden verwacht. Hetzelfde geldt voor een huurder en zijn corporatiebestuurder. Voor de leerling en de Raden van Bestuur en Toezicht. De kiezer en zijn volksvertegenwoordiger. Etc.

En alles begint bij onszelf. Bij mij. En bij jou.

Groet,
Bert Sonneveld
Politiek, Europa, HRM, Nieuwe Media en CDA.

Reacties

  1. Ha Bert,

    Dank voor je houtsnijdende, richtinggevende en inspirerende blogs over de 'morele crisis'.

    Mijn overpeinzing is de volgende:
    Ik deel je mening dat, in mijn eigen woorden, in al die genoemde sectoren, en daarbuiten, maar ook op prive-sociale vlak, het niet zo zeer gaat om wetgeving en handhaving ervan ter voorkoming van 'wantoestanden', maar dat de crux ligt bij het gebrek aan moraliteit in het handelen van de boosdoeners.
    En daar zou ik aan toe willen voegen de blijvende opdracht aan ieder individu om te onderzoeken waaraan dat morele verval ligt, en tevens het lef om 'overtreders' naar eer en geweten consequent aan te spreken op hun ' wangedrag'.

    En dat is een enorme uitdaging. Voor ons als samenleving, maar ook individueel. Om binnen elke sector op elk niveau ' de boosdoener' te durven aanspreken op zijn gedrag op een integere wijze, dusdanig dat er een dialoog ontstaat die resulteert in voorkoming van verdere wantoestanden.
    Dat vergt inderdaad (maar niet alleen) wetgeving en handhaving ervan. Maar bovenal ook handhaving van normen en waarden die - al dan niet wederzijds gedeeld- gelden tussen mensen onderling, zowel op zakelijk vlak als privé De 'mindset' van de boosdoener, het geheel dus van wat hij vind (overtuigingen, normen en waarden) en zijn ambities/ (boosaardige) passies, is waar ' we' moeten zijn als we willen ingrijpen. En dus het continue bewust maken van de nadelige gevolgen die boosdoeners met hun handelen - branchebreed, niveaudiep- veroorzaken.
    Het (willen!) handhaven van normen en waarden is zoals je zelf al zegt een gezamenlijke verantwoordelijkheid, te beginnen bij me/jezelf. Het is de enige, maar ook zeer lange weg die ooit (?)Tot duurzaam succes zal leiden.

    Een lange weg omdat het mijns inziens vooral te maken heeft met: 'O, O, O': de drie cruciale factoren die naast ons DNA het moreel verval/ besef bepalen: Opvoeding, Omgeving en Opleiding.
    Wetten en regels zijn relatief snel te maken. Het handhaven ervan hangt af van de goeie wil van de autoriteiten. Het handhaven van moraliteit is een parallel proces dat alleen kan slagen als we in de opvoeding, in het onderwijs en in onze eigen woon en werkomgeving van jongsafaan leren hoe we ons moeten gedragen dusdanig dat de ander daar materieel of geestelijk geen last van heeft. En ons dus bewust zijn van de gevolgen va ons handelen en dat het alle partijen t meest oplevert als we ons wel aan de menselijke maat houden. Een gezamenlijke verantwoordelijkheid, te beginnen bij onszelf in dialoog met de ander (boosdoener of weldoener).

    Hartelijke groet,
    Jacques-Hein

    (Verstuurd vanaf mijn iPhone)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jacques-Hein,
      Jouw bericht is inmiddels doorgekomen. Bedankt.
      En inderdaad is het enige duurzame succes die zeer lange weg met onder andere jouw drie O's.
      Wat ik nog wil toevoegen is dat de 'boosdoener' in ieder mens zit. Ook in mij. Niemand is een heilig boontje.
      Want wat doe ik als ik de kans krijg? Om constructies te bedenken, om korte-termijn-doelen te halen die misschien niet goed zijn voor de lange termijn of - iets heel anders te noemen - om mijn fiets ergens neer te zetten waar dat niet mag.
      Dus niet alleen de dialoog aangaan met de ander, maar ook met jezelf. Dat geldt in ieder geval voor mij.

      Verwijderen
  2. Hoi Bert,

    Kijktip http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1320775

    Groet,


    Bob

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over Europa. Over dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene LedenVerga

Stem op Bert Sonneveld

CDA-partijleider Henri Bontenbal (r) en aankomend Europarlementariër  Bert Sonneveld (l) Deze donderdag, 6 juni 2024, ga jij naar de stembus. Wil jij op mij stemmen? #stemCDA #lijst3nummer12.  In deze blog maak ik duidelijk - voor jou én voor de mensen aan wie jij deze blog doorstuurt - waarom je op mij kan stemmen. Leuke campagne Ik heb enorm van deze campagne genoten. Vooral de reacties die ik ontving in de vorm van likes, het delen van mijn berichten en jouw commentaar. Maar ook WhatsApp-berichten of berichten via LinkedIn ,  Facebook en Instagram . Zoals het bericht dat ik gisteren ontving: "Dank voor je enthousiasme, mooi om te zien hoe je het CDA zo positief uitdraagt". Of het meewandelen op de Europawandelingen in het Gooi als onderdeel van #23000stappen23000stemmen. Of het retweeten door voorzitter van het landelijk CDA Jean Wiertz of politiek influencer  Bram van Gendt . Of ... en ... en ... Maar ook de debatten, het EU-kinderdebat, bedrijfsbezoeken, spreekbeurten b

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i