Doorgaan naar hoofdcontent

Interview Sybrand Buma: pro-Europa of juist niet?

Foto van Bons op HondenForum.nl 

Sterk, smal en diep. Dat moet de toekomst van Europa zijn. Dat lees ik ook in het opiniestuk van Wim van de Camp in Trouw van 5 februari 2013. En als ik deze drie woorden google, krijg ik als eerste zoekresultaat de bordercollie. Het temperament van een bordercollie is levendig, oplettend, scherp reagerend en intelligent: nimmer zenuwachtig of agressief.
Best passend voor de toekomst van Europa.

Deze week was het interview dat Sybrand Buma gaf in de Volkskrant groot nieuws. En commentatoren buitelde over elkaar heen om te duiden. De Europa-woordvoerder van de PvdA, Michiel Servaes, zei dat het CDA eigenlijk op de (pro-Europa) lijn van het kabinet zit. En Wilders twitterde het tegenovergestelde: “Welkom Sybrand in het anti-EU kamp!”

Wat is het nu?

Eerst terug naar de oorzaak van dit alles. Het interview zelf. De titel zegt veel: “Een sterk en zelfbewust Europa weet ook wat het niet moet doen”. De kern van het betoog zit er wat mij betreft in de volgende uitspraak van Sybrand Buma: “We moeten nu zeggen: ho, even terug naar waar Europa ook al weer om ging. Tegelijk wil ik dat Nederland bij de kopgroep van Europa gaat zitten, op terreinen waar dat nodig is. Europa moet één blok zijn op het gebied van economie en financiën. Alleen zo kunnen we de concurrentie in de wereldeconomie aan. Daar zit ook de kracht van Europa en dat moeten we blijven versterken”.

Drie zaken haal ik graag naar voren:
·         Waar gaat het Europa ook al weer om? Natuurlijk is het verstandig om te onderzoeken wat de kerntaken zijn. Wat wel en wat niet.
·         Nederland bij de kopgroep van Europa. Dat zijn uitspraken van een heuse christendemocraat. Wij waren er bij de start van de samenwerking in Europa bij, en wij blijven voorop lopen.
·         Zo kunnen we de concurrentie in de wereldeconomie aan. Economische argumenten zijn steeds belangrijker geworden in de Europese Unie. Want de dreiging van opkomende economieën is dat ook. Samen kunnen we meer, geldt ook voor Europa.

Duidelijker kan het niet.

Maar is het een draai zoals de VVD beweert? Nee, dat is het niet. Het CDA blijft het pro-Europa standpunt combineren met subsidiariteit. Dat is het standpunt van het CDA geweest als regeringspartij. En nu nog steeds als oppositiepartij.
Subsidiariteit is een belangrijk uitgangspunt in het CDA. Wat lokaal geregeld kan worden, hoeft - nee, moet - niet in de provincie of op landelijk niveau besloten te worden. Hetzelfde geldt voor zaken die Nederland prima zelf kan regelen. Daar gaat de Europese Unie gewoonweg niet over.

De koers van het CDA is al jaren hetzelfde. Kritisch pro-Europa.

Maar toch lukt het andere politici weer om woorden als ‘draaien’ en ‘vaag’ aan het CDA te koppelen. En dat ligt niet alleen aan de ander. Maar ook bij ons. Enerzijds hoort de nuance bij het CDA als een hond bij zijn baas. Maar anderzijds kan ook de nuance heel duidelijk zijn. En past duidelijkheid ook in 140 tekens; die past juist in korte en krachtige zinnen.

Misschien moeten we het 'pro-Europa standpunt, waarbij we niet klakkeloos alles uit Brussel overnemen, maar met gezond boerenverstand kritisch blijven' een naam geven. Ik vind het woord ‘bordercollie-standpunt’ passend. Wat vind jij ?

Bert Sonneveld
Politiek columnist, Europa-expert en CDA-lid

Reacties

  1. Beste Bert, dank voor je goede column. De analogie met de bordercollie vind ik leuk gevonden. Om in kynologische sferen te blijven: Nederland moet afwisselend de rol van "herder" en "boxer" vervullen binnen Europa op het terrein van de gemeenschappelijke doelstellingen en de Nederlandse belangen daarbinnen. Ik onderschrijf de noodzaak van een helder en duidelijk Europa-standpunt voor het CDA. Volgens mij is daar afgelopen week een heel goed begin meegemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je zo reageert. Dank.
      Zoals je onderschrijft, zal het CDA met een helder en duidelijk Europa-standpunt moeten komen. Hopelijk zal dat in het Europa-manifest van het CDA komen te staan.
      Ik zal daar in ieder geval mijn best voor doen.

      Verwijderen
  2. Mooie analyse gemaakt Bert!. Ik houd van die vergelijking met de hond. Het CDA is deze week prominent in het nieuws geweest, Sybrand heeft het goed gedaan.
    Ik onderschrijf je voorstel om het 'bordercollie-standpunt' te introduceren: niet alles klakkeloos overnemen uit Europa.
    De vraag is: is het CDA klaar voor zo'n populistische term? Durven onze heren en dames aan de top zo'n leuk woord te adopteren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij bedankt, Mitra, voor zo'n mooi compliment.
      Laten wij zelf gewoon met de term 'bordercollie-standpunt' beginnen; in het klein. Dan wordt het van lieverlee vanzelf geadopteerd door 'onze heren en dames'.
      Ik geloof er in!

      Verwijderen
    2. Mitra, ook nog bedankt voor de presentatie van vorige week over Kleurrijk en jouw enthousiaste verhaal.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over de Europa. Over dat dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene Led

Vluchtheuvel in het midden is het CDA!

Woensdag 22 november 2023 gaan we allemaal stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En meer dan ooit tevoren wil ik je vragen om CDA te stemmen. Om de idealen, om de standpunten, om de lijsttrekker en om jouw strategisch stem. Idealen De christendemocratie is een politieke stroming van het midden. Niet het neo-liberale marktdenken waarbij de markt heilig is verklaard. Niet het socialistische overheidsdenken waarbij voor oplossingen alleen naar een steeds groter wordende overheid wordt gekeken. Maar wel het saamhorigheidsdenken waarbij problemen door mensen die het zelf aangaat, van onderop worden aangepakt; ouders in schoolbesturen, marktmeester die met marktkooplui spreekt, bewoners die samen een energiecoöperatie starten. Standpunten  Het CDA stelt verbeteringen voor voor studenten en starters, gezinnen en ouderen. Bestaanszekerheid, eerlijke economie en internationale solidariteit staan centraal. Oplossingen voor klimaat en landbouw moeten we versnellen. Migratie, onderwijs, zorg en wo

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i