Doorgaan naar hoofdcontent

Coöperaties; onze toekomst


Zorg. Avondeten. Energie. Kinderopvang.
Wat hebben deze vier met elkaar te maken?
Initiatieven laten zien ‘samen kunnen we meer’.

Als je het aan mij vraagt, is de grootste trend op dit moment het ontstaan van coöperaties, netwerken en samenwerkingsverbanden. De overheid is in verwarring en mensen vinden een hernieuwd vertrouwen in elkaar. Bouwen samen aan mooie dingen, aan een nieuw en mooi Nederland.

Zorg
Een bekend voorbeeld is Buurtzorg Nederland. Van hun website: een vernieuwend concept voor verpleging en verzorging aan huis: betere oplossingen voor de cliënt, duurzaam en effectief. Kleine autonome 'buurtzorgteams' benutten het oplossend vermogen en de professionaliteit van medewerkers ten volle. De kosten van management en overhead worden zo beperkt mogelijk gehouden.
Professionele autonomie van medewerkers. Kennis van specifieke buurtomstandigheden. Directe afstemming met de huisarts.

Avondeten
Gewoon ergens kunt aanschuiven waar een warm bord eten voor je klaarstaat. Sociale contacten uitbreiden en het doen van de afwas als een kleine tegenprestatie. ‘Eten doe je samen’ is een van de vele concepten. Oudere mensen krijgen gezelschap, studenten schuiven aan, vandaag wel en de rest van de week niet, het maakt niet veel uit of je nu ook voor een derde of vierde personen kookt. De eettafel is een van de beste plaatsen die er is om sociaal bezig te zijn.

Energie
Als voorbeeld noem ik TexelEnergie. Een kleinschalig energiebedrijf dat duurzame stroom en gas produceert en levert aan particulieren en bedrijven op Texel en ‘aan de overkant’. Een coöperatie: met leden zonder winstoogmerk. Geen investeerders en aandeelhouders die forse winstuitkeringen verwachten, maar leden die betrokken zijn bij de organisatie en het bedrijfsbelang ondersteunen met hun lidmaatschap en feedback.

Kinderopvang
Ouderparticipatiecrèche. Ouders letten ieder een dagdeel per week op elkaars kinderen en houden zo de crèche draaiende. Voordelen van de ouderparticipatiecrèche zijn de onderlinge samenhorigheid, meer mannelijke rolmodellen en het enthousiasme van de ouders.
Afgelopen week nog in het nieuws door een aangenomen amendement van Pieter Heerma (CDA) en de VVD. Zij vonden de regelzucht van de minister te ver gaan. Maar er zijn meerdere bedreigingen van regelzucht: ouders moeten een opleiding volgen. Als zij dat niet doen dan verliezen zij hun recht op kinderopvangtoeslag of dreigt sluiting van de crèche. Dat zou zeer schadelijk zijn.

Kijk ook naar de Tegenlicht-aflevering 'Transitie' van 15 april 2013.

Kortom:
Nieuwe kansen door een energieke beweging van onderop.
Dwarsdenkers en friskijkers.
Een duurzame, bottom-up netwerkeconomie
We mogen weer mens zijn.
Burgerinitiatieven.
Directe dienstverlening tussen burgers zonder tussenkomst van bedrijven en banken.

En altijd benieuwt hoe jij het ziet.

Groet,
Bert Sonneveld
Europa | Werkgelegenheid en Sociale Zaken | CDA

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over Europa. Over dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene LedenVerga

Stem op Bert Sonneveld

CDA-partijleider Henri Bontenbal (r) en aankomend Europarlementariër  Bert Sonneveld (l) Deze donderdag, 6 juni 2024, ga jij naar de stembus. Wil jij op mij stemmen? #stemCDA #lijst3nummer12.  In deze blog maak ik duidelijk - voor jou én voor de mensen aan wie jij deze blog doorstuurt - waarom je op mij kan stemmen. Leuke campagne Ik heb enorm van deze campagne genoten. Vooral de reacties die ik ontving in de vorm van likes, het delen van mijn berichten en jouw commentaar. Maar ook WhatsApp-berichten of berichten via LinkedIn ,  Facebook en Instagram . Zoals het bericht dat ik gisteren ontving: "Dank voor je enthousiasme, mooi om te zien hoe je het CDA zo positief uitdraagt". Of het meewandelen op de Europawandelingen in het Gooi als onderdeel van #23000stappen23000stemmen. Of het retweeten door voorzitter van het landelijk CDA Jean Wiertz of politiek influencer  Bram van Gendt . Of ... en ... en ... Maar ook de debatten, het EU-kinderdebat, bedrijfsbezoeken, spreekbeurten b

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i