Doorgaan naar hoofdcontent

Nog meer werkloosheid

Detail van het hek van het Koninklijk Paleis in Brussel

Moe word je ervan. Moe word ik ervan.
De werkloosheid in Nederland is hoger dan ooit. Neemt dag in dag uit toe; en neemt versneld toe.
Maar de werkloosheid verminderen? Dat gebeurt onvoldoende tot niet.

Op mijn column ‘Jeugdwerkloosheid oplossen’ heb ik veel reactie gekregen. Veel die mijn oproep ondersteunen; en ook veel frustratie.

Helaas is de situatie daarna alleen nog maar verslechterd. Afgelopen week werd bekend dat er alleen al in Spanje meer dan zes miljoen werklozen zijn, meer dan 27 procent van de beroepsbevolking. Veel van die werklozen zoeken – terecht – ook naar banen buiten hun land.

Hoge werkloosheid is er niet alleen in het Zuiden van Europa; in Nederland is het niet veel beter. Een week na mijn column maakte het CBS bekend dat de werkloosheid in het eerste kwartaal van 2013 fors was opgelopen: een drama voor 643.000 mensen.
Niet alleen 50-plussers en jongeren zijn zonder werk, maar vooral dertigers en veertigers raken nu hun banen kwijt. Zoals het CBS hen omschreef: ruggengraat, kostwinners en mensen met kinderen.

En dit zijn alleen nog maar de cijfers van mensen die in loondienst willen werken. Een grote – vaak vergeten – groep zijn de ZZP-ers. Als zij zonder opdracht zitten, worden zij niet meegeteld in de werkloosheidcijfers. En helaas hebben veel zzp-ers te maken met geen, te weinig of onderbetaald werk.

Afgelopen week sprak ik met een aantal mensen zonder baan. En dan pas realiseer ik me goed wat een drama dat is; voor de persoon zelf, zijn of haar partner en hun gezin. Dat is niet alleen het inkomen, maar ook andere financiële zaken zoals pensioen. En vergeet niet hun humeur; mensen kunnen ongelukkiger worden, misschien wel een negatieve spiraal, plus met een effect op de relatie. Vaak vanuit een gevoel van ‘Je baan is wie je bent’.

Kortom: een drama.

De oplossing moet komen van:
Vertrouwen geven.
Rust creëren.
Kiezen.
Staan voor eigen beleid.
Vertrouwen krijgen.

Helaas hoeven we niet veel van Rutte en zijn ploeg te verwachten. In de tijd van Balkenende had Nederland de laagste werkloosheid van Europa. Nu – met Rutte – doet ons land het een stuk slechter dan de ons omliggende landen. Met het Duitsland van Merkel als een mooi voorbeeld.
Kabinet Rutte-2 rommelt zich van deelakkoord naar deelakkoord. Zonder een eigen, heldere lijn; een lijn die kan rekenen op een politieke meerderheid. Compromis hier. Tussenoplossing daar. Wheelen en dealen.
Dat straalt geen rust en ook geen vertrouwen uit.

Natuurlijk hoeft het niet alleen te komen van onze regering. Dus nogmaals mijn oproep om er zelf iets aan te doen door die vacature wel te plaatsen, door die jongeren wel een kans te geven en door iemand wel aan te nemen. Doe je mee?

En daarnaast het zou verrekte makkelijk zijn als zij in Den Haag een beetje mee zouden werken. Dat kan Rutte doen door nog eenmaal een akkoord te maken. Een politiek akkoord. Een maatschappelijk akkoord. Een New Deal. Een alomvattend akkoord om de crisis aan te pakken en de werkloosheid te verlagen. Daarmee wordt er rust gecreëerd; en door vertrouwen te geven, wordt ook veel vertrouwen verkregen.

Benieuwd naar jouw reactie.

Groet,
Bert Sonneveld
Europa | Werkgelegenheid en Sociale Zaken | CDA

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over Europa. Over dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene LedenVerga

Stem op Bert Sonneveld

CDA-partijleider Henri Bontenbal (r) en aankomend Europarlementariër  Bert Sonneveld (l) Deze donderdag, 6 juni 2024, ga jij naar de stembus. Wil jij op mij stemmen? #stemCDA #lijst3nummer12.  In deze blog maak ik duidelijk - voor jou én voor de mensen aan wie jij deze blog doorstuurt - waarom je op mij kan stemmen. Leuke campagne Ik heb enorm van deze campagne genoten. Vooral de reacties die ik ontving in de vorm van likes, het delen van mijn berichten en jouw commentaar. Maar ook WhatsApp-berichten of berichten via LinkedIn ,  Facebook en Instagram . Zoals het bericht dat ik gisteren ontving: "Dank voor je enthousiasme, mooi om te zien hoe je het CDA zo positief uitdraagt". Of het meewandelen op de Europawandelingen in het Gooi als onderdeel van #23000stappen23000stemmen. Of het retweeten door voorzitter van het landelijk CDA Jean Wiertz of politiek influencer  Bram van Gendt . Of ... en ... en ... Maar ook de debatten, het EU-kinderdebat, bedrijfsbezoeken, spreekbeurten b

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i