Doorgaan naar hoofdcontent

Jeugdwerkloosheid oplossen

Detail van 'De Maeslantkering'
De jeugdwerkloosheid in Nederland is op dit moment veel te hoog. Van onze jongeren zijn 15,5% zonder baan en dat percentage stijgt. Volgens de laatste cijfers van het CBS van februari zijn 135.000 jongeren van 15 tot 25 jaar werkloos. Dat is vergelijkbaar met een hele grote stad; zonder kinderen en gepensioneerden, maar met alleen jeugdige werklozen. Nu – in april 2013 – betekent dat één op de zes jongeren geen baan heeft. Nederland heeft nu de hoogste jeugdwerkloosheid van de afgelopen 30 jaar.

De jeugdwerkloosheid in het Zuiden van Europa is nog veel hoger. Dat is misschien de reden dat Nederlandse media en politiek veel te weinig aandacht besteden aan de Nederlandse situatie; onder het mom van ‘elders is het nog veel slechter’. Dat is onterecht.

Er wordt al gesproken over een 'verloren generatie'. De huidige jeugdwerkloosheid kan namelijk leiden tot structurele werkloosheid. “De gevolgen van iemand die aan het begin van zijn carrière een slechte start heeft zijn ook veel groter", aldus Guy Ryder, directeur-generaal van de International Labour Organisation (ILO).

Het is dan ook een lachertje om te lezen dat dit kabinet 50 miljoen uittrekt voor de aanpak jeugdwerkloosheid: 35 miljoen kwam uit een bestaand potje en de overige 15 miljoen hoest het ministerie van Onderwijs op. Niks extra geld dus, alleen een boekhoudkundige- en publiciteitstruc.

Het geld gaat naar doorleren op het MBO, startersbeurzen en jongerenloketten. Hiermee wordt echter geen baan extra geschapen. Alsof jongeren een dergelijke banenbeurs nodig hebben. Zo’n beurs is gericht om het werkaanbod te herverdelen. Wat jongeren wel nodig hebben is dat het werkaanbod wordt uitgebreid. Meer banen.

Natuurlijk wens ik ambassadeur Mirjam Sterk, die de jeugdwerkloosheid een gezicht moet geven, heel veel succes toe. Zij heeft als opdracht om aan deze zaak te sleuren. Dat kan ze prima.

Maar voordat er zo maar middelen, mensen en deeloplossingen ingezet worden, is het veel belangrijker om te realiseren wat de oorzaak is van de hoge jeugdwerkloosheid.
In tijden van crisis zijn bedrijven minder geneigd om nieuwe mensen aan te nemen. Schoolverlaters hebben hier extra last van omdat zij nieuw zijn op de arbeidsmarkt. Ook werken jongeren veel vaker als uitzendkracht of met een contract voor bepaalde tijd. Daardoor kunnen zij veel makkelijker werkloos worden.

De crisis in Nederland duurt door het beleid van Rutte langer dan in de ons omliggende landen. De jeugdwerkloosheid is in Nederland veel harder gestegen dan in België, Oostenrijk en Duitsland. Dit kabinet richt zich op bezuinigen en het behalen van ‘de 3%’, maar niet op ‘werk, werk en nog eens werk’. En het kabinet Rutte straalt niet uit dat zij de crisis aan het bezweren zijn.
Van deze overheid hoeven wij het dus niet te verwachten.

En wat kunnen wij hier aan doen?
Volgende keer niet meer op de VVD en PvdA stemmen.

Maar dat is niet alles. Zoals zoveel vaker moeten wij het niet hebben van de staat (PvdA) of de markt (VVD). Wij, mensen met elkaar, kunnen de problemen veel beter oplossen.

Dit is daarom mijn voorstel aan jou; wetende dat ik veel volgers, gelinkten en vrienden heb met mooie banen en bedrijven. Onderzoek alsjeblieft of jouw bedrijf of afdeling een jongere kan aannemen. Extra. Om de performance te verbeteren of voor het verhogen van de klanttevredenheid. Stap even af van het downseizen, de excel-uitkomsten en het sturen op FTE's. Geef een jongere de kans. Extra. 
En bij twijfel, gewoon doen.

Lukt het echt niet dan kan je in ieder geval deze column retweeten, liken, delen, mailen en doorsturen.

Doe jij mee?

Want met elkaar lukt het ons om de jeugdwerkloosheid te verlagen en deze generatie niet verloren te laten gaan.

Bij voorbaat dank,

Bert Sonneveld
Europa | Werkgelegenheid en Sociale Zaken | CDA


Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over de Europa. Over dat dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene Led

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i

Vluchtheuvel in het midden is het CDA!

Woensdag 22 november 2023 gaan we allemaal stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En meer dan ooit tevoren wil ik je vragen om CDA te stemmen. Om de idealen, om de standpunten, om de lijsttrekker en om jouw strategisch stem. Idealen De christendemocratie is een politieke stroming van het midden. Niet het neo-liberale marktdenken waarbij de markt heilig is verklaard. Niet het socialistische overheidsdenken waarbij voor oplossingen alleen naar een steeds groter wordende overheid wordt gekeken. Maar wel het saamhorigheidsdenken waarbij problemen door mensen die het zelf aangaat, van onderop worden aangepakt; ouders in schoolbesturen, marktmeester die met marktkooplui spreekt, bewoners die samen een energiecoöperatie starten. Standpunten  Het CDA stelt verbeteringen voor voor studenten en starters, gezinnen en ouderen. Bestaanszekerheid, eerlijke economie en internationale solidariteit staan centraal. Oplossingen voor klimaat en landbouw moeten we versnellen. Migratie, onderwijs, zorg en wo