Doorgaan naar hoofdcontent

Econoom in de politiek

Zoals je weet volg ik de laatste jaren de Europese politiek zeer nauwgezet. Veel zaken houden mij daarbij bezig: van geluidswanden voor Poolse koeien – via het 350 miljoen bijstorten of de extra Nederlandse EU-afdracht en wel of geen etiket op het flesje olijfolie dat op jouw restauranttafeltje staat – tot het ‘gezamenlijke’ buitenlandbeleid over Mali en Syrië.

“Maar wat is volgens jou de top 3 waar politici in Europa zich mee bezig moeten houden?”, werd mij de afgelopen week gevraagd. Spontaan popte ‘Straatsburg’ en een rem op uitbreiding van EU-landen in mij op. Maar dat antwoord zou te populistisch zijn.

Dat er in Straatsburg wordt vergaderd, is vastgelegd in een verdrag. Om dat te wijzigen is unanimiteit van alle EU-landen nodig; met andere woorden Frankrijk heeft een veto. En Frankrijk geeft Straatsburg niet zomaar op. En een streep zetten door dit verhuiscircus levert niet heel veel op ten opzichte van de totale EU-begroting. Ik ben wel voor ‘one seat’, maar dit punt haalt de top 3 niet.

Kroatië treedt toe per 1 juli 2013. Daarna stoppen met het toetreden van landen tot de EU, klinkt wel sympathiek. En – vanuit ons gevoel – moeten we in Europa eerst de basis versterken en een pas op de plaats maken. Dus geen landen meer erbij? Of IJsland wel en Albanië niet? Dat ook niet, we zijn geen bananencontinent. Landen die willen toetreden moeten perspectief houden. Belangrijk zijn harde en eerlijke criteria voor toetreding en we moeten niet – zoals bij Bulgarije en Roemenië – soepel zijn met het toetreden. Ik ben voor de basis op orde en streng zijn bij toetreden. Maar ook dit punt staat niet in mijn top 3.

3. Euro en Banken
Woningmarktcrisis, bankencrisis, landencrisis, eurocrisis, schuldencrisis. Dat het crisis is, weten we inmiddels wel. Gelukkig lijkt het – heel voorzichtig – wel iets beter te gaan met de economisch zwakke broeders in de Europese Unie. Het Europees noodfonds heeft daarbij geholpen. Dit betekent niet dat er geen grote issues meer zullen komen. Maar de euro heeft in vertrouwen gewonnen.
De situatie bij onze Europese banken blijft echter zeer zorgwekkend. Kort na Lehman Brothers in 2008 moesten Amerikaanse banken aanzienlijke verliezen nemen; in Europa gebeurde dat onvoldoende. Die verliezen zitten onze economie heel erg in de weg. Belangrijk zijn daarom:
·         Snel realiseren van een stevige bankenunie en hogere kapitaalbuffers voor banken.
·         Duidelijkheid dat – in deze volgorde – aandeelhouders, obligatiehouders, spaartegoeden boven 100.000 euro en dan pas belastingbetalers meebetalen aan banken die over het randje dreigen te vallen.
·         Herstel van vrij verkeer van kapitaal. Het resultaat van het wantrouwen van banken onderling betekent dat er te weinig – of te duur – geld wordt uitgeleend aan bedrijven en mensen die een huis willen kopen.

2. Democratie
De afstand die wordt ervaren tussen de Europese Unie en haar burgers is te groot; veel te groot. Dat heeft vele oorzaken. En is lastig op te lossen. Een eerste stap kunnen we zetten met het invoeren van één lijsttrekker en één verkiezingsprogramma bij de verkiezing van Europarlementariërs. Vier maanden geleden schreef ik hierover de column ‘Europese Parlementsverkiezingen’.
Het is een begin.

1. Werkloosheid
Het kan zijn dat je huis onder water staat. Maar als je nog steeds hetzelfde inkomen en woonlasten hebt als een paar jaar geleden, merk je daar niet heel veel van. Het probleem wordt enorm als je je baan verliest. De (koop)woninglasten zijn dan niet meer – of bijna niet meer – op te brengen. En dat naast een knauw voor je zelfvertrouwen en eigenwaarde en minder sociale contacten, betekent vaak dat mensen zich minder gelukkig voelen.

De werkloosheid is in Nederland hoog en stijgt sterk. De meerderheid van de jongeren in Zuid-Europa heeft geen baan. Dit zijn individuele drama’s; stuk voor stuk. Bijna 30 miljoen mensen in Europa zijn werkloos. 30.000.000. D-e-r-t-i-g-m-i-l-j-o-e-n.
We moeten oppassen dat we geen verloren generatie krijgen in Europa. Met alle gevolgen van dien.

Dus wat moet prioriteit nummer 1 krijgen in Europa? De werkloosheid terugbrengen naar een acceptabel en laag niveau, waardoor er geen verloren generatie ontstaat in Europa. En dat moeten we snel doen.

Tot slot
We horen vaak dat economen en politici als groepen tegenover elkaar staan. De ene groep vindt dit en de andere groep doet dat. Maar wat we nodig hebben zijn economen die politieke verantwoordelijkheid gaan dragen.

Met hartelijke groet,
Bert Sonneveld
Econoom en CDA-lid



Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over de Europa. Over dat dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene Led

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i

Vluchtheuvel in het midden is het CDA!

Woensdag 22 november 2023 gaan we allemaal stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En meer dan ooit tevoren wil ik je vragen om CDA te stemmen. Om de idealen, om de standpunten, om de lijsttrekker en om jouw strategisch stem. Idealen De christendemocratie is een politieke stroming van het midden. Niet het neo-liberale marktdenken waarbij de markt heilig is verklaard. Niet het socialistische overheidsdenken waarbij voor oplossingen alleen naar een steeds groter wordende overheid wordt gekeken. Maar wel het saamhorigheidsdenken waarbij problemen door mensen die het zelf aangaat, van onderop worden aangepakt; ouders in schoolbesturen, marktmeester die met marktkooplui spreekt, bewoners die samen een energiecoöperatie starten. Standpunten  Het CDA stelt verbeteringen voor voor studenten en starters, gezinnen en ouderen. Bestaanszekerheid, eerlijke economie en internationale solidariteit staan centraal. Oplossingen voor klimaat en landbouw moeten we versnellen. Migratie, onderwijs, zorg en wo