Doorgaan naar hoofdcontent

Op een eiland


Afgelopen week was het CDA in Noord-Holland op werkbezoek. De landelijk en provinciaal voorzitters, Ruth Peetom en Jelle Beemsterboer, waren de hele dag in touw: Medemblik, Den Helder en Texel. Alles goed georganiseerd door Marc Haverkamp.
Ook ik ben voor een deel mee geweest; retourtje eiland Texel.

Op Texel wonen dertienenhalf duizend mensen, maar is van veel meer importantie dan je op basis van het inwonersaantal zou verwachten. Rijke flora en fauna van polders, brede zandstranden, duinen, heide, bos en kwelders; natuurlijk veel toerisme; schapen en hun kaas en lammetjes en hun vlees; en de havens voor visserij, pleziervaart en veerdienst.
En de bewoners zijn trots op dit alles en op elkaar; er is een groot verantwoordelijkheidsgevoel naar elkaar toe.

De plaatselijke afdeling Texel had een mooi en afwisselend programma gemaakt. Op de boot verwelkomde een ontvangstcomité van CDA-bestuur en -fractie ons. Daarna leidde Jan-Willem Bakker ons rond op zijn schapenbedrijf ‘De Waddel’. En na een bezoek aan een viskotter in Oude Schild reden we naar de Buureton in Den Burg voor een gesprek over welzijn, zorg en mantelzorg; en een lunch.

Wat mij sterk trof in deze drie werkbezoeken was de hoeveelheid wetten en regels waar deze drie verschillende sectoren mee te maken hebben. Was er in het verleden een schandaal, probleem of wissewasje, dan stond de overheid wel weer klaar met nieuwe wetten, normen, procedures, reglementen, richtsnoeren, voorschriften, regels, bepalingen en verordeningen. Alsof de samenleving maakbaar was; of is.

Jan Willem vertelde dat controleurs zich vooral buigen over de ingevulde formulieren en of de juiste vinkjes zijn gezet. Er wordt geen stap in de stal zelf gezet. Wat is dat toch dat we meer en meer vertrouwen op papier en steeds minder op ons eigen gezond verstand. Zelf noem ik dit regelmatig excel-fetisjisme. Als de lijstjes maar kloppen, dan zal het wel allemaal goed gaan.
Onder andere hierdoor kan fraude ontstaan. De lijstjes zijn wel kloppend te maken, dus lijkt het onderliggende ook wel goed te zijn. Met als voorbeelden scharreleieren, die door legkippen zijn gelegd en paardenvlees, wat als rundvlees wordt geconsumeerd.

Even stond ik te praten met een koeienboer op Texel. Hij vertelde dat al hun melk met vrachtwagens vol het eiland afgaat om vervolgens met vrachtwagens vol melkpakken weer terug te komen. “Waarom verlaat niet alleen het overschot het eiland”, vroeg ik. Een eigen zuivelfabriek was te klein en dit is goedkoper. Maar niet beter.

Ook de visserij heeft met veel regel-gedoe te maken. Besluiten door mensen die zelf te weinig verstand van zaken hebben en zich onvoldoende door mensen uit de praktijk laten adviseren. Zo is er een discussie over het percentage vis dat als ongewenst teruggegooid mag worden; 5% of 7%? Met het oneigenlijke argument van overbevissing worden vissers op kosten gejaagd; zonder dat het doel van duurzame visserij dichterbij komt.

Of pulsvissen. Dat is vissen door met stroomdraden over de zeebodem te slepen, waardoor de vis door elektrische schokken van de bodem wordt opgeschrikt. Formeel in Europa verboden, maar in China vissen een paar duizend schepen met elektrisch vistuig. En dat terwijl pulsvissen goedkoper is, minder bijvangst kent, de zeebodem minder beschadigt en meer grotere vissen vangt. Kortom: beter is.

De oplossing werd ons ook aangereikt: Vertrouwen, kleinschaligheid en de menselijke maat. Vorige maand schreef ik al over TexelEnergie en coöperaties. En deze trend op Texel weer bevestigd. Mensen kunnen met elkaar heel veel voor elkaar krijgen. Daar hebben we geen supergrote overheid voor nodig; maar we kunnen het ook niet overlaten aan een door excessen aangetaste markt. Dat moeten we gewoon met elkaar regelen.

Dus laat mij niet een roepende in de woestijn zijn; of beter passend in dit kader: alleen op een eiland staan. We gaan het met elkaar doen. En doe jij mee?

Groet,
Bert Sonneveld
Europa | Werkgelegenheid en Sociale Zaken | CDA


Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over de Europa. Over dat dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene Led

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i

Vluchtheuvel in het midden is het CDA!

Woensdag 22 november 2023 gaan we allemaal stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En meer dan ooit tevoren wil ik je vragen om CDA te stemmen. Om de idealen, om de standpunten, om de lijsttrekker en om jouw strategisch stem. Idealen De christendemocratie is een politieke stroming van het midden. Niet het neo-liberale marktdenken waarbij de markt heilig is verklaard. Niet het socialistische overheidsdenken waarbij voor oplossingen alleen naar een steeds groter wordende overheid wordt gekeken. Maar wel het saamhorigheidsdenken waarbij problemen door mensen die het zelf aangaat, van onderop worden aangepakt; ouders in schoolbesturen, marktmeester die met marktkooplui spreekt, bewoners die samen een energiecoöperatie starten. Standpunten  Het CDA stelt verbeteringen voor voor studenten en starters, gezinnen en ouderen. Bestaanszekerheid, eerlijke economie en internationale solidariteit staan centraal. Oplossingen voor klimaat en landbouw moeten we versnellen. Migratie, onderwijs, zorg en wo