Doorgaan naar hoofdcontent

Retourtje

Lente bij Kasteel Groeneveld
Ouderwets? Ik?
Ik ben er gewoonweg nog niet aan begonnen.
Uit principe tegen? Nee, dat niet.
Maar ik heb me er nog niet in verdiept.
En misschien ook gewoon uit gewoonte gebruik ik nog steeds geen OV-chipkaart.

Dus koop ik nog steeds een retourtje als ik met de trein reis. Als ik heen reis, kan ik - verder zonder extra kosten en gedoe - ook weer terug.
Met altijd mooie en nieuwe ervaringen op zak; rijker.
En wanneer ik ergens naar toe ga, dan heb ik altijd de wetenschap dat ik weer terug kan; terug naar huis. Dat is prettig.

Ruim een half jaar op landelijk niveau oppositie voeren doet het CDA goed. In twee betekenissen.

Ten eerste wordt er- in mijn ogen - goed oppositie gevoerd. CDA-ers in de Staten Generaal doen de juiste dingen. Dat geldt voor zowel Eerste Kamerleden als - maar zichtbaarder, omdat het daar logischer is - de Tweede Kamerleden. Er wordt geen oppositie gevoerd om het oppositie voeren. Het oppositie voeren is gericht op de eigen agenda; terug te voeren op het eigen verkiezingsprogramma. Of het nu de pensioenen zijn, de tegenwerpingen tegen het sociale leenstelsel zijn of de maatregelen zijn om de werkloosheid te bestrijden.

Ten tweede geeft de nieuwe, verfrissende politieke lijn veel CDA-leden weer de energie en stimulans om hun eigen werk ook stevig op te pakken. De laatste tijd krijg ik dat op veel plaatsen terug. Dat merkte ik bijvoorbeeld bij het debat tussen drie kandidaat voorzitters van het CDJA afgelopen week in Amsterdam en in mijn gesprekken over het CDA en Europa; en ik merk het hoe afdelingen de voorbereidingen van de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 oppakken.

Kortom. Sybrand, Mona, Michel, tweemaal Pieter, Sander, Hanke, Eddy, Madeleine, Peter, Jaco, Raymond en Agnes voeren goed oppositie. En dat goede werk doet het CDA en CDA-ers in het land zichtbaar goed.
Chapeau voor deze 'alle dertien goed'!

Het CDA is op de weg terug. Zo af en toe komt dat terug in de peilingen. Nog niet vaak en goed genoeg. Maar er zijn tekenen van herstel; niet alleen bij de CDA-leden, maar dus ook bij de kiezers. Oud-CDA-stemmers die terugkeren op het nest en ook nog-nooit-CDA-stemmers die zich bij onze partij thuis voelen. Bij de partij voor gezinnen, ouderen en midden- en kleinbedrijven, bij de partij die gelooft in de nieuwe moraal, de partij die het niet van een kolossale overheid moet hebben, geen graaiende markt, maar van coöperaties, netwerken en dus mensen met elkaar.

Goed dat we zo'n retourtje hebben. Een retourtje naar dertien zetels. Maar dus ook met de wetenschap dat we terug gaan naar waar we vandaan kwamen. En met mooie, nieuwe ervaringen op zak. Rijker.
En dat is prettig.

Reis jij met ons mee?

Groet,
Bert Sonneveld
Europa | Werkgelegenheid en Sociale Zaken | CDA

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over de Europa. Over dat dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene Led

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i

Vluchtheuvel in het midden is het CDA!

Woensdag 22 november 2023 gaan we allemaal stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En meer dan ooit tevoren wil ik je vragen om CDA te stemmen. Om de idealen, om de standpunten, om de lijsttrekker en om jouw strategisch stem. Idealen De christendemocratie is een politieke stroming van het midden. Niet het neo-liberale marktdenken waarbij de markt heilig is verklaard. Niet het socialistische overheidsdenken waarbij voor oplossingen alleen naar een steeds groter wordende overheid wordt gekeken. Maar wel het saamhorigheidsdenken waarbij problemen door mensen die het zelf aangaat, van onderop worden aangepakt; ouders in schoolbesturen, marktmeester die met marktkooplui spreekt, bewoners die samen een energiecoöperatie starten. Standpunten  Het CDA stelt verbeteringen voor voor studenten en starters, gezinnen en ouderen. Bestaanszekerheid, eerlijke economie en internationale solidariteit staan centraal. Oplossingen voor klimaat en landbouw moeten we versnellen. Migratie, onderwijs, zorg en wo