Doorgaan naar hoofdcontent

Acht miljard weggegooid

Het grootste probleem van de Europese Unie is het probleem dat mensen in Europa het meest raakt.

Dat probleem is niet de wankele euro, de broodnodige bezuinigingen omdat het begrotingstekort onder de 3% moet blijven, de dalende huizenprijzen, de kortende pensioenfondsen of de stijgende belastingen. Natuurlijk al deze problemen raken veel mensen. En kunnen mensen in grote problemen brengen. Maar het blijft – met alle respect – bij geld. Minder geld.

Het echte grote probleem is de werkloosheid.

De werkloosheid in Europa stijgt en stijgt. In april 2013 waren er bijna 27 miljoen mensen in de Europese Unie werkloos. Voor de crisis – in maart 2008 – waren dat er 16 miljoen. Een toename van 66%.
In Nederland steeg de werkloosheid in dezelfde periode van 260 duizend naar 580 duizend werklozen. Een stijging van 123%; het dubbele van het Europese groeicijfer.

En hoe zit het in onze buurlanden?
België groeide van 338 duizend naar 411 duizend; stijging van 22% (ruim 100% onder de Nederlandse stijging). In Duitsland daalde de werkloosheid in dezelfde periode van 3,26 miljoen naar 2,29 miljoen. En ook in het Verenigd Koninkrijk daalde de werkloosheid sinds oktober 2011.
D – A – A – L – D – E – ! 

De opzet van deze column is niet om een oordeel te vellen over het kabinet Rutte-Asscher. En op basis van de cijfers kan jij prima zelf oordelen. De opzet van deze column is wel om te beseffen wat we er aan de hand is en wat wij er zelf aan kunnen doen.

Werkloosheid raakt mensen diep. Het gevoel aan de kant gezet zijn en er niet meer bij horen, komt heel vaak voor. Pijnlijk. En het raakt mensen in alle leeftijdscategorieën: jongeren, ouderen, de middengroep en alles wat daar tussen zit.

Er is veel aandacht van politici voor de jeugdwerkloosheid. Terecht. Er dreigt namelijk het gevaar van een verloren generatie. Zie ook een eerdere column over oplossen jeugdwerkloosheid.

Politici nemen graag maatregelen. Maar politieke oplossingen zijn vaak niet goed. Het zijn herverdelingsoplossingen. Ze verdelen de koek anders, maar maken de koek niet groter.
Zo ook de acht miljard van de Europese Unie waarover gisteren is besloten. Het – na vier maanden werkloosheid – garanderen van een baan, stageplek of herscholing aan jongeren, maakt de koek niet groter. Want deze jongeren verdringen andere – nieuwe – jeugdwerklozen. Die na vier maanden ook weer gegarandeerd een baan, stageplek of herscholing krijgen. Wat weer ten koste gaat van weer een nieuwe groep.

De werklozen in Nederland schieten trouwens helemaal niets op met deze acht miljard. Dit geld gaat alleen naar Zuid-Europa, omdat de werkloosheid daar veel hoger is. “Zeer terecht”, aldus Rutte. Maar dat is onzin. Het maakt een werkloze niets uit hoe hoog het werkloosheidspercentage in zijn land is; hij wil gewoonweg een baan.

Want de oplossing om de werkloosheid te verlagen, is: banen, banen, banen.
In loondienst, op uitzendbasis, met een detacheringcontract, projectcontracters of als zzp-er. Maar ook wordt werk gecreëerd door startende ondernemers, met bruisende initiatieven en in vernieuwende coöperaties. Laten we daar vandaag nog mee verder gaan. Want dát kunnen wij doen.

En wat politici moeten doen, is de economische groei op gang brengen. Daarvoor zijn hervormingen nodig. Die moeten genomen worden door een regering met visie; én een meerderheid in de beide Kamers. Echte hervormingen kunnen rust op de markten creëren. Daardoor stijgen consumentenvertrouwen en consumentenuitgaven; plus het producentenvertrouwen en bedrijfsinvesteringen. Waardoor de economie weer gaat groeien.
Zo doe je dat.
En dat doe je niet zoals Rutte en Samsom met een oproep om geld uit te gaan geven.

Ik lees en hoor graag jouw reactie.

Groet,
Bert Sonneveld
Europa | Econoom | CDA-lid

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over de Europa. Over dat dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene Led

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i

Vluchtheuvel in het midden is het CDA!

Woensdag 22 november 2023 gaan we allemaal stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En meer dan ooit tevoren wil ik je vragen om CDA te stemmen. Om de idealen, om de standpunten, om de lijsttrekker en om jouw strategisch stem. Idealen De christendemocratie is een politieke stroming van het midden. Niet het neo-liberale marktdenken waarbij de markt heilig is verklaard. Niet het socialistische overheidsdenken waarbij voor oplossingen alleen naar een steeds groter wordende overheid wordt gekeken. Maar wel het saamhorigheidsdenken waarbij problemen door mensen die het zelf aangaat, van onderop worden aangepakt; ouders in schoolbesturen, marktmeester die met marktkooplui spreekt, bewoners die samen een energiecoöperatie starten. Standpunten  Het CDA stelt verbeteringen voor voor studenten en starters, gezinnen en ouderen. Bestaanszekerheid, eerlijke economie en internationale solidariteit staan centraal. Oplossingen voor klimaat en landbouw moeten we versnellen. Migratie, onderwijs, zorg en wo