Doorgaan naar hoofdcontent

Vitaal bezuinigen

Vitale berm
Wilde bloemen in Hilversum. Goed voor bijen en vlinders.
Even rekenen.
Als je in 2015 meer dan 50% meer uitgeeft dan in 2002, dan gaat het eigenlijk wel goed met je. Zelfs als je dit corrigeert voor de inflatie, blijkt dat je in 2012 ruim 20% meer uitgeeft dan tien jaar eerder. Dan gaat het best wel goed met je.
Zeker als de inkomsten met zo ongeveer dezelfde percentages toenemen.

Was het maar waar dat alle Nederlandse huishoudens dit konden zeggen.
In tien jaar is de koopkracht van Nederlanders (mediaan alle huishoudens) met 0,003 gestegen. Dat staat in schril contrast met de stijgingspercentages uit de eerste alinea.

Echter zo’n forse toename van de uitgaven; dat is wel de situatie van de Nederlandse staat.
In 2002 waren de uitgaven van de centrale overheid 174 miljard euro. En voor 2015 worden die – zoals het er nu uitziet – bijna 263 miljard. Een stijging van 89 miljard euro; uitgeschreven € 89.000.000.000,00. Dat is een stijging van meer dan 51%.
Als de uitgaven van de Nederlandse overheid worden gecorrigeerd voor de inflatie (consumentenprijsindex Nederland alle huishoudens afgeleid) dan is er in 2012 21% meer uitgegeven dan tien jaar eerder.
En jaar in, jaar uit zijn de uitgaven gestegen. Niet in één jaar zijn de uitgaven lager dan het jaar daarvoor. Ieder jaar maar weer hoger; en hoger; en hoger.

Hoezo bezuinigingen?

Rutte gaf vorige week in zijn persconferentie aan dat het in Nederland al decennia de gewoonte is dat bij bezuinigingen de formule wordt gehanteerd van twee derde overheidsbezuinigingen op de uitgaven en een derde belastingverhoging. En ook voor volgend jaar – voor de zes miljard bezuinigingen – wil hij die formule hanteren. Vier miljard bezuinigen en de belastingen moeten met twee miljard omhoog.

De belastingen en premieontvangsten van het rijk zijn gestegen van 173 miljard euro in 2002 naar de ruim 235 miljard euro die de Nederlandse overheid hoopt te incasseren in 2013.

In tegenstelling tot Rutte zie ik over de afgelopen jaren alleen maar een forse toename van zowel ’s lands uitgaven als ’s lands inkomsten. Helemaal geen bezuinigingen; 0%. En ik zie geen lastenstijging van 33%, maar – in dezelfde trant – een stijging van de belastingen en premies van 100%.

“Hoe kan dit?”, zal je je afvragen. Want door ‘links’ werden wij toch gewaarschuwd dat we ons land niet moesten kapot bezuinigingen. En nu blijkt dat we helemaal niet bezuinigen.
Korte uitleg. Onze overheid gaat uit van een jaarlijkse stijging van de uitgaven. En als die stijging minder snel moet gaan, dan wordt er gesproken over bezuinigingen. Er kan dus – in woord – bezuinigd worden, terwijl de uitgaven van het ene jaar naar het andere jaar toch stijgen.
Vreemd.

In het bedrijfsleven wordt daar anders mee omgegaan. Daar wordt gesproken van ‘korten op de uitgaven’ als er minder geld uitgegeven kan worden dan in het vorige jaar werd gedaan.
Lijkt mij een stuk logischer.

Dus ik wil dit helemaal niet uitleggen; ik wil hier tegen ageren. Ik wil dat we een kleinere overheid krijgen en dat de samenleving – wij samen dus – meer gaan doen. Ik geloof in het Rijnlands denken en de coöperatiegedachte.

Laten we ons land gezond maken. Dit kunnen we doen door anders te gaan denken. Het gaat niet om ‘kapot bezuinigen’. Wij moeten ‘vitaal bezuinigen’.

Ik hoor het graag of je het met me eens – of oneens – bent.

Groet,
Bert Sonneveld

Econoom | Europa | CDA-lid

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over Europa. Over dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene LedenVerga

Stem op Bert Sonneveld

CDA-partijleider Henri Bontenbal (r) en aankomend Europarlementariër  Bert Sonneveld (l) Deze donderdag, 6 juni 2024, ga jij naar de stembus. Wil jij op mij stemmen? #stemCDA #lijst3nummer12.  In deze blog maak ik duidelijk - voor jou én voor de mensen aan wie jij deze blog doorstuurt - waarom je op mij kan stemmen. Leuke campagne Ik heb enorm van deze campagne genoten. Vooral de reacties die ik ontving in de vorm van likes, het delen van mijn berichten en jouw commentaar. Maar ook WhatsApp-berichten of berichten via LinkedIn ,  Facebook en Instagram . Zoals het bericht dat ik gisteren ontving: "Dank voor je enthousiasme, mooi om te zien hoe je het CDA zo positief uitdraagt". Of het meewandelen op de Europawandelingen in het Gooi als onderdeel van #23000stappen23000stemmen. Of het retweeten door voorzitter van het landelijk CDA Jean Wiertz of politiek influencer  Bram van Gendt . Of ... en ... en ... Maar ook de debatten, het EU-kinderdebat, bedrijfsbezoeken, spreekbeurten b

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i