Doorgaan naar hoofdcontent

6 juni 2024: Decision-Day, 80 jaar na D-day

Bollen de grond in voor een nieuw begin

Op 6 juni 2024 zijn de verkiezingen voor 31 Nederlandse zetels in het Europees Parlement: Decision Day. En op 6 juni 2024 is het de 80e verjaardag van D-Day en de Slag om Normandië.

6 juni 1944

Met een grootschalige landing op het strand van Normandië in de nacht van 5 op 6 juni 1944 begon in de Tweede Wereldoorlog de bevrijding van West-Europa (D-day militaire geschiedenis). 
Met Operatie-Overlord kozen de geallieerden voor een grote amfibische operatie, die het startsein voor de bevrijding van West-Europa moest worden. In Engeland werd een leger van 185.000 man verzameld dat moest oversteken naar Normandië, getransporteerd door een enorme vloot van 1.000 schepen. Het merendeel van de deelnemende oorlogsschepen was Brits en Amerikaans. De invasievloot werd aangevuld met schepen van de Canadese, Franse, Griekse, Nederlandse, Noorse en Poolse marine. De invasie over zee werd voorafgegaan door bombardementen en luchtlandingstroepen. De invasiemacht werd vanuit de lucht ondersteund door 10.000 vliegtuigen.
Het belangrijkste van deze Decision-day (D-day)was dat de geallieerden voet aan wal kregen. Dat lukte. 

D-day was het begin van de bevrijding van Nederland. Dat is een feit als de Duitse troepen in Nederland, Noordwest-Duitsland en Denemarken op 4 mei op de Lűneburger Heide capituleren. Deze capitulatie trad in werking op 5 mei om 08:00 uur. Op 5 mei 1945 viert de Nederlandse bevolking na vijf jaar Duitse bezetting massaal en uitzinnig de bevrijding van Nederland. Men kan weer opgelucht ademhalen en in de dagen erna worden de bevrijders overal feestelijk onthaald.
8 mei 1945 is het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Nog steeds - ieder jaar - herdenken we op 4 mei alle slachtoffers en vieren we op 5 mei de bevrijding. 

Europese Unie

Om een einde te maken aan de frequente en bloedige conflicten met als dieptepunt de Tweede Wereldoorlog, beginnen Europese politici aan nauwe Europese samenwerking. De Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, opgericht in 1951, is de eerste stap naar een duurzame vrede. Op basis van het Schuman-plan ondertekenen zes landen (België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland) een verdrag om hun kolen- en staalindustrie gemeenschappelijk te beheren. Op die manier kan geen land apart oorlogswapens maken om zich, zoals in het verleden, tegen de andere te keren.

De 'geboorte' van het Europees Parlement is op 19 maart 1958. Dan is de eerste bijeenkomst van de Europese Parlementaire Vergadering in Straatsburg.

Anno 2024  is de Europese Unie (EU) een economische en politieke samenwerking van 27 Europese landen (lidstaten). Deze landen hebben de EU bevoegdheden gegeven om gemeenschappelijk Europees beleid te voeren. 
De waarden van de EU (de menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en de mensenrechten) zijn vastgesteld in artikel 2 van het Verdrag van Lissabon en het Handvest van de grondrechten van de EU.
En de doelstellingen van de EU zijn vastgesteld in artikel 3 van het Verdrag van Lissabon. 

In 2012 heeft de EU de Nobelprijs voor de Vrede gekregen voor haar inzet voor vrede, verzoening, democratie en mensenrechten in Europa.

6 juni 2024

Begin juni 2024 kunnen alle kiesgerechtigden in de 27 landen van de Europese Unie naar de stembus gaan voor de samenstelling van het Europees Parlement. In dat parlement krijgt Nederland 31 van de 720 zetels; geen enkel land kan minder dan 6 of meer dan 96 parlementsleden hebben. 

De leden van het Parlement delen zichzelf in in fracties op basis van hun politieke kleur, niet op basis van hun nationaliteit. Het CDA is onderdeel van de EVP (Europese Volkspartij).
Dit zijn alle fracties in het Europees Parlement:
  • Europese Volkspartij (christendemocraten)
  • Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten
  • Renew Europe Group
  • De Groenen/Vrije Europese Alliantie
  • Europese Conservatieven en Hervormers
  • Identiteit en Democratie
  • Links - GUE/NGL
In Nederland zijn de verkiezingen op 6 juni 2024. Belangrijk voor jou om jouw stem te geven aan een Nederlandse kandidaat; om zo besluiten in Europa te beïnvloeden. Met recht: Decision-Day.

Decision-day; D-day

80 jaar na D-day en de Slag om Normandië zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Belangrijk voor de toekomst van Europa. Ik sta op  de 12e plek van de advieslijst voor dat Europees Parlement en wil graag jouw stem. Om op de hoogte te blijven van mijn campagne en wat ik voor jou kan doen in Brussel, volg mij op social media en lees mijn blog 'van Bussum naar Brussel'. Én stel je vraag via bert.sonneveld@hetnet.nl. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over Europa. Over dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene LedenVerga

Stem op Bert Sonneveld

CDA-partijleider Henri Bontenbal (r) en aankomend Europarlementariër  Bert Sonneveld (l) Deze donderdag, 6 juni 2024, ga jij naar de stembus. Wil jij op mij stemmen? #stemCDA #lijst3nummer12.  In deze blog maak ik duidelijk - voor jou én voor de mensen aan wie jij deze blog doorstuurt - waarom je op mij kan stemmen. Leuke campagne Ik heb enorm van deze campagne genoten. Vooral de reacties die ik ontving in de vorm van likes, het delen van mijn berichten en jouw commentaar. Maar ook WhatsApp-berichten of berichten via LinkedIn ,  Facebook en Instagram . Zoals het bericht dat ik gisteren ontving: "Dank voor je enthousiasme, mooi om te zien hoe je het CDA zo positief uitdraagt". Of het meewandelen op de Europawandelingen in het Gooi als onderdeel van #23000stappen23000stemmen. Of het retweeten door voorzitter van het landelijk CDA Jean Wiertz of politiek influencer  Bram van Gendt . Of ... en ... en ... Maar ook de debatten, het EU-kinderdebat, bedrijfsbezoeken, spreekbeurten b

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i