Doorgaan naar hoofdcontent

CDA. Een fatsoenlijk land. Een waardevol Europa

Zwanen boven het Naardermeer

Afgelopen week is het concept verkiezingsprogramma van het CDA voor de Europese verkiezingen van 6 juni aanstaande gepresenteerd. Met de titel 'Een fatsoenlijk land. Een waardevol Europa'. Wat een héérlijk document om te lezen; thuiskomen!

Een aanrader om ook te lezen. Neem er even de tijd voor.

En toch wil ik je graag ook enkele highlights naar voren brengen. Gewoon omdat ik denk dat jij het belangrijk vindt. En ik er campagne mee ga voeren.

Samenwerken waar dat ons sterker maakt

Het CDA wil dat Europa een geopolitiek machtsblok wordt en grip heeft op zijn buitengrenzen. 
  • "Landen van buiten de Europese Unie bedreigen onze nationale en Europese veiligheidsbelangen, China, Rusland en Iran in het bijzonder". Samenwerking op defensiegebied (óók versterking van de Europese defensie-industrie), versterken cyber-defensie en het niet in de uitverkoop doen van onze havens of technologie aan China.
  • "We maken door strenge screening aan de buitengrenzen een onderscheid tussen kansrijke en kansarme asielzoekers en stemmen onze procedures daarop af". Zo voorkomen we het probleem van uitgeprocedeerde asielzoekers en helpen echte vluchtelingen wel.

Een effectiever Europa

Het CDA wil het verhuiscircus naar Straatsburg stoppen. Dat is een eerste efficiencystap.

Gezamenlijke problemen kunnen we - samen - veel effectiever aanpakken. Problemen van onze eigen regio - bijvoorbeeld onze Gooi en Vechtstreek - lossen we zelf op. Het CDA wil dat de EU beter werkt als geheel én voor haar lidstaten.
  • Wij zijn "kritisch op onnodige regels, op doorgeschoten marktdenken en op onuitvoerbare wetgeving". En "willen dat Europese wetgeving meer maatwerk biedt". Dit jaar krijgen we in de financiële dienstverlening te maken met duurzaamheidsrapportage (CSRD), digitale operationele veerkracht van de financiële sector (DORA) en digitalisering van financiële informatie (FIDA). Deze plannen zijn goed, maar de uitwerking is slecht uitgedacht. En ook is er te weinig verschil in wat een hele grote verzekeraar moet doen of een klein, lokaal financieel advieskantoor. Onlogisch.
  • "Daarvoor verminderen we de Europese regeldruk voor lokale overheden, mkb’ers en grenswerkers".
  • "Het CDA wil ruimte in wetgeving om via innovatie en nieuwe meettechnieken op bedrijfsniveau te verduurzamen. Zo krijgen (...) ondernemers de ruimte voor maatwerk, innovatie en vakmanschap om doelen te halen".

Zelfvoorzienend

Het CDA wil dat Europa op eigen benen staat. "Schone energie en eerste levensbehoeften worden binnen de EU geproduceerd". Een tekort aan mondkapjes of antibiotica In Nederland en Europa is slecht; omdat het buiten Europa wordt geproduceerd en in tijden van tekorten het 'eigen land eerst' opgaat. 
  • "In een rechtvaardige en duurzame economie beschermen en vergroenen we onze maakindustrie".
  • " Technologie staat ten dienste van mensen en niet andersom (...). Voor het verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) worden Europese standaarden ontwikkeld. De dominante positie van Big Techbedrijven wordt verder beteugeld en kleine organisaties die willen innoveren worden ondersteund". 

Elkaar de ruimte geven waar dat nodig is

Het CDA - vanuit de christendemocratie - legt verantwoordelijkheden zo dicht mogelijk bij mensen zelf neer. Niet in Europa regelen als we het veel beter dichterbij mensen zelf kunnen regelen. "Europees beleid moet werken (...) in de regio".
  • "We willen steden en regio’s op een schone manier bereikbaar houden". Mooie voorstellen - die ook de verkeersveiligheid bevorderen zijn:
    • "Het kopen van internationale treinkaartjes makkelijker te maken, met kaartjes voor de hele reis van start tot finish (‘through tickets’). Internationale treinkaartjes moeten zonder tariefmuren, met een eenvoudig ticket-systeem te boeken zijn, ook zes tot twaalf maanden voor de reis".
    • "We willen dat er op het Europese wegennet ruim baan wordt gegeven aan milieuvriendelijke auto’s". Daarbij is - mijns inziens - tegenmacht nodig voor de machtige autolobby; en datzelfde geldt voor het stimuleren of verplichten van veiligheidsmiddelen. Om schades te verminderen, maar vooral menselijk leed.

Daar zetten wij ons voor in

Met deze zin sluiten Tom Berendsen, CDA-Lijsttrekker EP-2024, en Henri Bontenbal, Partijleider, het voorwoord van het 'Ontwerpverkiezingsprogramma Europees Parlement 2024-2029' af. 

Daar sluit ik me van harte bij aan!

Mail me jouw vraag over Europa, de EU of het CDA. En blijf mijn blogs liken en delen.
Tot volgende week!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over de Europa. Over dat dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene Led

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i

Vluchtheuvel in het midden is het CDA!

Woensdag 22 november 2023 gaan we allemaal stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En meer dan ooit tevoren wil ik je vragen om CDA te stemmen. Om de idealen, om de standpunten, om de lijsttrekker en om jouw strategisch stem. Idealen De christendemocratie is een politieke stroming van het midden. Niet het neo-liberale marktdenken waarbij de markt heilig is verklaard. Niet het socialistische overheidsdenken waarbij voor oplossingen alleen naar een steeds groter wordende overheid wordt gekeken. Maar wel het saamhorigheidsdenken waarbij problemen door mensen die het zelf aangaat, van onderop worden aangepakt; ouders in schoolbesturen, marktmeester die met marktkooplui spreekt, bewoners die samen een energiecoöperatie starten. Standpunten  Het CDA stelt verbeteringen voor voor studenten en starters, gezinnen en ouderen. Bestaanszekerheid, eerlijke economie en internationale solidariteit staan centraal. Oplossingen voor klimaat en landbouw moeten we versnellen. Migratie, onderwijs, zorg en wo