Doorgaan naar hoofdcontent

Kringen in de vijver

Meer ...

Meer kringen. In de campagnevijver voor de Europese verkiezingen. 

en groter

En grotere kringen. 

Dat wil ik graag - samen met jou en jullie - bereiken. Want iedereen die we samen extra bereiken is een extra potentiële kiezer. En je weet: ik heb 23.000 voorkeursstemmen nodig voor een plek in het Europees Parlement. En de signalen zijn goed. Ik krijg steeds meer positieve berichten van mensen die op mij gaan stemmen.

Positief

De campagne gaat - tot nu toe - heel goed. Afgelopen week hebben mijn berichten op LinkedIn al meer dan 23.000 views gekregen. Het bericht 'Mijn vader viert zijn 85 jaar' deed het het beste; met op een goede tweede plek 'Stop maandelijks verhuiscircus naar Straatsburg'.
... feitelijk zijn het 27.521 views, maar het getal 23.000 wil ik graag extra benadrukken vanwege de hashtag #23000stappen23000stemmen. 

Europa-wandelingen

Maar views zijn nog geen stemmen op 6 juni. Veel werk te doen. Daarom heb ik deze week ook de Europa-wandelingen gelanceerd. Op 8 plaatsen in de Gooi en Vechtstreek ga ik in wandelend in gesprek met inwoners: Muiden op vrijdag 24 mei, Wijdemeren op 27 mei, Huizen op 28 mei, Laren op 30 mei, Blaricum op 1 juni, Naarden op 2 juni, Hilversum op 3 juni en Bussum op 4 juni. Meer informatie op BussumsNieuws.

Ook - op verzoek - een blik op de Europese politieke families en hun Nederlandse partijen.

Europese families

In het Europees Parlement zijn er 7 fracties. En de ontwikkelingen met de Nederlandse partijen en díe fracties zijn - op zijn minst - interessant. Eerst maar even de fracties op een rij; met krachtig in het midden de EVP (Europese VolksPartij) of - in het Engels - EPP:
  • Uiterst links - GUE/NGL
  • Groenen
  • Sociaaldemocraten - S&D
  • Christendemocraten - EPP
  • Liberalen - Renew
  • Nationaalconservatieven - ECR
  • Extreemrechts - ID

En de Nederlandse partijen:

  • PVV is nu lid van de ID-familie met AfD, Vlaams Belang en Rassemblement National (van Marine le Pen). En de laatste wil na de verkiezingen  niet meer met de eerste in 1 fractie zitten. Wat doet de PVV? Nog extreemrechtser? Je weet dus niet wat je krijgt.
  • PvdA en GroenLinks doen in Nederland met 1 lijst mee, maar splitsen zich op in 2 fracties; in de Groenen en de Sociaaldemocraten. Als je op de een stemt, komt de ander in het parlement. En wordt dan het Nederlandse of - via de Europese fractie - anders gestemd. Je weet dus niet wat je krijgt.
  • VVD is nu lid van Renew. Maar vanuit die familie komen geluiden als “met de samenwerking met de PVV is een rode lijn overschreden”, “zeer bezorgd”, “vreselijk teleurgesteld”, “verrast” en “onvoorstelbaar”. Consequenties kunnen zijn dat de VVD wordt geroyeerd of dat VVD-ers minder invloed krijgen. Je weet dus niet wat je krijgt.
  • NSC en BBB willen lid worden van de christendemocraten. CDA-lijsttrekker Tom Berendsen zei in de Volkskrant: “Laten we eerst kijken wie er zetels halen in het Europees Parlement.” Als ze aan 1 zetel halen; wat verre van zeker is, dan past  het BBB-standpunt over Oekraïne niet bij de EVP. En de nieuwe regering van deze partijen met PVV correspondeert niet met de stelregels van de EVP.  Je weet dus niet wat je krijgt.
  • ChristenUnie en SGP staan nu in de peiling op nul zetels. Als ze geen zetel halen dan is iedere stem op een van deze partijen een verloren stem. Want dan wordt jouw stem verdeeld over de overige partijen; ook partijen waar je echt nooit op zou stemmen. Je weet dus niet wat je krijgt.
Met het CDA weet je wel wat je krijgt. De - hoogstwaarschijnlijk - grootste fractie in het Europees Parlement. Belangrijke posities. Noem het saai, maar het is wel duidelijk.

Mijn speerpunten: een meer #veilig, #werkbaar en #zelfvoorzienend #Europa

Veilig Europa. Wij moeten meer samenwerken op defensiegebied om afschrikwekkend genoeg te zijn om niet aangevallen te worden; niet alleen militair maar ook voor technologische aanvallen zoals AI en cyberaanvallen. En we moeten onze gezamenlijke buitengrens beter bewaken door kansrijke en kansarme asielzoekers te scheiden.
Werkbaar Europa. Teveel EU-wetten zijn het resultaat van compromissen van compromissen en te weinig wordt er naar de uitvoerbaarheid gekeken. “Ja, ik ben voorstander van de grote problemen samen aanpakken, maar... ik ga goed letten op de uitvoerbaarheid, want anders worden het loze wetten!”
Zelfvoorzienend Europa. We zijn in de EU te afhankelijk geworden van landen buiten Europa. Amerika voor onze veiligheid, Rusland voor energie en China voor spullen. Helaas ook van landen, de laatste twee en bijvoorbeeld Iran, die slechte bedoelingen hebben. “Voor medicijnen willen we niet afhankelijk worden van China of andere landen buiten de EU”.

Nog 2 weken

Over ruim 2 weken is het 6 juni. D-day voor Europa. Krijgen we rechts of links? Of help jij het christendemocratische midden aan een goede uitslag. Door mijn berichten te liken, delen en van commentaar te voorzien help je mee om meer én grotere kringen te krijgen in de Europese campagnevijver. En zorg je voor een beter Europa.

Alvast bedankt!





Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over Europa. Over dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene LedenVerga

Stem op Bert Sonneveld

CDA-partijleider Henri Bontenbal (r) en aankomend Europarlementariër  Bert Sonneveld (l) Deze donderdag, 6 juni 2024, ga jij naar de stembus. Wil jij op mij stemmen? #stemCDA #lijst3nummer12.  In deze blog maak ik duidelijk - voor jou én voor de mensen aan wie jij deze blog doorstuurt - waarom je op mij kan stemmen. Leuke campagne Ik heb enorm van deze campagne genoten. Vooral de reacties die ik ontving in de vorm van likes, het delen van mijn berichten en jouw commentaar. Maar ook WhatsApp-berichten of berichten via LinkedIn ,  Facebook en Instagram . Zoals het bericht dat ik gisteren ontving: "Dank voor je enthousiasme, mooi om te zien hoe je het CDA zo positief uitdraagt". Of het meewandelen op de Europawandelingen in het Gooi als onderdeel van #23000stappen23000stemmen. Of het retweeten door voorzitter van het landelijk CDA Jean Wiertz of politiek influencer  Bram van Gendt . Of ... en ... en ... Maar ook de debatten, het EU-kinderdebat, bedrijfsbezoeken, spreekbeurten b

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i