Punt 1.1.7 uit het CDA-verkiezingsprogramma luidt: “Het CDA wil het verhuiscircus naar Straatsburg stoppen”. Lekker kort. Lekker duidelijk.
Populisme
Maar het neigt ook wel naar een populistische uitspraak. Lekker makkelijk. Maar niet te doen zonder verdragswijziging. Er is namelijk vastgelegd dat de Europarlementariërs 12 keer per jaar in Frankrijk moeten bijeenkomen. Frankrijk is al twee keer naar de rechter gestapt om het Europees parlement te dwingen 12 keer per jaar in Straatsburg te vergaderen; in 1995 en in 2011. Met - Frans - succes.
Een grote meerderheid van de leden van het Europees parlement wil nu al af van het maandelijkse verhuiscircus. Maar die gaan er niet over. Voor aanpassing van het verdrag is steun van alle lidstaten nodig. Dus ook van Frankrijk
Een grote meerderheid van de leden van het Europees parlement wil nu al af van het maandelijkse verhuiscircus. Maar die gaan er niet over. Voor aanpassing van het verdrag is steun van alle lidstaten nodig. Dus ook van Frankrijk
Idealisme
Het is ook een stevige uitspraak vanuit ideologisch oogpunt. Een van de vier uitgangspunten van het CDA - van de christendemocratie - is rentmeesterschap. Dit naast solidariteit, gespreide verantwoordelijkheid en gerechtigheid. Met rentmeesterschap bedoelen we dat we er naar streven dat we de wereld beter achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Een goed (ander) voorbeeld van rentmeesterschap is onze keuze voor ambitieus en realistisch klimaatbeleid. Maar rentmeesterschap gaat ook over financiën. En dan komen we bij het punt van het maandelijkse verhuiscircus. Dat kost 200 miljoen euro per jaar. En dat past niet bij wat wij als CDA-er willen: verantwoordelijk omgaan met belastinggeld omdat we de volgende generatie niet met onze rekening mogen opzadelen.Realisme
Het CDA wil dat we in Europa besluitvaardiger opereren. Dat geldt niet alleen besluitvaardiger opereren in het gezamenlijk buitenlandbeleid. Het betekent ook dat we kritisch kijken naar het functioneren van de Europese Unie. De controlerende rol van het Europees Parlement - als enig rechtstreeks gekozen Europese volksvertegenwoordiging - willen we versterken door individuele commissarissen weg te kunnen sturen, verzwaring van het vragenrecht en het toekennen van het initiatiefrecht om zelf wetsvoorstellen te doen (altijd gesteund door een meerderheid van de nationale parlementen).
Én: het CDA loopt niet weg om - voor zover onze actiepunten om een verdragswijziging vragen - daartoe over te gaan.
Ook realisme: over dit miljoenenverslindende verhuiscircus krijg ik zeer vaak de vraag wat ik er aan ga doen.
Conclusie
Geen populisme, maar vanuit idealisme en realisme.
Het is niet makkelijk om het te wijzigen. Maar ik mijn uiterste best doen om het wel te doen. Om het maandelijkse verhuiscircus van Brussel naar Straatsburg (en weer terug) te stoppen.
... tenminste als jij - en 22.999 anderen - op 6 juni het bolletje rood kleuren voor #lijst3nummer12.
Assurantiebelasting
Vandaag spoorde iemand me aan met "Werk aan de winkel, Bert".
"Als jij je in de EU inzet voor de verzekeringsbranche dan zou je kunnen werken aan het gelijktrekken van assurantiebelasting. Elk land in de EU kent andere tarieven en het is bizar dat elke grensoverstijgende polis jaarlijks helemaal uitgesplitst moet worden per land. Het gaat in Nederland (hoogste assurantiebelasting van de hele EU!) om 3,66 miljard euro per jaar waarvan in 2013 het tarief tijdelijk op 21% werd gezet... we zijn 11 jaar verder en het is nog steeds 21%".
Populisme, idealisme en realisme
Populisme is: Ik ga de assurantiebelasting in Nederland verlagen en de hele EU op hetzelfde - lage - tarief krijgen.
Idealisme is: Subsidiariteit is belangrijk begrip binnen het CDA-gedachtegoed. De EU moet niets doen dat door landen beter afgehandeld kan worden. Belastingheffing blijft - zeggen we als CDA - een nationale aangelegenheid. Daar gaat de EU dus helemaal niet over.
Realisme is: Het CDA wil grensoverschrijdend ondernemen zo eenvoudig mogelijk maken. Dus dit probleem van het verschil in assurantiebelastingtarieven past heel goed bij een van mijn drie speerpunten: een meer #werkbaar #Europa (naast meer #veilig en #zelfvoorzienend).
Oké, ik pak de uitdaging ‘werk aan de winkel’ heel graag op!
Vragen en Europese dilemma's
Afgelopen week kreeg ik onder andere vragen over het maandelijkse verhuiscircus naar Straatsburg en over assurantiebelasting.
Graag lees of hoor ik jouw vraag of dilemma. Ik geef je graag antwoord of mijn visie.
Reacties
Een reactie posten