Doorgaan naar hoofdcontent

Een beter Europa door Nederlandse invloed


Veel meer het Nederlandse geluid in de Europese Unie laten horen in plaats van uitleggen van ze daar doen. Ik wil zaken omdraaien: gewoon uw belangen behartigen.
Europa is een mooi ideaal, waarvoor ik me volledig wil inzetten. Maar Europa kan - moet - beter; dat is mijn opdracht. En dit is mijn tienpuntenplan:

1.       Banen, banen, banen.
Veel is er gesproken over de schuldenproblemen van landen, banken en burgers. Nu de aanpak van werkloosheid!
De Europese Unie moet inzetten op het aanjagen van de economische groei; het belangrijkste middel in de strijd tegen werkloosheid. Het bestaande geld voor Europese regio’s moet naar arbeidsintensieve projecten in onderpresterende regio’s. Geen export van grondstoffen als olijven, graan en druiven maar eindproducten.
Regio’s zijn verplicht om te zorgen voor werk voor hun inwoners, zodat er geen volksverhuizing naar Noordwest Europa volgt.
Natuurlijk blijft ‘Sociale Zekerheid’ de verantwoordelijkheid van Nederland; wordt niet overgeheveld naar Brussel.

2.       Eerlijk werk.
De Europese Unie moet krachtig optreden tegen oneerlijke constructies met lagere lonen dan de CAO- of minimumlonen of ontduiking van sociale premies. Er moeten minimumeisen aan en gegevensuitwisseling van ZZP'ers komen, die in meerdere landen werken. ZZP-schap moet geen verhulling zijn van oneerlijke concurrentie van Oost- en Zuid-Europeanen op de arbeidsmarkt.
Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt moeten beter matchen zodat de Nederlandse taal weer aan het zieken- en verpleeghuisbed wordt gesproken en er meer ‘eigen’ techneuten in de Eemshaven en scheepsbouw werken.
Eerlijk. Ik geloof in samenwerkende mensen, het Rijnlands model en de coöperatie. De aandacht moet af van aandeelwaarde naar klanten en medewerkers.

3.       Gezonde en overzichtelijke banken.
Een bankenunie kan de euro stabieler maken. Maar eerst moeten de Europese banken gezonder worden met als uiterste pressiemiddel om banken tot afschrijven te dwingen. Ik ben tegen directe steun van banken uit het ESM.
Er moet in de bankenunie een fusiestop komen op grote banken; banken mogen niet machtiger worden dan landen.

4.       Belastingfraude en doorsluizen van geld tegengaan.
De crisis moet niet enkel door de middenklasse betaald worden. De Europese Unie moet de uitwisseling van belastinggegevens van burgers en bedrijven gaan verplichten, zodat multinationals en zwartspaarders niet langer de dans ontspringen. De EU moet drukmiddelen inzetten naar Zwitserland als zij een grote rol blijven spelen met zwart geld.

5.       Rekenschap afleggen over ons belastinggeld.
De Europese Unie moet uitgaven beter controleren; eigen controles én controles door de EU-landen. Budgetten zonder EU-lidstaatverklaring of goedkeurende accountantsverklaring moeten worden bevroren of ingekort.
Het Europees Parlement gaat actief toezicht houden op het ESM, dat haar boeken moet publiceren.

6.       Tijdelijke stop op uitbreiding. Stop toetreding Turkije.
Tot 2020 treden geen nieuwe landen tot de Europese Unie en de Eurozone toe, omdat beiden daar zelf niet aan toe zijn.
De EU stopt, vanwege de ontwikkelingen in dat land, de toetredingsonderhandelingen met Turkije. Ik wil wel een strategisch alliantie met Turkije, vanwege het belang voor Europa en Nederland.

7.       Ik wil niet vergaderen in Straatsburg.
Het heen en weer reizen van Europarlementariërs en Europese ambtenaren tussen Brussel en Straatsburg moet stoppen. Dat bespaart veel tijd en 200 miljoen aan kosten. De meeste logische vestigingsplaats voor het Europees Parlement is Brussel. Bij een volgend verdragswijziging zal Frankrijk wisselgeld geboden moeten worden voor het laten vallen van Straatsburg.
Overbodige luxe voor Europarlementariërs, zoals een kilometervergoeding van 50 eurocent per kilometer, moeten sterk versoberd worden.

8.       Verbod op schaliegaswinning in heel Europa.
De voor- en nadelen van schaliegas vallen zo ongeveer tegen elkaar weg maar wat overblijft zijn de enorme risico’s zoals vervuiling door meer CO2-uitstoot, vervuiling van bodem en drinkwater en aardbevingen. Ik wil niet dat onze kinderen de rotzooi moeten opruimen van ons economisch, korte termijn gewin.
Daarom ga ik inzetten op subsidieloze ontwikkeling van duurzame energie. Mooie initiatieven als lokale energiecoöperaties steun ik van harte.

9.       Streng en rechtvaardig Europees asielbeleid.
Beleid moet zijn gericht op het voorkomen van economische migratie.
Zuid-Europa kan de toestroom van immigranten niet meer aan. Er moet een stevige aanpak komen om de buitengrenzen van de Europese Unie te sluiten voor illegale immigratie. Want een nauwere samenwerking kan leiden tot veiligere grenzen. Informatie moet gedeeld worden. Krachten moeten gebundeld worden.
  
10.    Wat in Nederland kan, moet in Nederland.
We hebben de Europese Unie niet nodig voor onze pensioenen, kleine aanbestedingen, cookiewetgeving en vrouwenquota.
Europa moet ook regels, richtlijnen en bevoegdheden teruggeven aan de landen. Subsidiariteit – een voor het CDA zeer belangrijk uitgangspunt – is leidend. Als een meerderheid van de nationale parlementen een richtlijn wil intrekken dan wordt de richtlijn binnen bijvoorbeeld een jaar ingetrokken. Een procedure daarvoor moet bij de volgende verdragswijziging worden ingevoerd.


Kortom, het moet #anders.

Bert Sonneveld.
Econoom | Europa | CDA-lid


Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over Europa. Over dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene LedenVerga

Stem op Bert Sonneveld

CDA-partijleider Henri Bontenbal (r) en aankomend Europarlementariër  Bert Sonneveld (l) Deze donderdag, 6 juni 2024, ga jij naar de stembus. Wil jij op mij stemmen? #stemCDA #lijst3nummer12.  In deze blog maak ik duidelijk - voor jou én voor de mensen aan wie jij deze blog doorstuurt - waarom je op mij kan stemmen. Leuke campagne Ik heb enorm van deze campagne genoten. Vooral de reacties die ik ontving in de vorm van likes, het delen van mijn berichten en jouw commentaar. Maar ook WhatsApp-berichten of berichten via LinkedIn ,  Facebook en Instagram . Zoals het bericht dat ik gisteren ontving: "Dank voor je enthousiasme, mooi om te zien hoe je het CDA zo positief uitdraagt". Of het meewandelen op de Europawandelingen in het Gooi als onderdeel van #23000stappen23000stemmen. Of het retweeten door voorzitter van het landelijk CDA Jean Wiertz of politiek influencer  Bram van Gendt . Of ... en ... en ... Maar ook de debatten, het EU-kinderdebat, bedrijfsbezoeken, spreekbeurten b

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i