Dank weer voor de ondersteuningen, likes en het delen van mijn blogs en andere posts op social media.
Uit alle - politieke - hoeken komen er positieve berichten. Deze week ook uit de D66-hoek; misschien wel omdat D66 op hun congres vol voor een federaal Europa gaan en vergeten dat we veel in Nederland zelf - beter - kunnen beslissen.
Die ondersteuningen? Dat voelt goed en geeft energie om door te gaan!
Eurobarometer
Eind 2023 is de 100e keer de Eurobarometer verschenen. Dit is een opiniepeiling die sinds 1973 wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie om de publieke opinie in de EU-landen te meten. En ik vond het een mooi onderwerp voor de blog van deze week.
We zijn blij met de EU
- Eén van de conclusies is dat 85% van de Nederlanders niet denkt dat Nederland de toekomst beter aan kan buiten de Europese Unie. Mooi, dan denken we er grotendeels hetzelfde over.
- Ook goed om te lezen is wat de persoonlijke betekenis van de Europese Unie is. Als antwoord geven we: de vrijheid om overal in de Europese Unie te kunnen reizen, studeren en werken (61%), de euro (45%) en vrede (44%).
- Voor meer dan 80% zijn wij vóór Europese samenwerking met de euro als munteenheid (87%), defensie- en veiligheidsbeleid (85%), handelsbeleid (83%), migratiebeleid (82%) en energiebeleid (80%). Heel fijn dit; want 'alleen ga je sneller, maar samen kom je verder'.
Waarden
De 5 meest passende waarden van de Europese Unie vinden we:
- Democratie: 48%
- Vrede: 46%
- Mensenrechten: 40%
- Solidariteit, steun aan anderen: 35%
- De rechtsstaat: 35%
Belangrijk om deze waarden te koesteren. En te beschermen. Dat is mooi en past heel goed in het CDA-verkiezingsprogramma: "Wij kiezen voor een Europa dat van waarde is voor alle Nederlanders en Europeanen. Onze bestaanszekerheid en manier van leven kunnen we alleen beschermen in een sterk
Europa dat op eigen benen staat. Er is werk aan de winkel. De EU moet zich bewijzen als waardengemeenschap en verantwoordelijkheid nemen voor onze gezamenlijke toekomst. Voor een fatsoenlijk Europa".
Gezamenlijk asielbeleid
"Nederlanders zijn in grote mate voor een gemeenschappelijk Europees asielstelsel (84%), meer dan EU-burgers gemiddeld (68%)", is er in de Eurobarometer te lezen. Hoe tof is het dat het CDA dat gezamenlijk asielbeleid zo invult: "We beschermen de grenzen van Europa tegen illegale immigratie. Screening van asielzoekers gebeurt aan de buitengrens. Vandaaruit worden afgewezen asielzoekers direct teruggestuurd naar het land van herkomst".
Wel - of geen - kennis van hoe Europa werkt?
Iets meer dan de helft van de Nederlanders denkt dat zij zelf goed geïnformeerd zijn over Europa (51%). Maar bij een check daarvan blijkt maar 14% van ons het juiste antwoord te geven op 3 stellingen over Europa: over de eurozone (antwoord: de landen van de Europese Unie die de euro als munt hebben), over de wijze van verkiezing van de leden van het Europees Parlement (antwoord: via verkiezingen eens in de 5 jaar; straks op 6 juni 2024) en over het EU-lidmaatschap van Zwitserland (antwoord: niet, maar betalen wel mee en hebben veel Europese wetgeving).
Gelukkig hoef ik om jou, als vaste lezer van mijn blogs, niet druk te maken of jij goed geïnformeerd bent over Europa (en de Europese verkiezingen).
Het kan beter
Ja, we kunnen de Europese Unie nog beter maken. Zelf geloof ik dat we - samen - moeten gaan voor een Europa dat meer #veilig, meer #werkbaar en meer #zelfvoorzienend is. Wil je weten hoe ik dat wil bereiken als Europarlementariër? Lees mijn blog van vorige week 'Wat doe ik - concreet - voor jou?'.
Tot volgende week!
... en blijf doorgaan met het liken, delen en van mijn blogs en andere berichten op social media.
Want: samen maken we er een succesvolle campagne van. Wil je op een andere manier bijdragen? Ook dat kan.
Thnx!
Reacties
Een reactie posten