Doorgaan naar hoofdcontent

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen


Promovideo Bert Sonneveld

Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken.
En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot …
… Brussel. 
😂

Top 4 onderwerpen

Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘Blij met de EU; en het kan beter’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024). 
De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - in overleg met jullie - drie andere speerpunten gekozen: meer #veilig, #werkbaar en #zelfvoorzienend #Europa. En ten derde omdat met name volksgezondheid niet mijn expertise is.

Maar gelukkig!

Toen ik inzoomde op de 4 onderwerpen bleken de hierboven getoonde onderwerpen afkomstig te zijn van alle EU-inwoners. Maar wij zijn Nederland en Nederlandse stemmers vinden 4 andere onderwerpen belangrijker. Zie het de lichtblauwe balken in het plaatje hieronder.

En dat is óók Europa; en mijn inzet. We zijn - blijkbaar - anders dan de inwoners van de andere 26 lidstaten; dat moet ook zo blijven. En de campagne moet ingaan op onze zorgen en onderwerpen; en vooral ná de campagne, in de 5 jaar - als jullie dat mogelijk maken - in het Europarlement. Niet één pot nat. Maar het unieke van ons land koesteren. Samen met andere landen doen wat we beter samen kunnen doen; en in Nederland doen wat we zelf beter kunnen. Geen federatie, maar wel betere samenwerking.

De 4 (+ 1) Nederlandse onderwerpen 

Oké. De Nederlandse onderwerpen gaven me een gevoel van thuiskomen; dát vinden wij belangrijk! Het past goed in mijn - en onze - speerpunten. En dit is mijn inzet op deze onderwerpen:

Een meer #veilig #Europa:

  • The EU’s defence and security (nummer 1 antwoord; 50%) en Migration and asylum (nummer 2 antwoord; 48%): 
    • Er is oorlog in Europa; Rusland heeft met brute kracht Oekraïne aangevallen. Als Nederland - en Europa - moeten we steun geven aan Oekraïne. Zij mogen de oorlog niet verliezen, want Poetin zal niet stoppen bij de grens. Daarom moeten we ons zelf ook beter bewapenen; het moet zo afschrikwekkend zijn dat we daardoor veilig zijn.
    • De buitengrenzen van Europa moeten beter worden bewaakt. Niemand moet het in zijn hoofd halen om de grens of de Middellandse Zee over te steken. Dat als uitgangspunt. En als extra maatregel is het goed om meteen aan de grens te splitsen tussen kansrijk en kansarm als het gaat om het verkrijgen van een asielstatus. Asielzoekers die recht hebben op verblijf in de Europese Unie moeten we beter behandelen; kortere procedures.

Een meer #werkbaar #Europa:

  • Actions against climate change (nummer 3 antwoord; 45%) en The EU’s autonomy in the fields of industry and energy (nummer 8 antwoord; 22%)
    • In het CDA-programma staat: "We bieden zekerheid door ambitieus en realistisch klimaatbeleid. We geven de aarde schoon door aan de volgende generatie, met behoud van banen in Nederland". Een kerosineheffing is bijvoorbeeld een prima idee. Kernwoorden zijn 'groene economie', 'het stimuleren van innovatie en circulariteit', 'het beprijzen van vervuiling', 'kleine modulaire kerncentrales (SMRs)' en een 'hernieuwbare energiemix'.
    • Schone energie, eerste levensbehoeften en essentiële producten moeten binnen de EU worden geproduceerd. Wij willen niet afhankelijk zijn van landen buiten de EU zoals China en - voorheen - Rusland. Havens en internetmasten doen we niet in de uitverkoop. En als er wel grondstoffen binnen de EU grenzen zijn, moeten we alles (innovatie bijvoorbeeld) inzetten om die te (gaan) gebruiken. "Als je een elektrische auto wil rijden, moet je ook de batterij willen maken. We kunnen niet afhankelijk zijn van twijfelachtige regimes”, zegt CDA-lijsttrekker voor Europa Tom Berendsen.

Een meer #zelfvoorzienend #Europa:

  • The future of Europe (nummer 4 antwoord; 32%)
    • "Als christendemocraten weten wij dat het ons alleen goed gaat als het de landen om ons heen ook goed gaat. Dat een fatsoenlijk Europa moet samenwerken op de uitdagingen die we alleen niet goed aan kunnen. Een fatsoenlijk Europa waar we onszelf kunnen verdedigen, onszelf van schone energie voorzien, controle hebben over onze buitengrens én zelf produceren wat we nodig hebben voor de economie van de toekomst". Zo zien wij, CDA-ers, de toekomst. De EU is een waardengemeenschap. Voor vrijheid, recht en democratie moeten we blijven vechten. Saamhorigheid en gemeenschapszin moeten we koesteren en uitbouwen.

Oók andere onderwerpen

Natuurlijk kan je me ook aanspreken over andere onderwerpen. Vanuit mijn werk bij de Vereende heb ik veel te maken gehad met ‘de strijd tegen armoede en sociale uitsluting’. Ik ben econoom en heb vele jaren gewerkt in de uitzendbranche en detachering, dus ook het onderwerp ‘ondersteuning van de economie en het creëren van nieuwe banen’ ken ik goed. En ook ‘Democratie en de rechtsstaat’ en ‘De digitalisering van de Europese economie en samenleving’ kan ik een boom opzetten en goede voorstellen ter verbetering indienen of verbeteren.

Kom maar op met jouw vraag of dilemma!

Meer weten over een onderwerp of heb je een Europees dilemma? Laat het me weten, dan geef ik je mijn antwoord en/of mijn visie. Misschien een volgend onderwerp voor mijn blog.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over de Europa. Over dat dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene Led

Vluchtheuvel in het midden is het CDA!

Woensdag 22 november 2023 gaan we allemaal stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En meer dan ooit tevoren wil ik je vragen om CDA te stemmen. Om de idealen, om de standpunten, om de lijsttrekker en om jouw strategisch stem. Idealen De christendemocratie is een politieke stroming van het midden. Niet het neo-liberale marktdenken waarbij de markt heilig is verklaard. Niet het socialistische overheidsdenken waarbij voor oplossingen alleen naar een steeds groter wordende overheid wordt gekeken. Maar wel het saamhorigheidsdenken waarbij problemen door mensen die het zelf aangaat, van onderop worden aangepakt; ouders in schoolbesturen, marktmeester die met marktkooplui spreekt, bewoners die samen een energiecoöperatie starten. Standpunten  Het CDA stelt verbeteringen voor voor studenten en starters, gezinnen en ouderen. Bestaanszekerheid, eerlijke economie en internationale solidariteit staan centraal. Oplossingen voor klimaat en landbouw moeten we versnellen. Migratie, onderwijs, zorg en wo