Doorgaan naar hoofdcontent

Kleine kans, grote impact

Als 23.000 stappen me naar een plek als
Machu Picchu brengen, waar brengen
23.000 stemmen me dan? 

Topweek was het weer. Het CDA heeft succesvol de kandidatenlijst voor de Europese Parlementsverkiezing ingeleverd bij de Kiesraad. Dat was - door mij - extra ingewikkeld omdat de ‘natte’ handtekening gezet moest worden tijdens onze sabbatical-reis door Zuid-Amerika. Alles gelukt!

Leiderschapsstijl 

Ook weer mooie gesprekken gevoerd met connecties op LinkedIn. Soms eerst de (politieke) inhoud in, soms meteen steun, soms aanvullende vragen, soms een ‘nee’ en soms gesprekken met oud-collega's over de mooie tijd toen we samenwerkten. Zoals deze reactie: "Heb je blog gelezen over wat je gaat doen en (hoewel ik geen CDA-er ben ;-) ben ik het helemaal eens met jouw visie op Europa. Daarom, maar ook omdat ik jouw leiderschapsstijl natuurlijk goed ken; jij kan op mijn steun rekenen!".

Maak ik wel een kans?

Ook kreeg ik de vraag hoe realistisch het is dat ik gekozen word. Mijn antwoord is - zoals de titel van deze blog - 'kleine kans, grote impact'. 

23.000 stemmen

Dat wil ik toch graag nog even uitleggen. De Europese verkiezingen van de afgelopen 25 jaar is - op uitzondering na - geen CDA-er in het Europees Parlement gekozen zonder dat hij of zij de voorkeursdrempel heeft gehaald. Grof berekend is deze drempel op 6 juni 23.000 stemmen. Iemand die dit aantal voorkeursstemmen behaald, komt 'bovenaan' de CDA-kandidatenlijst en - tenzij een andere CDA-er meer stemmen heeft - is gekozen in het Europarlement. In de blog van een aantal weken geleden, '23.000 stemmen - 23.000 stappen' heb ik een oproep gedaan tot een campagne samen met de mensen om mij heen; om er samen een succesvolle campagne van te maken en mij gekozen te krijgen als Europarlementariër. Want iedere stem telt; net zoals iedere stap telt bij het halen van het doel van 23.000 stappen per dag.

Goed idee, slecht uitvoerbaar

Deze week kwam het Verbond van Verzekeraars met een ‘overzicht groene Europese wetgeving’, waar maanden hard aan is gewerkt. Heel nuttig. Maar het is natuurlijk van de zotte dat er een 15-pagina-dik document nodig is om een beetje overzicht te krijgen van wat er uit Brussel op onze branche afkomt; en dat gaat alleen nog maar over groene regels. De AFM kwam ook deze week met een 15-minuten-longread ‘DORA-update’, met de oproep “wacht niet te lang en vergroot uw inspanningen”. Hoe moet een kleine verzekeraar dat doen? En om dan ook maar niet te spreken over de legertjes consultants die iedere verzekeraar nodig hebben om dat regel-overzicht om te zetten in beleid en uitvoering (IT-capaciteit!). Onzinnig! Want al die kosten worden doorberekend in de premie. En dat betalen de klanten; wij dus. Goed - of juist een slecht - voorbeeld van ‘goed idee, slecht uitvoerbaar’. Laat dat nu net de titel zijn van mijn opinie in vakblad VVP, met als ondertitel: “plannen zij pas goed als ze ook uitgevoerd kunnen worden”.

Een meer #werkbaar #Europa!

Zoals hopelijk inmiddels bekend voer ik campagne met 3 speerpunten: meer meer #veilig, #werkbaar en #zelfvoorzienend #Europa. Terecht. Tweede punt, #werkbaar, is om de regeldruk vanuit Brussel te verlagen. We moeten voorkomen dat rapportagevereisten en administratieve lasten de boventoon voeren. Als Europarlementariër zal ik alles op alles zetten om:
  • Is er noodzaak voor een nieuwe EU-regel; kan de sector het niet gezamenlijk oplossen?
  • Bij iedere nieuwe EU-wet vooral naar de uitvoerbaarheid te kijken; werkt het - zonder veel tijd of kosten - goed in de praktijk?
  • Welke regel of regels kunnen er verdwijnen? Die vraag zal ik bij alle nieuwe regelgeving stellen én laten beantwoorden.

Eén van ons

Daarom is het belangrijk dat één van ons naar Brussel gaat. Ik weet als geen ander - met mijn werkervaring en als voorzitter van de Federatie van Assurantieclubs - hoe de financiële dienstverlening in elkaar zit. En weet - omdat ik altijd met de voeten in de ‘operationele’ klei heb gestaan - wat wel en wat niet werkt. 
Dat geldt natuurlijk ook voor de andere terreinen waar ik actief in ben (geweest), zoals verkeersveiligheid, werkgelegenheid, armoedebestrijding, onderwijs en verenigingen. Plus zaken die in Bussum, Naarden, Hilversum, overig plaatsen in ‘t Gooi, Amsterdam en Maasland spelen.

In het nieuws

  • Goed nieuws voor middenhuurders! De Tweede Kamer geeft ruime steun aan de wet voor strengere aanpak woekerhuren. Wonen is een recht, veel geld verdienen aan huizen is dat niet. Compliment aan Hugo de Jonge en zijn doorzettingsvermogen; ondanks alle weerstand van beleggers en particuliere verhuurders. Rechtse partijen als VVD, BBB en JA21 stemden tegen; en dus tegen huurders en voor beleggers. Goed om te weten op 6 juni!
  • In Trouw: “Yesilgöz verzon hoge nareiscijfers van vluchtelingen zelf”. Want het kabinet moest vallen en immigratie moest het onderwerp zijn. En als er geen vluchtelingencrisis is, dan roep je maar wat. En daarnaast heeft de VVD-lijsttrekker ook nog de deur opengezet naar de PVV. Goed om te weten op 6 juni!
  • Linkse partijen in het Europees Parlement stemden in groten getale tegen de gezamenlijke Europese asiel- en immigratieaanpak. Zoals: asielzoekers met kleine kans op asiel krijgen kortere procedure en wachten dat af aan de grens. Deze set aan regels moeten een einde maken aan de chaos aan onze buitengrenzen. Goed om te weten op 6 juni!

Geef mij die kans!

Kleine kans, grote impact. Dat geldt - als ik gekozen ben als Europarlementariër - niet alleen voor mij. Dat geldt ook voor jou. Want in jouw bedrijf of werk wordt het meer #werkbaar. De tijd en het geld kan je besteden aan - op z’n ‘Rijnlands’ - klanten, medewerkers en aandeelhouders; en niet aan registratie- en administratiesystemen.

Stap voor stap; stem voor stem

De kleine kans kan je helpen vergroten door mij actief te helpen op LinkedIn, Instagram, X en Facebook. Gewoon door mijn berichten te liken en te delen. En ook door het met jouw vrienden, familie, collega’s en kennissen over mij en mijn kandidatuur te hebben.
Waarvoor alvast dank!





Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over de Europa. Over dat dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene Led

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i

Vluchtheuvel in het midden is het CDA!

Woensdag 22 november 2023 gaan we allemaal stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En meer dan ooit tevoren wil ik je vragen om CDA te stemmen. Om de idealen, om de standpunten, om de lijsttrekker en om jouw strategisch stem. Idealen De christendemocratie is een politieke stroming van het midden. Niet het neo-liberale marktdenken waarbij de markt heilig is verklaard. Niet het socialistische overheidsdenken waarbij voor oplossingen alleen naar een steeds groter wordende overheid wordt gekeken. Maar wel het saamhorigheidsdenken waarbij problemen door mensen die het zelf aangaat, van onderop worden aangepakt; ouders in schoolbesturen, marktmeester die met marktkooplui spreekt, bewoners die samen een energiecoöperatie starten. Standpunten  Het CDA stelt verbeteringen voor voor studenten en starters, gezinnen en ouderen. Bestaanszekerheid, eerlijke economie en internationale solidariteit staan centraal. Oplossingen voor klimaat en landbouw moeten we versnellen. Migratie, onderwijs, zorg en wo