Doorgaan naar hoofdcontent

Beleid, belasting en poep

… daar lusten de honden geen brood van.

Deze keer schrijf ik over honden. Dit naar aanleiding van een artikel in de Gooi- en Eemlander van vorige week met als kop: “Bussum pakt hondenpoep aan; plantsoenendienst gaat controleren op opruimen uitwerpselen”.
Sympathiek natuurlijk. Maar ook symptoombestrijding.

Overlast door hondenpoep staat in alle top tienen van ergernissen. Dat is vaak een reden waarom lokale politici hier iets over roepen. Maar verder dan symptoombestrijding komt het vaak niet. Hierbij een aanzet tot integrale aanpak.
Onderstaande is onder andere tot stand gekomen na een rondleiding en gesprekken bij een kynologenclub.

Hondenbeleid
Enkele voordelen van het hebben van honden zijn:
             Beweging voor baasje
             Lager cholesterol en minder stress voor baasje
             Het bevordert het contact in een buurt: sociale cohesie.

Ik hoor vaak dat er onvoldoende vuilnisbakken in Bussum zijn. Om de hondenpoep in achter te laten.
Ook zijn er niet genoeg uitlaatveldjes. Onder andere daarom zou het goed zijn als er een ‘adviesraad huisdieren’ in de gemeente Bussum komt.

De gemeente Bussum kan meer informatie verstrekken. De informatie over honden moet goed en overzichtelijk worden gepresenteerd. Een aparte website en in een folder. Bijvoorbeeld kan de gemeente Bussum mensen wijzen op hun gezins-WA: zijn schades, die door hun hond (of honden) veroorzaakt kunnen worden, meeverzekerd? Graag ook een overzicht van erkende honden-opvoed-trainingen!
Op dit moment zijn er geen regels voor hondenuitlaatservice-bedrijven. Blijft dat goed gaan?

Mensen moeten elkaar weer vaker gaan aanspreken bij ongewenst gedrag, zoals het niet opruimen van hondenpoep en het laten poepen op grasveldjes. Dat hoort gewoon niet. Beperkende maatregelen en verboden helpen dan niet. Want de politie, BOA’s of de plantsoenendienst kunnen dat toch onvoldoende handhaven. En buurten en straten kunnen dat prima zelf oplossen.

Bijtende honden
Bij bijtincidenten moet er altijd aangifte bij de politie gedaan kunnen worden. Een bijeffect hiervan is om te weten hoe vaak dit voorkomt. Duidelijk onderscheid moet dan wel worden gemaakt tussen het bijten van andere honden en het bijten van mensen.
Om bijtincidenten te verminderen kan aan crèches, peuterspeelzalen of eerste groepen van de basisschool voorlichting worden gegeven aan kinderen hoe om te gaan met honden.
En natuurlijk weer de opvoeding van honden door hun baasjes. Dat moet goed gebeuren. Dat moet worden gestimuleerd.

Hondenbelasting
Waarom geen katten-, paarden-, hamster- of parkietenbelasting? Hoeveel ambtenaren zijn betrokken bij het innen van hondenbelasting en alle controles? En waarom wordt de geïnde hondenbelasting niet besteed aan de honden zelf, hun uitlaatvoorzieningen of hun eigenaars?
Afschaffen van hondenbelasting is mijn reactie hierop. En een algemene belasting verhogen met de netto-inkomsten (belastingen -/- alle inningskosten). De totale lokale belastingdruk wordt daarmee verlaagd.

Maar zolang er nog hondenbelasting is, bepleit ik dat de gemeente korting geeft als baasjes een erkende cursus hebben gevolgd. Samen met hun hond. Of een soort van diploma hebben behaald; ook weer samen met hun hond.

Hondenpoep
De gemeente Naarden heeft ervaring met hondenpoepbakken. Dat zijn vuilnisbakken met daarboven een houder met zakjes voor hondeneigenaars. Met die zakjes kunnen ze de hondenpoep opruimen. Jaren geleden – toen ik nog in de Naardense raad zat – zijn die neergezet. In het begin hadden die hondenpoepbakken last van vandalisme en was er geen zakje te krijgen. Maar nu werkt het prima.
Vanuit de CDA-eigen-verantwoordelijkheid vind ik dat hondeneigenaars zelf verantwoordelijk zijn voor het opruimen van hondenpoep en het kopen van zakjes daarvoor. Maar zou het niet leuk zijn als de gemeente – samen met het versturen van de hondenpenning – een hondenpoepzakhouder (die aan de riem kan worden vastgemaakt) met een aantal hondenzakjes verstuurd? Yes!

Tot slot
Graag hoop ik dat ik met deze aanzet veel slapende honden wakker heb gemaakt. Wat vind jij? Kom uit je mand en reageer!

Groet,
Bert Sonneveld

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over Europa. Over dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene LedenVerga

Stem op Bert Sonneveld

CDA-partijleider Henri Bontenbal (r) en aankomend Europarlementariër  Bert Sonneveld (l) Deze donderdag, 6 juni 2024, ga jij naar de stembus. Wil jij op mij stemmen? #stemCDA #lijst3nummer12.  In deze blog maak ik duidelijk - voor jou én voor de mensen aan wie jij deze blog doorstuurt - waarom je op mij kan stemmen. Leuke campagne Ik heb enorm van deze campagne genoten. Vooral de reacties die ik ontving in de vorm van likes, het delen van mijn berichten en jouw commentaar. Maar ook WhatsApp-berichten of berichten via LinkedIn ,  Facebook en Instagram . Zoals het bericht dat ik gisteren ontving: "Dank voor je enthousiasme, mooi om te zien hoe je het CDA zo positief uitdraagt". Of het meewandelen op de Europawandelingen in het Gooi als onderdeel van #23000stappen23000stemmen. Of het retweeten door voorzitter van het landelijk CDA Jean Wiertz of politiek influencer  Bram van Gendt . Of ... en ... en ... Maar ook de debatten, het EU-kinderdebat, bedrijfsbezoeken, spreekbeurten b

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i