Nog steeds schrijf ik niet over mijn laatste poging om mijn overtollig vet te laten verdwijnen. Graag neem ik je mee naar een veel belangrijker onderwerp, namelijk naar Europa. Gisteren gaf ik enige uitleg over de werking van Europa; vandaag dan de vervolgcolumn. Met hulp van de sites van CDA-Europarlementariër Corien Wortmann en het Belgische Express.
Vandaag was de finale stemming in het Europees Parlement over het zogenaamde sixpack, de zes nieuwe wetten die de Europese Unie moeten toestaan de begrotingen van de lidstaten in de eurozone beter onder controle te houden.
Met dit wetgevingspakket krijgt de Europese Commissie stevige bevoegdheden om op te treden als onafhankelijke begrotingsautoriteit. Problemen in de eurozone kunnen nu in een vroeg stadium worden aangepakt. Het toezicht door de Europese Commissie is veel strakker geregeld, met duidelijke deadlines, onafhankelijke statistieken en boetes voor fraude. Al deze maatregelen zijn erop gericht om het vertrouwen van de financiële markten in de Euro te herstellen en nieuwe Griekse toestanden te voorkomen.
En gelukkig het sixpack is aangenomen!
Maar dit is nog maar het begin; Europa moet nu gaan doorpakken. De Europese landen moeten snel bevoegdheden overdragen. We moeten een economische en fiscale unie vormen.
Economische en fiscale unie
Veel wetenschappers zijn het erover eens: de eurozone kan enkel overleven als een eengemaakte economische en fiscale unie. Zo’n unie heeft veel voordelen, vooral als deze de vorm krijgt richting een federatie. Stappen die we moeten gaan nemen:
· Afschaffen van unanimiteit in Europa (en dus dat één lidstaat een beslissing kan tegenhouden) en we moeten afscheid nemen van een gekwalificeerde meerderheid (dat is gewone meerderheid met aanvullende voorwaarden). Een gewone meerderheid is goed genoeg.
· Er moet één minister van financiën komen voor de hele eurozone want alle andere manieren om de euro te redden zullen tijdelijk zijn en uiteindelijk falen.
· Het uitgeven van Euro-obligaties, waarbij de Eurolanden gezamenlijk geld zouden lenen door de uitgifte van gezamenlijke obligaties.
Guy Verhofstadt is de leider van de Europese liberale fractie en zo ongeveer de enige Europese visionair in het Nederlands taalgebied. Hij benadrukte dat de crisis niet gaat over Griekenland, maar over de euro en de EU. "Zijn we in staat bent om ons te verenigen in deze crisis?", vroeg Verhofstadt, die zei dat de intergouvernementele methode niet werkt en dat de "enige uitweg een overdracht van de bevoegdheden aan de EU is". Prima toch!
Samen met alle Europeanen maken we een Europa dat op haar toekomst is voorbereid!
Hopelijk ben jij het met me eens. Zo niet, dan lees ik graag jouw reactie. Dan kan ik je proberen te overtuigen van de mooie Europese zaak.
En als jij ook zo over Europa denkt, wil je mij dat laten weten? Weet je wel: samen staan we sterk!
Groet,
Bert Sonneveld
Reacties
Een reactie posten