Doorgaan naar hoofdcontent

Sixpack in Europa II; economische en fiscale unie

Nog steeds schrijf ik niet over mijn laatste poging om mijn overtollig vet te laten verdwijnen. Graag neem ik je mee naar een veel belangrijker onderwerp, namelijk naar Europa. Gisteren gaf ik enige uitleg over de werking van Europa; vandaag dan de vervolgcolumn. Met hulp van de sites van CDA-Europarlementariër Corien Wortmann en het Belgische Express.

Vandaag was de finale stemming in het Europees Parlement over het zogenaamde sixpack, de zes nieuwe wetten die de Europese Unie moeten toestaan de begrotingen van de lidstaten in de eurozone beter onder controle te houden.
Met dit wetgevingspakket krijgt de Europese Commissie stevige bevoegdheden om op te treden als onafhankelijke begrotingsautoriteit. Problemen in de eurozone kunnen nu in een vroeg stadium worden aangepakt. Het toezicht door de Europese Commissie is veel strakker geregeld, met duidelijke deadlines, onafhankelijke statistieken en boetes voor fraude. Al deze maatregelen zijn erop gericht om het vertrouwen van de financiële markten in de Euro te herstellen en nieuwe Griekse toestanden te voorkomen.

En gelukkig het sixpack is aangenomen!
Maar dit is nog maar het begin; Europa moet nu gaan doorpakken. De Europese landen moeten snel bevoegdheden overdragen. We moeten een economische en fiscale unie vormen.

Economische en fiscale unie
Veel wetenschappers zijn het erover eens: de eurozone kan enkel overleven als een eengemaakte economische en fiscale unie. Zo’n unie heeft veel voordelen, vooral als deze de vorm krijgt richting een federatie. Stappen die we moeten gaan nemen:
·         Afschaffen van unanimiteit in Europa (en dus dat één lidstaat een beslissing kan tegenhouden) en we moeten afscheid nemen van een gekwalificeerde meerderheid (dat is gewone meerderheid met aanvullende voorwaarden).  Een gewone meerderheid is goed genoeg.
·         Er moet één minister van financiën komen voor de hele eurozone want alle andere manieren om de euro te redden zullen tijdelijk zijn en uiteindelijk falen.
·         Het uitgeven van Euro-obligaties, waarbij de Eurolanden gezamenlijk geld zouden lenen door de uitgifte van gezamenlijke obligaties.

Guy Verhofstadt is de leider van de Europese liberale fractie en zo ongeveer de enige Europese visionair in het Nederlands taalgebied. Hij benadrukte dat de crisis niet gaat over Griekenland, maar over de euro en de EU. "Zijn we in staat bent om ons te verenigen ​​in deze crisis?", vroeg Verhofstadt, die zei dat de intergouvernementele methode niet werkt en dat de "enige uitweg een overdracht van de bevoegdheden aan de EU is". Prima toch!

Samen met alle Europeanen maken we een Europa dat op haar toekomst is voorbereid!

Hopelijk ben jij het met me eens. Zo niet, dan lees ik graag jouw reactie. Dan kan ik je proberen te overtuigen van de mooie Europese zaak.
En als jij ook zo over Europa denkt, wil je mij dat laten weten? Weet je wel: samen staan we sterk!

Groet,
Bert Sonneveld

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over de Europa. Over dat dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene Led

Vluchtheuvel in het midden is het CDA!

Woensdag 22 november 2023 gaan we allemaal stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En meer dan ooit tevoren wil ik je vragen om CDA te stemmen. Om de idealen, om de standpunten, om de lijsttrekker en om jouw strategisch stem. Idealen De christendemocratie is een politieke stroming van het midden. Niet het neo-liberale marktdenken waarbij de markt heilig is verklaard. Niet het socialistische overheidsdenken waarbij voor oplossingen alleen naar een steeds groter wordende overheid wordt gekeken. Maar wel het saamhorigheidsdenken waarbij problemen door mensen die het zelf aangaat, van onderop worden aangepakt; ouders in schoolbesturen, marktmeester die met marktkooplui spreekt, bewoners die samen een energiecoöperatie starten. Standpunten  Het CDA stelt verbeteringen voor voor studenten en starters, gezinnen en ouderen. Bestaanszekerheid, eerlijke economie en internationale solidariteit staan centraal. Oplossingen voor klimaat en landbouw moeten we versnellen. Migratie, onderwijs, zorg en wo

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i