Doorgaan naar hoofdcontent

Mantelzorg en jouw rol

Voorbeeld: een man verzorgt zijn zieke vrouw. Zijn buren vragen wat ze kunnen doen. Eerste reactie van de man is dat hij alles zelf doet én wil doen voor zijn zieke vrouw. Hij ziet het als zijn taak; niet meer en niet minder. Er is niets waarmee zijn buren hem kunnen helpen. Hij kan het in ieder geval niet bedenken. Buren vinden dat onvoldoende want willen het echtpaar echt helpen. Na burenberaad bieden ze aan om met zeven buren iedere dag en om de beurt voor de zieke vrouw en haar man te koken. Het echtpaar is zeer blij met de aangeboden hulp.

De man uit het voorbeeld is een mantelzorger. Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door mensen die dichtbij staan: familieleden, vrienden, kennissen en buren. Dus ook de zeven buren zijn mantelzorgers. Het gaat om langdurige zorg die onbetaald is.

In Nederland zijn er 3,7 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Ongeveer 750.000 mantelzorgers (cijfer CBS, 2009) zorgen meer dan acht uur per week en langer dan drie maanden voor een ander. De meeste mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor hun naaste te zorgen, maar lopen wel tegen tal van problemen aan. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om de zorg te combineren met een betaalde baan, is het moeilijk om de zorg tijdelijk over te dragen en maken veel mantelzorgers extra kosten.

En hoe moet de overheid met mantelzorgers omgaan? Regelmatig gaan er geluiden op om te komen tot meer regels, faciliteiten en andere overheidshulp.
Vanaf 2007 – bijvoorbeeld – heeft de landelijke overheid de waardering voor het werk van mantelzorgers willen belonen. Daarom kunnen mantelzorgers € 250 krijgen. Het mantelzorgcompliment is voor mantelzorgers die langdurig en intensief een familielid, partner, vriend of kennis verzorgen. Zorg waarvoor anders professionele hulp nodig is. Als de zorgvrager hem of haar daarvoor voordraagt, kan de mantelzorger het compliment bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) aanvragen.

In onze regio is er in 2007 met onder andere provinciegeld een Steunpunt Mantelzorg Gooi en Vechtstreek opgezet. Een van de doelen was om mantelzorg meer bekendheid te geven, inzicht te krijgen in de belasting van mantelzorgers en concrete hulp te bieden aan mantelzorgers.

Deze regelingen van onze overheid zijn sympathiek, maar gaat mijns inziens voorbij aan het probleem van mantelzorgers. Er is namelijk vaak geen financieel probleem, maar een probleem van onbegrip. Het blijkt bijvoorbeeld dat werkgevers vaak geen rekening houden met werknemers die in hun directe omgeving de zorg voor een chronisch zieke of een hulpbehoevend familielid op zich nemen. Uit een onderzoek van adviesbureau Mercer en Achmea blijkt dat ruim eenderde van de werkgevers vindt dat mantelzorg een privézaak is. Van de ondervraagde werkgevers vindt 40 procent dat ze geen specifieke aandacht aan mantelzorgers hoeven te besteden. Volgens de werkgevers zijn de bestaande verlofmogelijkheden toereikend.
En dáár moet iets aan gebeuren!

In onze samenleving zullen we weer moeten leren om rekening met elkaar te houden; om de mens niet als machine te zien die altijd maar moet presteren. Mensen die ziek zijn, moeten gewoon geholpen kunnen worden door mensen in hun omgeving. En dat is niet de taak van een ‘alwetende’ overheid, maar van ons allemaal. Wij, als individu, als collega, misschien wel als leidinggevende, als lid van verenigingen en ook als buurtbewoner, kunnen vandaag starten. Wat kan jij doen voor mensen die je kent, die langdurig ziek zijn. Wanneer houd jij buurtberaad?

Samen maken wij de samenleving. Doe jij mee?

Bert Sonneveld
Oud-fractievoorzitter CDA-Bussum

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van advieslijst naar Europarlementariër

Kaapstad Nummer 12 op de CDA-advieslijst; wat betekent dat? Die vraag heb ik de afgelopen week veel gekregen. En graag beantwoord ik die vraag. Blij Allereerst ben ik blij met zo'n mooie plek op de advieslijst van het CDA voor de Europese verkiezingen. Voor mij is dat ook een waardering voor hetgeen in de afgelopen jaren heb gedaan voor het CDA en voor het gesprek over de Europa. Over dat dat gesprek over Europa. Onder andere heb ik meegeschreven aan de notitie ‘Balanceren op de Frans Duitse as’ over kansen en uitdagingen in Europa voor Nederland. Te vinden op https://mijn.cda.nl/bibliotheek in ‘Migratie & integratie’. Maar ook de bijdrage 'Europa en de regio' in Bestuursforum CDA (mei 2019) over dat jouw regio meer met Europa te maken heeft dan lijkt. Procedure binnen het CDA Deze advieslijst -  met mij op nummer #12 - is in de CDA-verenigingsraad van 19 december 2023 vastgesteld. De komende maand zijn de gemeentelijke CDA-afdelingen aan zet; tijdens hun Algemene Led

Vluchtheuvel in het midden is het CDA!

Woensdag 22 november 2023 gaan we allemaal stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En meer dan ooit tevoren wil ik je vragen om CDA te stemmen. Om de idealen, om de standpunten, om de lijsttrekker en om jouw strategisch stem. Idealen De christendemocratie is een politieke stroming van het midden. Niet het neo-liberale marktdenken waarbij de markt heilig is verklaard. Niet het socialistische overheidsdenken waarbij voor oplossingen alleen naar een steeds groter wordende overheid wordt gekeken. Maar wel het saamhorigheidsdenken waarbij problemen door mensen die het zelf aangaat, van onderop worden aangepakt; ouders in schoolbesturen, marktmeester die met marktkooplui spreekt, bewoners die samen een energiecoöperatie starten. Standpunten  Het CDA stelt verbeteringen voor voor studenten en starters, gezinnen en ouderen. Bestaanszekerheid, eerlijke economie en internationale solidariteit staan centraal. Oplossingen voor klimaat en landbouw moeten we versnellen. Migratie, onderwijs, zorg en wo

Inhoud - wat ik in Brussel ga doen

Promovideo Bert Sonneveld Topweek! Dank voor jouw reactie. Het geeft me nog meer het gevoel dat samen met de mensen om mij heen we deze campagne tot een succes maken. En van zo’n week krijg ik een stoot energie; van hier tot … … Brussel.  😂 Top 4 onderwerpen Hoogste tijd om in de blog van deze week weer de inhoud in te gaan. Als kapstok gebruik ik de Eurobarometer #101.1 van voorjaar 2024 (in mijn blog van twee weken terug, ‘ Blij met de EU; en het kan beter ’, gebruikte ik nog de vorige Eurobarometer (#100)). En in het bijzonder de vraag uit deze enquete: welk onderwerp moet worden besproken in de aanloop naar de volgende Europese verkiezingen (in Nederland op 6 juni 2024).  De 4 meest genoemde onderwerpen zijn te zien in het plaatje hiernaast in deze blog. In de voorbereiding daarvan moest ik wel even achter mijn oren krabben. Ten eerste omdat ik deze vier onderwerpen niet allemaal herkende uit de gesprekken die ik voer en de vragen die ik van jou/jullie krijg. Ten tweede heb ik - i